Albăstrelele au calităţi antiinflamatoare. Cum ajută în tratarea bolilor

1 remedii cu albastrele jpg jpeg

Floarea-grâului, zlăvoc, vineţea sau albăstriţă sunt denumirile sub care este cunoscută planta de leac pentru afecţiuni ale pielii, renale, reumatismale sau digestive. În medicina populară, albăstrelele se folosesc şi pentru bolile oculare, ca diuretic, în caz de diaree sau lipsa poftei de mâncare.

Albăstrelele (Centaurea cyanus) fac parte din familia Asteraceae şi conţin  substanţe benefice. Printre principiile active ale plantei ale se numără pectinele, centaurina sau substanţa amară, glicozidul cicorină, mucilagiul. Datorită acestora, infuzia preparată cu florile acestei plante are efecte antiinflamatoare şi calmante asupra articulaţiilor, în cazul unei artrite. De asemenea, domoleşte durerile provocate de bolile reumatismale. În plus, are efect diuretic, fiind o bună alegere în timpul tratării unor afecţiuni ale rinichilor sau a aparatului urinar, dar şi în litiaza biliară. Remediile cu albăstrele se folosesc la îngrijirea ochilor obosiţi, în răceli, inflamaţii ale pleoapelor, boli de rinichi ori se aplică pe piele în situaţia unor arsuri, tăieturi, iritaţii, având rol cicatrizant. Crizele de anxietate, stresul, depresia sunt combătute mai uşor cu ajutorul leacurilor cu albăstrele, deoarece planta are efect calmant asupra sistemului nervos central. De asemenea, sunt un remediu bun pentru diaree şi alte probleme gastrointestinale. Nu întâmplător, extractul de albăstrele intră în compoziţia multor produse cosmetice. Are proprietăţi antiinflamatoare, hidratante, emoliente şi calmante.

Infuzia are acţiune diuretică

Cei care suferă de reducerea debitului urinar pot ajunge şi la 100 ml în 24 de ore sau chiar la suprimarea acestuia. În acest caz, este nevoie de plante cu acţiune diuretică, utilizate sub formă de infuzie sau decoct. Din florile de albăstrele se poate face o infuzie. Se toarnă 250 ml de apă fierbinte peste 2 linguriţe de flori. Se bea câte un sfert de cană, cu 20 de minute înainte de masă. În acelaşi scop, se poate face un amestec de flori de albăstrele, frunze de merişor, frunze de mesteacăn, coada-calului, mătase de porumb în cantităţi egale. Din acesta, se ia 1 lingură şi se combină cu 1 cană de apă fiartă. Se lasă la infuzat, se strecoară şi se bea. Sunt necesare 3 căni de acest fel, pe zi.

Decoctul, util în bolile reumatismale

În tratamentul bolilor reumatismale şi a artritei s-au dovedit a fi de ajutor plantele cu proprietăţi antiinflamatoare, sub forma ceaiurilor şi decocturilor. Un amestec benefic este cel care conţine atât 1 lingură de flori de albăstrele uscate şi mărunţite, cât şi 4 linguri de coajă de salcie, 1 lingură de flori de gălbenele, 1 lingură flori de soc, 1 lingură şi jumătate de rădăcină de brusture, 1 lingură şi jumătate de rizomi de pir medicinal. Din toate acestea faci un amestec cu care prepari un decoct. Ai nevoie de 1 lingură de plante la 250 ml de apă. Trebuie să bei cel mult 3 căni de decoct pe zi, iar prima cană este indicat să fie luată după trezire, pe stomacul gol.

Compresele calmează arsurile  

Remediile pe bază de albăstrele, infuzie sau extract, au efect antiinflamator, emolient, antiseptic şi tonic. Calmează eczemele şi arsurile solare, reduc inflamaţiile, ridurile, estompează iritaţia pielii şi hidratează. Poţi folosi atât extract de albăstrele, cât şi infuzie. Pe oricare dintre acestea le aplici sub formă de comprese pe locurile afectate. Infuzia o prepari din 250 ml de apă fiartă şi 1 linguriţă de plantă. Menţii compresele 20 de minute, de preerat seara, înainte de culcare. Este recomandat să repeţi procedura 21 de zile. În caz de arsuri solare, poţi aplica pe piele un amestec de infuzie de albăstrele şi iaurt, în părţi egale. Compresele trebuie puse la fiecare 2 ore, câte 20 de minute.

Citeste si: Plante şi remedii naturale pentru o privire mai tânără cu 5 ani

 

Ceaiul, benefic în litiază biliară

Pentru a preveni formarea calculilor biliari şi pentru a ajuta eliminarea acestora, poţi recurge la ajutorul unor plante ca albăstrelele. Fitoterapeuţii recomandă un amestec de 3 linguri de flori de albăstrele, 1 lingură de flori de muşeţel, 1 lingură şi jumătate de măceşe, 1 lingură de frunze de mentă, 1 de turiţă-mare, 1 lingură şi jumătate de mătase de porumb şi 1 lingură de rostopască. Peste o lingură din acest amestec torni 250 ml de apă fiartă. Laşi la infuzat şi bei cât este călduţ. Repetă procedura de 2-3 ori pe zi.