De ce este benefic ceaiul roşu
Cu o culoare aparte, ceaiul roşu se numără printre remediile pe care le poţi savura de plăcere, dar care au grijă şi de sănătatea ta. El este o bună sursă de antioxidanţi, luptând împotriva procesului de îmbătrânire şi a cancerului.
Îmbunătăţeşte circulaţia sângelui
Folosit încă din cele mai vechi timpuri de către chinezi, ceaiul roşu, cunoscut şi sub denumirea de rooibos, ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sangvine. Conţinutul ridicat de antioxidanţi (chiar mai mare decât cel din ceaiul negru sau verde) fluidizează sângele, previne formarea cheagurilor, ceea ce scade şi riscul de apariţie a problemelor cardiovasculare.
Previne apariţia cancerului
Ca şi ceaiul verde, cel de rooibos (ceai roşu sud african) este un remediu excelent când vine vorba de prevenirea mai multor tipuri de cancer. Conţinutul mare de polifenoli (în special aspalantina şi notofagina) este un bun „scut de protecţie“ pentru celule şi pentru ADN. Consumat în mod regulat, remediul ajută la prevenirea tumorilor şi inhibă creşterea celor prezente în organism, au arătat numeroase studii recente.
Aliat al sănătăţii stomacului
Ceaiul rooibos conţine un nivel ridicat de flavonoide, în special cea cunoscută sub numele de quercetină, recunoscute pentru beneficiile lor pentru sănătatea stomacului, respectiv a digestiei. Inclus în alimentaţie, ceaiul roşu ajută la calmarea crampelor abdominale, previne diareea şi constipaţia. De asemeanea, el este recomandat de specialiştii fitoterapeuţi şi în caz de indigestie.
Previne îmbătrânirea prematură
Un rol important pe care îl are ceaiul roşu este acela de a întârzia procesul de îmbătrânire. În urma mai multor studii, cercetătorii au descoperit în compoziţia remediului o cantitate mare din enzima superoxid dismutaza, cunoscută pentru proprietatea ei de a lupta împotriva radicalilor liberi şi a compuşilor toxici din mediul înconjurător. Consumat frecvent, ceaiul ajută la întărirea imunităţii, protejează împotriva eventualelor infecţii şi combate îmbătrânirea prematură.
Cum prepari ceaiul rooibos
Pune 1-2 linguriţe de plantă (sau un plic) la 300 ml de apă clocotită şi lasă vasul acoperit 10 minute. Spre deosebire de ceaiul verde sau cel negru, gustul celui roşu nu se schimbă (amărăşte) dacă laşi mai mult la infuzat. Strecoară şi bea câte o cană de ceai rooibos pe zi, în care poţi adauga miere, lapte sau lămâie.
Ştiai că...
... ceaiul roşu nu conţine aditivi, coloranţi, este sărac în calorii şi nu conţine cofeină?
INFO: Ceaiul roobois este un excelent remediu pentru problemele pielii: dematită, eczeme, psoriazis.