Plante cu beneficii dovedite de ştiinţă

1 2 jpg jpeg

Bunicile şi mamele ne-au dat încă din copilărie diverse remedii pe bază de plante pentru a ne rezolva micile probleme de sănătate. În prezent, ştiinţa a dovedit virtuţile unora dintre ele.

Uleiul esenţial de mentă stimulează digestia

Ţi s-a întâmplat vreodată să te doară stomacul după o masă copioasă şi cineva să-ţi recomande un ceai de mentă, care să-ţi elimine disconfortul? 16 studii au arătat că uleiul esenţial de mentă poate fi utilizat ca tratament sigur şi eficace pentru a reduce durerile provocate de sindromul colonului iritabil. O altă calitate a uleiului de mentă este că reduce spasmele intestinale şi gastro-esofagiene. Fitoterapeuţii sunt de părere că acest ulei poate fi utilizat şi de adulţi, şi de copiii cu vârste de peste 6 ani.

Eucaliptul Globulus contribuie la uşurarea respiraţiei

247 de pacienţi cu astm au luat zilnic timp de 6 luni câte 200 mg de eucaliptol, unul dintre principiile active ale eucaliptului Globulus, şi s-a constatat că severitatea simtpomelor s-a redus. De asemenea, funcţia respiratorie s-a îmbunătăţit, şi odată cu ea şi calitatea vieţii astmaticilor. Uleiul de eucalipt este recomandat în caz de răceli, nas înfundat, tuse, bronşită, faringită.

Ghimbirul combate stările de greaţă

O metaanaliză incluzând 918 pacienţi a arătat că rădăcina de ghimbir este eficientă, sigură şi bine tolerată pentru a reduce greaţa şi vărsăturile în timpul chimioterapiei pentru tratarea cancerului. Ghimbirul este util şi pentru persoanele care au rău de mişcare. Acestea pot scăpa de greaţă dacă înainte să plece la drum beau un ceai de ghimbir sau mănâncă o felie-două de ghimbir crud.

Gheara diavolului reduce durerile articulare

Planta este utilă pentru funcţionarea normală a sistemului articular şi muscular şi poate fi administrată chiar şi copiilor cu vârste de peste 10 ani. Un studiu recent a arătat că gheara diavolului este eficientă în atenuarea durerilor lombare, având proprietăţi antiinflamatoare şi antialgice comparabile cu ale medicamentelor convenţionale, dar fără să provoace neplăceri gastrice.

Uleiul esenţial de cuişoare alină durerile dentare

Bogat în eugenol, uleiul de cuişoare are proprietăţi antialgice şi antiinflamatoare care îl fac un anestezic util împotriva durerilor de dinţi. Un studiu din 2013  a arătat că uleiul de cuişoare funcţionează prin inhibarea anumitor factori inflamatori din organism. În cazul unei dureri dentare, se pun 2 picături de ulei de cuişoare pe o bucăţică de vată, care se ţine pe gingia dintelui afectat, până ce persoana poate merge la stomatolog.

Valeriana creşte calitatea somnului

Somniferele clasice pot veni cu efecte secundare nedorite, aşa că, în caz de insomnie, se poate apela, conform fitoterapeuţilor, la remedii cu valeriană. Această plantă ajută la instalarea mai rapidă a somnului şi la obţinerea stării de odihnă.

Socul negru ajută împotriva gripei

Un studiu în care pacienţii cu gripă au luat un extract standardizat de soc negru a arătat că 93% dintre ei au resimţit o ameliorare a stării de sănătate după două zile de tratament.