5 soluţii naturale pentru picioarele grele

1 2 jpg jpeg

Ghimpele pădureţ creşte tonusul vascular

Este unul dintre cele mai eficiente tratamente recomandate în insuficienţa venoasă. Substanţele active ale plantei, printre care ruscogeninele, au efect antiinflamator şi vasoconstrictor, crescând tonusul vaselor sanguine. Ceaiul se prepară din două linguriţe de plantă la o cană cu apă, care se lasă la fiert zece minute. Se beau două căni pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă.

Tinctura de castan protejează vasele

Acest preparat dă rezultate bune în combaterea insuficienţei venoase, castanul fiind un excelent remediu antiinflamator, antiedematos, antioxidant şi protector vascular. Se iau zilnic 10-15 picături de tinctură de castan diluate în 50 ml de apă. Extern, se aplică pe zona umflată a picioarelor o linguriţă de tinctură diluată în 50 ml de apă.

Hamamelisul reglează circulaţia

Hamamelisul, un arbore de la care se folosesc frunzele, ramurile şi scoarţa, are proprietăţi vasoconstrictoare, ajutând la reglarea circulaţiei sanguine şi la tonifierea venoasă. Pentru prepararea infuziei, se adaugă 3 g de hamamelis într-o ceaşcă de apă fierbinte şi se lasă la infuzat un sfert de oră.

Se beau trei căni pe zi, timp de 15 zile. Pentru decoct, se fierb 10 g de plantă în jumătate de litru de apă, timp de cinci minute. După ce s-a răcit, se aplică pe zona umflată a picioarelor, de două ori pe zi. De asemenea, se pot masa picioarele cu unguente pe bază de hamamelis.

Uleiurile esenţiale reduc disconfortul

Masajul cu uleiuri esenţiale reduce disconfortul dat de piciorele grele. Sunt recomandate uleiul de chiparos, rozmarin, lămâiţă, cimbrişor, mentă sau de lavandă. Se diluează câte cinci picături din aceste uleiuri în 200 ml de ulei vegetal, iar cu amestecul obţinut se masează picioarele de la glezne spre genunchi.

Masaj cu mentă şi ulei de măsline

Tot pentru masarea picioarelor afectate de insuficienţă venoasă se poate folosi un amestec obţinut din mentă şi din ulei de măsline. Se adaugă un pumn de mentă uscată în 200 ml de ulei de măsline şi se lasă la macerat o săptămână. Se strecoară şi se ţine într-o sticluţă închisă etanş, la loc ferit de lumină. Se masează picioarele în fiecare seară, până la reducerea senzaţiei de picioare grele.