P─âtlagina: beneficii importante de care nu ┼čtiai

1 patlagina jpg jpeg

Din p─âtlagin─â se prepar─â remedii care calmeaz─â tusea ┼či alung─â problemele digestive. Afl─â cum ob┼úii leacurile ┼či cum le administrezi pentru a te bucura de beneficiile lor!

Ceea ce confer─â putere vindec─âtoare p─âtlaginei este combina┼úia de substan┼úe de natur─â vegetal─â ca aucubina, un glicozid cu efect antiinflamator, mucilagii, tanin, alantoin─â (un compus organic, cicatrizant) ┼či antioxidan┼úi de tipul flavonoidelor. Din p─âtlagin─â se ob┼úin lo┼úiuni pentru refacerea pielii uscate, pentru gr─âbirea vindec─ârii t─âieturilor, juliturilor. Extractul de p─âtlagin─â este cunoscut pentru efectul expectorant care se datoreaz─â mucilagiilor care reduce inflama┼úia mucoaselor, de aceea extractul acestei plante este indicat ├«n bron┼čite u┼čoare, pentru combaterea tusei. ├Än anii `80, cercet─âtorii au observat c─â extractul este util persoanelor care sufer─â de astm, precum ┼či celor diagnosticate cu faringit─â, laringit─â ┼či afec┼úiuni alergice care au manifest─âri respiratorii. Acum aproximativ 20 de ani, oamenii de ┼čtiin┼ú─â au demonstrat c─â extractul polizaharidic din aceast─â plant─â este benefic ├«n perioada de tratare a pneumoniei. Leacurile preparate din frunzele acestei plante nu s-au dovedit toxice p├ón─â acum ┼či nu au fost ├«nregistrate efecte secundare ├«n urma folosirii lor. Totu┼či, este indicat s─â fie administrate cu precau┼úie de cei care au alergii sau au avut reac┼úii alergice la flavonoide.

1. Tinctura, indicată în infecţiile respiratorii

Pentru a combate tusea specific─â inflama┼úiilor precum bron┼čita, laringita sau faringita, s-a dovedit util─â tinctura de p─âtlagin─â, din care se iau 30 de pic─âturi cu pu┼úin─â ap─â, de 3 ori pe zi. Leacul poate fi folosit ┼či la prevenirea hiperacidit─â┼úii gastrice sau pentru protejarea mucoasei gastroduodenale. Printre alte remedii care pot fi utilizate ├«n aceste cazuri se num─âr─â siropul ┼či infuzia de p─âtlagin─â. Ai nevoie de 1 lingur─â de frunze uscate ┼či m─ârun┼úite peste care torni 250 ml de ap─â clocotit─â. La┼či la infuzat 5 minute, apoi strecori ┼či bei ceaiul c─âldu┼ú, ├«ntre mesele principale. Procedura mai trebuie repetat─â o dat─â, deoarece sunt recomandate 2 c─âni de infuzie de p─âtlagin─â pe zi, ├«n timpul trat─ârii afec┼úiunilor respiratorii. Dac─â preferi siropul de p─âtlagin─â, ia c├óte 1 lingur─â, de 3 ori pe zi.

2. Decoctul combate crizele de astm

├Än crizele de astm, fitoterapeu┼úii recomand─â prepararea unui decoct din amestec de plante, printre care se g─âse┼čte ┼či p─âtlagina. Re┼úeta con┼úine 30 g de frunze de p─âtlagin─â, 30 g de flori de soc, 30 g de trei-fra┼úi-p─âta┼úi ┼či 10 g de frunze de v├ósc. Acestea se combin─â ┼či se ia c├óte 1 lingur─â din amestecul rezultat, care se fierbe cu 250 ml de ap─â. De-a lungul unei zile, trebuie b─âute ├«ntre 2 ┼či 4 c─âni de decoct. ┼×i infuzia de p─âtlagin─â este de folos. Are ac┼úiune emolient─â datorit─â mucilagiilor pe care le con┼úine. Se pune 1 can─â de ap─â clocotit─â peste 1 lingur─â de plant─â ┼či se bea din infuzia ob┼úinut─â c├óte 1 lingur─â la 2-3 ore.

3. Pulberea este un bun cicatrizant gastric

├Än paralel cu tratamentul ┼či regimul alimentar indicate de medicul gastroenterolog, se pot folosi ┼či plantele pentru tratarea unei gastrite hiperacide. Este nevoie de plante antibacteriene, antiinflamatoare, calmante, cicatrizante, printre care se g─âse┼čte ┼či p─âtlagina. Pulberea de p─âtlagin─â este unul dintre cele mai bune leacuri care refac mucoasa de la nivelul stomacului. Se ob┼úine prin simpla m─âcinare a frunzelor uscate de p─âtlagin─â ┼či iau din ea c├óte 2-3 v├órfuri de cu┼úit, de 3 ori pe zi. Din aceast─â plant─â se poate face ┼či un ceai. Se folosesc 2 linguri de frunze m─ârun┼úite ┼či 250 ml de ap─â clocotit─â. De-a lungul unei zile, se consum─â 3 c─âni cu aceast─â infuzie concentrat─â.

4. Cura cu infuzie, utilă în caz de arteroscleroză

P─âtlagina, al─âturi de alte plante ca v├óscul, p─âducelul, traista-ciobanului ┼či anghinarea, ac┼úioneaz─â ca adjuvant cu rezultate bune ├«n tratamentul de lung─â durat─â al arterosclerozei. Aceasta din urm─â este o boal─â a pere┼úilor vaselor de s├ónge care devin rigizi ca urmare a sedentarismului, a alimenta┼úiei bogate ├«n gr─âsimi sau a avans─ârii ├«n v├órst─â. Cercet─âtorii au aflat c─â o cur─â de 2 luni cu infuzie de p─âtlagin─â are efecte favorabile. Ceaiul se prepar─â dintr-o lingur─â de plant─â ┼či o can─â cu ap─â fiart─â. Dup─â 5 minute de infuzare ┼či strecurare, se ia c├óte 1 lingur─â de ceai la fiecare 2 ore.

Citeste si: Plante care îmbunătăţesc circulaţia cerebrală