M─â┼čti cu argil─â, pentru o piele de invidiat. VIDEO

1 2 jpg jpeg

Numit─â ┼či ÔÇ×p─âm├ónt miraculosÔÇŁ, argila aduce numeroase beneficii pentru s─ân─âtate ┼či frumuse┼úe. Gra┼úie con┼úinutului de minerale (magneziu, calciu, fier, zinc, seleniu, fosfor) ┼či de oligoelemente, argila are ac┼úiune calmant─â, cicatrizant─â, antiseptic─â, tonifiant─â ┼či purificatoare asupra pielii. De altfel, con┼úinutul de minerale este ┼či cel care determin─â culoarea acestei pulberi. Exist─â argil─â alb─â, verde, ro┼čie, galben─â, roz ┼či albastr─â, fiecare fiind recomandat─â pentru diverse probleme ale tenului. Argila VERDE. Bogat─â ├«n calciu, magneziu ┼či potasiu, argila verde este recomandat─â mai ales pentru tenul normal ┼či gras, deoarece absoarbe excesul de sebum, care favorizeaz─â apari┼úia co┼čurilor ┼či a punctelor negre. Este tonifiant─â, calmant─â ┼či ajut─â ├«n tratamentul acneei.

Argila ALB─é are o putere de absorb┼úie mai bl├ónd─â dec├ót cea verde, de aceea este potrivit─â mai ales pentru pielea uscat─â ┼či sensibil─â, dar ┼či pentru cea normal─â. Elimin─â impurit─â┼úile ┼či celulele moarte ┼či are ac┼úiune u┼čor exfoliant─â.

Argila RO┼×IE, a c─ârei culoare este dat─â de fierul din componen┼úa sa, este recomandat─â pentru tenul normal, uscat ┼či pentru cel sensibil. Aceast─â pulbere ro┼čie red─â str─âlucirea pielii ÔÇ×obositeÔÇŁ ┼či ├«mbun─ât─â┼úe┼čte circula┼úia sangvin─â.

Argila GALBEN─é, indicat─â pentru toate tipurile de piele, inclusiv pentru tenul matur, asigur─â oxigenarea celular─â ┼či are efect tonifiant.

Argila ROZ reduce ro┼čea┼úa (cuperoza) ┼či este ideal─â pentru pielea sensibil─â, care se irit─â u┼čor.

Argila ALBASTR─é, potrivit─â pentru pielea normal─â ┼či pentru cea gras─â, are propriet─â┼úi oxigenante, elimin─â eficient impurit─â┼úile ┼či red─â str─âlucirea tenului.

Iat─â cateva m─â┼čti cu argil─â, pentru o piele de invidiat ce le po┼úi prepara acasa:

La prepararea unei m─â┼čti cu argil─â folose┼čte recipiente de sticl─â, din lemn sau din por┼úelan, ├«n niciun caz de metal sau de plastic. Pentru amestecul ingredientelor, sunt indicate spatulele de lemn, iar masca se va aplica pe fa┼ú─â cu o pensul─â, evit├óndu-se zona ochilor. Fiind bogate ├«n s─âruri, m─â┼čtile pe baz─â de argil─â se folosesc o dat─â pe s─âpt─âm├ón─â. Utilizate mai des, pot duce la asprirea pielii. Masca se las─â s─â ac┼úioneze 15 minute, p├ón─â se usuc─â, apoi se ├«ndep─ârteaz─â cu ap─â c─âldu┼ú─â.

* Masc─â purifiant─â pentru tenul gras: Amestec─â 2 linguri de argil─â verde cu 2 linguri de ulei de nuci ┼či cu pu┼úin─â ap─â, p├ón─â ob┼úii o past─â.

* Masc─â revitalizant─â pentru pielea uscat─â: Se amestec─â 2 linguri cu ulei de morcovi, cu 4 linguri cu argil─â alb─â ┼či cu pu┼úin─â ap─â.

* Masc─â pentru ten ridat: zdrobe┼čte o jum─âtate de banan─â, peste care pui 2 linguri cu argil─â alb─â. Dac─â pasta este prea consistent─â, adaug─â pu┼úin─â ap─â de trandafiri.

* Masc─â de cur─â┼úare pentru tenul mixt: Peste un g─âlbenu┼č se adaug─â o lingur─â cu argil─â alb─â ┼či o lingur─â cu br├ónz─â de vaci proasp─ât─â.

* Masc─â hidratant─â: Amestec─â 2 lingur─â de argil─â alb─â cu 2 linguri┼úe de ulei de migdale dulci ┼či cu 1 lingur─â de iaurt.

Gra┼úie propriet─â┼úilor antiseptice ┼či cicatrizante, argila accelereaz─â vindecarea co┼čurilor. Aplic─â o masc─â simpl─â cu argil─â, de dou─â ori pe s─âpt─âm├ón─â. Dac─â ai tenul gras, folose┼čte argila verde, dac─â ai tenul normal sau sensibil, alege-o pe cea alb─â.

Contra acneei, po┼úi prepara o masc─â pentru care ai nevoie de argil─â verde (o lingur─â), care se dilueaz─â ├«ntr-o c─ânu┼ú─â cu ceai de mu┼če┼úel, peste care se adaug─â 2 pic─âturi de ulei esen┼úial de lavand─â. Masca se las─â s─â ac┼úioneze 15 minute ┼či se folose┼čte o dat─â pe s─âpt─âm├ón─â.

Pentru un efect relaxant, adaug─â ├«n apa de baie o can─â cu argil─â alb─â, o can─â cu sare grunjoas─â ┼či 5 pic─âturi de ulei esen┼úial de verbin─â.

Argila verde poate fi folosit─â ┼či pentru albirea din┼úilor ┼či ca masc─â pentru p─ârul gras.

Elisabeta Raţiu,

specialist ├«n tratamente corporale ┼či ├«nfrumuse┼úare, Betty Blue, Bucure┼čti

Argila elimină impurităţile

Argila este un p─âm├ónt umed, ce ├«mbrac─â diferite culori (ro┼čie, verde, roz, galben─â ┼či alb─â) ┼či care variaz─â ├«n func┼úie de con┼úinutul mineral. De asemenea, tipurile de argil─â au caracteristici proprii pentru fiecare tip de piele, determinate ├«n mod direct de locul de provenien┼ú─â ┼či de ad├óncimea de unde a fost ob┼úinut─â.

Printre beneficiile argilei la nivelul pielii se num─âr─â tonifierea ┼či fermitatea, exfolierea, detoxifierea, stimularea circula┼úiei sangvine, cur─â┼úarea tenului gras ┼či vindecarea acneei. Argila verde cur─â┼ú─â foarte bine pielea, elimin─â impurit─â┼úile ┼či protejeaz─â de bacterii.

De asemenea, absoarbe excelent substan┼úele toxice ┼či gr─âsimea din piele. Argila alb─â ├«nl─âtur─â celulele moarte ┼či gr─âsimea ├«n exces, calmeaz─â ┼či catifeleaz─â ┼či poate fi folosit─â pentru cur─â┼úarea pielii ┼či pentru ├«nl─âturarea toxinelor ┼či a murd─âriei din pori.