Plantele de leac ale dacilor: ce remedii foloseau str─âbunii no┼čtri

1 plante medicinale jpg jpeg

├Änc─â din timpul geto-dacilor, se cuno┼čteau efectele curative ale ierburilor, vracii folosind cu succes de la ceaiuri ┼či infuzii, la decocturi, inhala┼úii, unguente ┼či tot felul de mixturi din fructe, flori, frunze sau r─âd─âcinile plantelor.

Herodot, P─ârintele istoriei, spunea despre daci c─â ÔÇ×aveau cuno┼čtin┼úe despre ├«ntrebuin┼úarea plantelor medicinale ┼či ┼čtiau s─â ├«ngrijeasc─â bolnaviiÔÇŁ. De fapt, chiar ├«n timpul s─âp─âturilor arheologice de la Sarmizegetusa s-a descoperit o trus─â medical─â, lucru care atest─â nivelul la care era medicina pe vremea lui Decebal. Ce plante medicinale foloseau dacii?

P─âducelul

Este un arbust ┼úepos, de 3-5 metri, care cre┼čte ├«n toate zonele ┼ú─ârii noastre, la marginea p─âdurilor, pe p─â┼čuni, chiar ┼či ├«n zonele defri┼čate. ├Änflore┼čte timpuriu ┼či poate ajunge chiar ┼či la 500 de ani. Are propriet─â┼úi hipotensive, coronarodilatatoare, sedative, diuretice, antidiareice ┼či antispastice. P─âducelul nu trebuie consumat de copii, gravide sau m─âmici care al─âpeaz─â, deoarece provoac─â insomnii, v─ârs─âturi, cefalee ┼či tulbur─âri circulatorii. P─âducelul este cel mai bun prieten al inimii. Infuzia de p─âducel se prepar─â dintr-o linguri┼ú─â de flori ┼či frunze sau 2 linguri de fructe la 250 ml de ap─â clocotit─â. Se las─â la infuzat 10 minute, dup─â care se consum─â ├«n timpul crizelor de inim─â sau ├«ntre ele.

C─âtina

Fructele sunt bogate ├«n vitamina C (de 10 ori mai mult─â dec├ót la citrice), minerale, acizi gra┼či, aminoacizi ┼či uleiuri at├ót de benefice ├«n cazul afec┼úiunilor cutanate. C─âtina are efect emolient, antiinflamator, antioxidant, cizatrizant ┼či imunostimulator ┼či este recomandat─â c├ónd exist─â afec┼úiuni hepatice, viroze respiratorii, ulcer gastric, probleme oculare, urticarii sau eczeme. Siropul de fructe se prepar─â din miere ┼či suc de fructe ├«n p─âr┼úi egale puse ├«n borcane ├«nchise bine ┼či ┼úinute la frigider. Se administreaz─â c├óte 1-2 linguri ├«nainte de mesele principale. Uleiul se poate prepara ┼či el acas─â prin macerarea, timp de 21-30 de zile, a fructelor de c─âtin─â ├«n ulei de floarea-soarelui sau de m─âsline.

Salvia

Aceast─â plant─â are propriet─â┼úi antiinflamatoare, antiastmatice, antitermice, antiseptice, cicatrizante, antibiotice ┼či chiar afrodisiace. Este adjuvant at├ót ├«n caz de pneumonie, depresie, tulbur─âri de menopauz─â, impoten┼ú─â, pierderea memoriei, infarct, c├ót ┼či pentru ulcer varicos, gingivit─â ┼či r─âni purulente. Frunzele tinere pot da un gust minunat ciorbelor ┼či fripturilor, planta ├«n sine fiind adesea folosit─â ┼či ├«n industria cosmetic─â.

Citeste si: Ce nu ┼čtiai c─â po┼úi trata cu afine

M─âtr─âguna

Una dintre cele mai cunoscute ┼či mai puternice plante de la noi, ÔÇ×doamna codruluiÔÇŁ sau ÔÇ×├«mp─âr─âteasa buruienilorÔÇŁ, cum mai e denumit─â m─âtr─âguna, este folosit─â ├«nc─â din vremuri arhaice ├«n desc├óntece de dragoste sau ca antidot ├«n afec┼úiuni psihice. Planta otr─âvitoare cu fructe negre ┼či puteri magice era folosit─â ca anestezic (├«n combina┼úie sau nu cu opium) ├«n interven┼úiile chirurgicale din Antichitate ┼či apoi ├«n Evul Mediu. ├Än anumite p─âr┼úii ale ┼ú─ârii, se f─âcea o fiertur─â de m─âtr─âgun─â, care era dat─â celor suferinzi psihic pentru a fi consumat─â ├«n combina┼úie cu vinul sau pentru a se ├«mb─âia ├«n ea. ├Än prezent, m─âtr─âguna este inclus─â ├«n compozi┼úia unor medicamente pentru colici ┼či spasme biliare. Nu se mai utilizeaz─â ├«n medicina popular─â din cauza toxicit─â┼úii sale extrem de mari

Cite┼čte ┼či: Tinctura de propolis: ce beneficii impresionante are

┼×tiai c─â...

...femeile foloseau, pe vremuri, m─âtr─âguna pentru a-i atrage pe b─ârba┼úi cu frumuse┼úea ochilor lor, efectul ÔÇ×├«mp─âr─âtesei buruienilorÔÇŁ fiind acela de a dilata pupila? De aici ┼či denumirea plantei ÔÇ×BelladonnaÔÇŁ.