Obligeana reduce spasmele intestinale şi accelerează metabolismul

1 2 jpg jpeg

Susţine sistemul digestiv

Obligeana stimulează secreţia sucurilor gastrointestinale, contribuie la eliminarea gazelor şi reduce spasmele. Când ai dureri de stomac sau te simţi balonat, fă-ţi un ceai din această plantă. Pune 250 ml de apă fierbinte peste 1 linguriţă de plantă uscată şi lasă la infuzat un sfert de oră. Strecoară şi bea ceaiul pe stomacul gol, de două ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.

Echilibrează secreţia de hormoni

Dacă suferi de menstruaţie neregulată sau de lipsă de energie sexuală, obligeana ar putea să-ţi fie de ajutor. Prin conţinutul de antioxidanţi şi uleiuri volatile, această plantă poate contribui la echilibrarea hormonală. Pentru a prepara un macerat la rece, adaugă 250 ml de apă neîncălzită peste 1 linguriţă de plantă uscată. Lasă amestecul la temperatura camerei timp de 8 ore, apoi strecoară şi bea lichidul cu aproximativ 30 de minute înainte de masă, de două ori pe zi.

Stimulează metabolismul

Dacă vrei să pierzi în greutate, dar ai un metabolism leneş, dă-i o mână de ajutor cu un decoct din obligeană. Pune într-un ibric 300 ml de apă, iar când dă în clocot, adaugă 1 lingură de plantă uscată şi lasă să fiarbă 15 minute. Lasă decoctul să se răcească, apoi strecoară şi bea pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de masa de dimineaţă şi de cea de seară.

Alină disconfortul muscular

Durerile de muşchi şi de articulaţii pot fi atenuate cu ajutorul uleiului de obligeană. Dacă suferi de artrită, migrene, gută sau alte afecţiuni inflamatorii, masează zona afectată cu acest ulei. De asemenea, poţi aplica o cataplasmă cu obligeană. Macină cu râşniţa 3 linguri de plantă uscată ca să rezulte o pulbere, pe care o amesteci cu puţină apă caldă pentru a obţine o pastă. Aplică pasta pe locul dureros şi pune deasupra un bandaj care să o menţină pe piele câteva ore.