Noua modă: aparate dentare cu steluţe şi brazi de Crăciun

2 aparat dentar jpg jpeg

Dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog, specializat in ortodontie si ortopedie dento-faciala, semnaleaza aparitia si in Romania a unui nou trend printre adolescentii din intreaga lume care poarta aparat dentar: accesoriile cu simboluri de Craciun, in culorile verde, rosu si alb. Accesoriile de sarbatori de iarna intra in galeria elementelor atractive ce includ culori, pietre si simboluri haioase cu care se pot infrumuseta aparatele dentare ale adolescentilor si copiilor care incep tratamente ortodontice.

“Asistam la o crestere de 30% a pacientilor copii sau adolescenti care se hotarasc sa inceapa un tratament ortodontic de indreptare a dintilor in clinica noastra. Trendurile mondiale de estetica a aparatelor si noile tehnologii ortodontice care raspund nevoilor pacientilor sunt argumente in plus pentru tineri sa faca pasul de a purta un aparat dentar pentru a rezolva sanatatea si dizarmoniile dintilor. Noi, medicii stomatologi, le primim si promovam cu entuziasm, pentru ca s-a demonstrat ca, pe termen lung, cuceresc tinerii si contribuie la sanatatea danturii pe termen lung si la increderea pacientilor in zambetul lor.”, a declarat dr. Denisa Zaharia, fondatoarea unei clinici stomatologice de top, prezente de 15 ani pe piata serviciilor medicale din Bucuresti.

Noile tehnologii de constructie si functionare a aparatelor dentare aduc variante de tratamente ortodontice personalizate si adaptate nevoilor oricarui pacient, indiferent de varsta si profesia pe care o are: “In 2020, un aparat dentar nu mai este asociat cu durerile sau cu sarmele inestetice, ele pot fi, in functie de preferinte, la fel de eficiente, chiar daca sunt invizibile, discrete, colorate sau accesorizate trasnit”, subliniaza dr. Denisa Zaharia, unul dintre cei mai apreciati medici ortodonti din Romania.

Lunile de pandemie au adus schimbari in randul categoriilor de pacienti ai cabinetelor stomatologice care sunt printre cele mai sigure spatii de servicii medicale datorita regulilor si rigorilor de protectie si preventie impuse de autoritati. “Purtarea mastii de protectie a reprezentat un imbold in plus pentru cei care aveau retineri de ordin estetic pentru a incepe un tratament ortodontic, pentru ca interactiunile sociale s-au imputinat, iar prezenta lor are “scutul” mastii de protectie care acopera zambetele.”, subliniaza dr. Denisa Zaharia unul dintre argumentele pentru care a crescut procentul copiilor, adolescentilor si al adultilor care au decis, pe timp de pandemie, sa poarte aparat dentar.

In bilantul activitatii medicale din ultimele 9 luni, dr. Denisa Zaharia a sesizat o crestere de peste 30% a numarului pacientilor activi, cu varste cuprinse intre 30 si 50 de ani, care au hotarat sa aiba grija de sanatatea lor dentara prin vizite constante la clinica stomatologica.

“Am sesizat ca oamenii au devenit mai constienti, in aceasta perioada, de importanta sanatatii in general, si in special a celei dentare. Cel mai probabil, conteaza faptul ca multi dintre ei inca lucreza de acasa, au un program mult mai flexibil, se programeaza pe tot parcursul zilei, nu numai la orele tarzii la care reuseau anii trecuti sa scape de la serviciu. Probabil faptul ca nu mai pot calatori, nu mai pot avea activitatile sociale cu care erau obisnuiti, din cauza restrictiilor, a facut ca ei sa-si indrepte atentia si finantele către rezolvarea problemelor dentare, pe care le tot amanau din motive de timp sau bani.”, a explicat dr. Denisa Zaharia care a subliniat si ca pacientii varstnici s-au adresat cabinetelor stomatologice, cu urgente sau diverse probleme, insa nu constant si in scop preventiv, cum faceau inainte de pandemie, alegand sa-si amane tratamentele mai lungi sau mai complexe.

Cu un set complex de reguli de protectie si preventie a imbolnavirilor, cu un protocol amplu de dezinfectie si de sterilizare, cabinetele stomatologice s-au dovedit a fi spatii sigure pentru desfasurarea actului medical pe care pacientii nu ar trebui sa-l ocoleasca cel putin de doua ori pe an:

“Durerea dentara implica deja existenta unei afectiuni, de dorit este sa o rezolvi înainte de aparitia durerii. Cazurile cu durere intensa, care nu mai cedeaza la analgezicele obisnuite, sunt variate. In aceste cazuri antiinflamatoriile sau antibioticele nu asigura vindecarea, este necesara interventia stomatologica de urgenta. In general nu este recomandat sa amanam rezolvarea problemelor aparute pentru ca ele nu dispar de la sine, se complica si tratamentul devine mai complex, mai dureros, mai costisitor si mai indelungat”, avertizeaza medicul stomatolog Denisa Zaharia, detinator al unei clinici stomatologice de top in Bucuresti, care recomanda controlul dentar la 6 luni pentru a putea rezolva problemele in stadiul incipient.