Raed Arafat: ”Chiar dacă te vaccinezi şi totuşi răceşti, este mult mai bine decât să faci gripă”

1 2 jpg jpeg

Pe lângă simptome neplăcute cum ar fi durerile de cap, cele musculare şi de gât, febra, tusea şi oboseala accentuată, virusurile gripale pot da şi complicaţii, cea mai frecventă fiind penumonia. Sinuzita, bronşita şi otita medie sunt alte complicaţii care pot să apară în urma unui episod de gripă. Medicul Raed Arafat a explicat ce înseamnă de fapt vaccinarea şi de ce este atât de importantă pentru populaţie.

„În momentul în care nu se mai vaccinează oamenii şi în momentul în care majoritatea populaţiei nu se mai vaccinează, atunci încep să apară epidemiile grave şi încept să apară decesele într-un număr foarte mare.

Vaccinurile, până acum, au salvat sute de mii de vieţi şi au prevenit milioane de îmbolnăviri, de foarte multe boli. Cine vine şi spune că vaccinurile nu sunt bune, înseamnă că el sau ea, neagă evidenţa de sute de ani, de peste o sută de ani, care arată diferenţa dintre când nu erau vaccinurile şi acum, când sunt vaccinurile.

Unele au fost eradicate datorită vaccinurilor. Aşa ca să vii să spui că vaccinurile nu sunt bune, trebuie să ai o probă ştiinţifică în acest sens.

Vaccinul poate preveni o îmbolnăvire gravă. Chiar dacă te vaccinezi şi totuşi răceşti sau faci o formă de răceală mai uşoară, este mult mai bine decât să faci gripă în forma sa agravată şi să ajungi, într-adevăr, să fii internat, să fii pus în terapie intensivă şi poţi să îţi pierzi viaţa. Deci, vaccinul are un efect de prevenire dovedit ştiinţific şi trebuie acest lucru să fie luat în considerare”, a spus Raed Arafat, la Antena Stars.

Ce trebuie să ştii despre vaccinarea antigripală

Se administrează anual

Vaccinarea antigripală oferă o protecţie de minimum 6 luni, însă tulpina virusului se reproduce în fiecare an. Din acest motiv, vaccinul trebuie repetat anual, întrucât tulpina care declanşează gripa într-un sezon va fi diferită de cea din anul precedent.

Vaccinul are în compoziţie tulpini virale inactive, care, odată ajuns în organism, determină sistemul imunitar să producă anticorpi, cu rol de protecţie împotriva unei eventuale infecţii. Întrucât tulpina virusului suferă modificări, când o persoană intră în contact cu o tulpină nouă, se poate îmbolnăvi de gripă, chiar dacă a fost vaccinată. Este recomandat ca imunizarea să se efectueze imediat după ce vaccinul este disponibil în farmacii sau la medicii de familie, deoarece îşi face efectul în 2 săptămâni de la administrare. Vaccinul antigripal nu oferă protecţie împotriva răcelilor sezoniere.

Efectele adverse sunt izolate

Deoarece tulpina virusului este inactivă, ea nu poate declanşa gripa după vaccinare, însă unele persoane pot avea anumite reacţii adverse de scurtă durată în locul injectării, cum ar fi durere, eritem sau prurit. Mai rar se declanşează febra, cefaleea, frisoanele sau vărsăturile, însă simptomele durează 1-2 zile. Vaccinul antigripal nu se administrează persoanelor care suferă de răceală sau de alte infecţii respiratorii şi celor care sunt alergice la substanţele componente ale vaccinului, în special la ouă. Recomandată şi gravidelor

Deşi imunizarea este recomandată tuturor, sugarii, vârstnicii (peste 65 de ani), gravidele şi persoanele care suferă de afecţiuni cronice, cum ar fi astm sau boli de inimă, sunt cele mai predispuse la complicaţiile gripei. Vaccinul antigripal este recomandat şi femeilor însărcinate, deoarece ele sunt mai sensibile şi pot să se molipsească mai uşor. În acelaşi timp, dacă sunt vaccinate, vor fi imunizaţi şi copiii nenăscuţi pentru o perioadă de cel puţin 6 luni.