Cătina cu miere ţine infecţiile la distanţă

1 catina miere jpg jpeg

Gra┼úie concentratului de compu┼či benefici, c─âtina era folosit─â de tibetani pentru a trata infec┼úiile respiratorii precum gripa. C├ónd bobi┼úele portocalii sunt combinate cu miere, se ob┼úine leacuri numai bune pentru a trece iarna f─âr─â probleme de s─ân─âtate.

Beneficiile c─âtinei sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. ├Än medicina tradi┼úional─â chinez─â, japonez─â ┼či tibetan─â, precum ┼či ├«n cea ayurvedic─â (India), c─âtina este folosit─â pentru a trata numeroase afec┼úiuni. ├Än asociere sau nu cu alte plante, remediile din c─âtin─â au ar─âtat beneficii, printre altele, ├«n tratarea bolilor cardiovasculare, digestive, ├«n prevenirea ┼či tratarea infec┼úiilor, ├«n convalescen┼ú─â ┼či ├«n problemele pielii.

Excelent─â surs─â de vitamina C

C─âtina are excelente calit─â┼úi stimulante ┼či energizante, care sunt puse pe seama numero┼čilor compu┼či benefici. Bobi┼úele de c─âtin─â sunt surs─â de vitamine (A, B1, B2, C, E, K), de fitosteroli, flavonoide, antocieni, carotenoizi (betacaroten, licopen). Se remarc─â, ├«n special, cantitatea remarcabil─â de vitamina C. Astfel, 100 g de c─âtin─â con┼úin, ├«n medie, 100 ÔÇô 300 mg de vitamina C. De asemenea, are ├«n compozi┼úie aminoacizi ┼či oligoelemente esen┼úiale pentru buna func┼úionare a organismului, precum fierul, calciul, cromul, fosforul ┼či magneziul.

Prin combinarea c─âtinei cu mierea, vei poten┼úa beneficiile terapeutice. Mierea este surs─â de vitamine din complexul B, de minerale (potasiu, magneziu), glucide (fructoz─â, glucoz─â), enzime (implicate ├«n digestie), amionoacizi ┼či antioxidan┼úi.

Aliat în sezonul rece

C─âtina cu miere este recomandat─â ├«n special celor care vor s─â se fereasc─â de infec┼úiile respiratorii specifice sezonului rece. Remediul este eficient ┼či dac─â te-ai ├«mboln─âvit, fiind recomandat ├«n febr─â, st─âri gripale, r─âceli, precum ┼či ├«n oboseal─â ┼či ├«n sc─âderea tonusului.

A┼ča prepari remediul!

Spal─â bine boabele de c─âtin─â ┼či pune-le ├«ntr-un borcan, dup─â care completezi cu miere. Raportul trebuie s─â fie 2 p─âr┼úi de c─âtin─â la 1 parte de miere. Las─â la macerat 3 s─âpt─âm├óni, dup─â care iei pe stomacul gol c├óte 1 linguri┼ú─â, ├«n ├«ntregul sezon rece, pentru a preveni infec┼úiile respiratorii, dar ┼či pentru a gr─âbi vindecarea, dac─â te-ai ├«mboln─âvit. ┼óine borcanul ├«ntr-un loc rece, la frigider sau ├«n c─âmar─â. Dac─â va sta ├«n c─âldur─â, mierea cu c─âtin─â poate fermenta, caz ├«n care remediul nu mai poate fi consumat.

5 feluri în care mai poţi folosi cătina

FRUCTE proaspete sau congelate: se consumă ca atare, cel mult 4 linguriţe, de 2 ori pe zi.

CEAI: se adaug─â 1  linguri┼ú─â de fructe de c─âtin─â uscate (sau 1 plic) la 1 can─â cu ap─â. Se pot bea 2 c─âni pe zi.

SUC: se zdrobesc fructe de c─âtin─â ┼či se umplu 3 ce┼čti cu sucul strecurat. Se combin─â cu 1 cea┼čc─â de miere, iar remediul ob┼úinut se p─âstreaz─â la frigider. Se iau diminea┼úa, pe stomacul gol, 2 linguri┼úe (pentru prevenirea bolilor ├«n sezonul rece).

ULEI: ├«ntr-un borcan, peste 200 ml de ulei de floarea-soarelui pune 200 g de boabe de c─âtin─â. Recipientul, care se ┼úine la temperatura camerei, se agit─â de c├óteva ori pe zi, 3 s─âp─ât─âm├óni. Apoi, boabele se zdrobesc ┼či se pun din nou ├«n ulei. Partea limpede se pune apoi ├«ntr-o sticl─â. Extern, remediul este bun pentru leziunile pielii (tratarea arsurilor u┼čoare ┼či pentru cicatrizare), iar administrat intern protejeaz─â mucoasa gastric─â.

VIN: ├«ntr-un vas de sticl─â se pun fructe de c─âtin─â zdrobite (1 kg), 5 litri de ap─â fiart─â ┼či r─âcit─â ┼či 1,5 kg de zah─âr. Las─â la macerat 2-3 s─âpt─âm├óni, iar pentru gr─âbirea ferment─ârii se adaug─â drojdie de vin. Bea c├óte un p─âh─ârel de dou─â ori pe zi, cu o jum─âtate de or─â ├«nainte de mas─â (doar la micul dejun ┼či la pr├ónz). Remediul este bun contra lipsei poftei de m├óncare.