Leacuri cu pătrunjel. Sigur nu le ştiai!

1 patrunjel jpg jpeg

De-a lungul timpului, multe popoare au profitat de beneficiile pătrunjelului în prevenirea şi tratarea anumitor afecţiuni. Îţi prezentăm câteva remedii care au la bază această plantă.

Pătrunjelul (Petroselinum crispum) este o plantă erbacee, cultivată pentru rădăcina, seminţele şi frunzele sale aromate. Tulpina poate creşte până la 130 cm, iar frunzele sale au un miros plăcut. Deşi este consumat, de obicei, ca aliment, pătrunjelul este folosit şi în scopuri terapeutice. Are mai multă vitamina C decât lămâia şi portocala, iar conţinutul de vitamina A îl transformă într-un puternic antioxidant şi detoxifiant. Rădăcinile şi frunzele pătrunjelului pot ajuta în diverse probleme de sănătate, inclusiv cele dentare şi digestive. Poate fi de folos pentru buna funcţionare a sistemului nervos, reduce durerile menstruale, elimină excesul de apă din organism, curăţă tenul de impurităţi şi îi oferă părului strălucire. 

Ameliorează mahmureala

Datorită efectului tonic şi purificator, pătrunjelul stimulează sistemul nervos şi combate starea de mahmureală. Pentru a beneficia de potenţialul maxim al pătrunjelului, consumă-l în stare proaspătă. Poţi opta pentru o salată de pătrunjel (tabbouleh). Ai nevoie de 1 legătură de pătrunjel, ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare şi piper după gust. Taie pătrunjelul mărunt şi adaugă într-un bol toate ingredientele. Salata obţinută are un efect revigorant şi este indicată în cazul în care te simţi lipsit de energie.

Curăţă tenul  

Dacă te confrunţi cu probleme ale tenului precum acnee, pete, coşuri în exces şi piele lipsită de strălucire, sucul de pătrunjel te poate ajuta. Datorită concentraţiei mare de vitamina C, planta poate fi folosită cu succes în tratamentele cosmetice. Dacă vrei să îţi hidratezi pielea cu suc de pătrunjel, mărunţeşte 1-2 legături şi amestecă-le cu 250 ml apă, până când se va forma o pastă. Aplică direct pe faţă, înainte de culcare. Lasă să acţioneze toată noaptea, iar dimineaţa clăteşte bine cu apă călduţă. Repetă procedeul de câte ori este nevoie.

Împrospătează respiraţia

Datorită conţinutul său de monoterpene, substanţe care se evaporă rapid în plămâni,  pătrunjelul oferă o respiraţie frumos mirositoare. El acţionează ca un odorizant natural, mai ales dacă ai consumat usturoi sau ceapă. Totodată, planta conţine calciu, care ajută la abirea dinţilor. Data viitoare, în loc să mesteci gumă, mănâncă pătrunjel! Vei avea o respiraţie împrospătată şi dinţi mai sănătoşi.

Redă strălucirea părului

Pătrunjelul tonifiază firul de păr, îl face mai puternic şi ajută la creşterea podoabei capilare. Dacă îţi doreşti să ai un păr strălucitor, fierbe 2 legături de pătrunjel mărunţite într-o jumătate de litru de apă minerală. Lasă-le pe foc 10 minute. După ce se răceşte, masează pielea capului cu acestă soluţie 2 minute. Repetă această procedură câteva zile.

Ameliorează problemele digestive

În cazul în care te confrunţi cu dureri menstruale sau cu probleme digestive precum crampe, indigestie, balonare şi gaze, ceaiul de pătrunjel te poate salva. Vei avea nevoie de 1 legătură de frunze uscate şi de 200 de ml de apă fiartă. Lasă frunzele la infuzat pentru 5-6 minute, apoi strecoară. Îl poţi consuma simplu, neîndulcit, cu puţină lămâie sau miere. Dacă durerea persistă sau se agravează, cere imediat ajutorul medicului.

Contraindicaţii

Consumul de pătrunjel nu este recomandat femeilor însărcinate şi celor care alăptează. Planta conţine apiol, substanţă care poate avea efecte nedorite asupra sarcinii. Persoanele care au diabet zaharat, probleme renale, tensiune arterială crescută şi alte afecţiuni, trebuie să discute cu medicul de familie, înainte să urmeze o cură cu pătrunjel.

INFO

Consumat regulat, pătrunjelul combate retenţia de apă din organism.