Măşti cu argilă, pentru o piele de invidiat. VIDEO

1 2 jpg jpeg

Numită şi „pământ miraculos”, argila aduce numeroase beneficii pentru sănătate şi frumuseţe. Graţie conţinutului de minerale (magneziu, calciu, fier, zinc, seleniu, fosfor) şi de oligoelemente, argila are acţiune calmantă, cicatrizantă, antiseptică, tonifiantă şi purificatoare asupra pielii. De altfel, conţinutul de minerale este şi cel care determină culoarea acestei pulberi. Există argilă albă, verde, roşie, galbenă, roz şi albastră, fiecare fiind recomandată pentru diverse probleme ale tenului. Argila VERDE. Bogată în calciu, magneziu şi potasiu, argila verde este recomandată mai ales pentru tenul normal şi gras, deoarece absoarbe excesul de sebum, care favorizează apariţia coşurilor şi a punctelor negre. Este tonifiantă, calmantă şi ajută în tratamentul acneei.

Argila ALBĂ are o putere de absorbţie mai blândă decât cea verde, de aceea este potrivită mai ales pentru pielea uscată şi sensibilă, dar şi pentru cea normală. Elimină impurităţile şi celulele moarte şi are acţiune uşor exfoliantă.

Argila ROŞIE, a cărei culoare este dată de fierul din componenţa sa, este recomandată pentru tenul normal, uscat şi pentru cel sensibil. Această pulbere roşie redă strălucirea pielii „obosite” şi îmbunătăţeşte circulaţia sangvină.

Argila GALBENĂ, indicată pentru toate tipurile de piele, inclusiv pentru tenul matur, asigură oxigenarea celulară şi are efect tonifiant.

Argila ROZ reduce roşeaţa (cuperoza) şi este ideală pentru pielea sensibilă, care se irită uşor.

Argila ALBASTRĂ, potrivită pentru pielea normală şi pentru cea grasă, are proprietăţi oxigenante, elimină eficient impurităţile şi redă strălucirea tenului.

Iată cateva măşti cu argilă, pentru o piele de invidiat ce le poţi prepara acasa:

La prepararea unei măşti cu argilă foloseşte recipiente de sticlă, din lemn sau din porţelan, în niciun caz de metal sau de plastic. Pentru amestecul ingredientelor, sunt indicate spatulele de lemn, iar masca se va aplica pe faţă cu o pensulă, evitându-se zona ochilor. Fiind bogate în săruri, măştile pe bază de argilă se folosesc o dată pe săptămână. Utilizate mai des, pot duce la asprirea pielii. Masca se lasă să acţioneze 15 minute, până se usucă, apoi se îndepărtează cu apă călduţă.

* Mască purifiantă pentru tenul gras: Amestecă 2 linguri de argilă verde cu 2 linguri de ulei de nuci şi cu puţină apă, până obţii o pastă.

* Mască revitalizantă pentru pielea uscată: Se amestecă 2 linguri cu ulei de morcovi, cu 4 linguri cu argilă albă şi cu puţină apă.

* Mască pentru ten ridat: zdrobeşte o jumătate de banană, peste care pui 2 linguri cu argilă albă. Dacă pasta este prea consistentă, adaugă puţină apă de trandafiri.

* Mască de curăţare pentru tenul mixt: Peste un gălbenuş se adaugă o lingură cu argilă albă şi o lingură cu brânză de vaci proaspătă.

* Mască hidratantă: Amestecă 2 lingură de argilă albă cu 2 linguriţe de ulei de migdale dulci şi cu 1 lingură de iaurt.

Graţie proprietăţilor antiseptice şi cicatrizante, argila accelerează vindecarea coşurilor. Aplică o mască simplă cu argilă, de două ori pe săptămână. Dacă ai tenul gras, foloseşte argila verde, dacă ai tenul normal sau sensibil, alege-o pe cea albă.

Contra acneei, poţi prepara o mască pentru care ai nevoie de argilă verde (o lingură), care se diluează într-o cănuţă cu ceai de muşeţel, peste care se adaugă 2 picături de ulei esenţial de lavandă. Masca se lasă să acţioneze 15 minute şi se foloseşte o dată pe săptămână.

Pentru un efect relaxant, adaugă în apa de baie o cană cu argilă albă, o cană cu sare grunjoasă şi 5 picături de ulei esenţial de verbină.

Argila verde poate fi folosită şi pentru albirea dinţilor şi ca mască pentru părul gras.

Elisabeta Raţiu,

specialist în tratamente corporale şi înfrumuseţare, Betty Blue, Bucureşti

Argila elimină impurităţile

Argila este un pământ umed, ce îmbracă diferite culori (roşie, verde, roz, galbenă şi albă) şi care variază în funcţie de conţinutul mineral. De asemenea, tipurile de argilă au caracteristici proprii pentru fiecare tip de piele, determinate în mod direct de locul de provenienţă şi de adâncimea de unde a fost obţinută.

Printre beneficiile argilei la nivelul pielii se numără tonifierea şi fermitatea, exfolierea, detoxifierea, stimularea circulaţiei sangvine, curăţarea tenului gras şi vindecarea acneei. Argila verde curăţă foarte bine pielea, elimină impurităţile şi protejează de bacterii.

De asemenea, absoarbe excelent substanţele toxice şi grăsimea din piele. Argila albă înlătură celulele moarte şi grăsimea în exces, calmează şi catifelează şi poate fi folosită pentru curăţarea pielii şi pentru înlăturarea toxinelor şi a murdăriei din pori.