Mituri despre accidentul vascular cerebral

1 2 jpg jpeg

Un cheag de sânge minuscul sau ruptura unui vas de sânge de grosimea unui fir de păr sunt suficiente pentru a declanşa un AVC, care blochează fluxul de sânge spre creier şi ne poate schimba viaţa pentru totdeauna.

Cu cât ştim mai multe despre ceea ce înseamnă un accident vascular cerebral, cu atât avem mai multe şanse să prevenim apariţia lui. Sau să îl identificăm şi să reacţionăm rapid în cazul în care se produce, pentru a reduce la minimum consecinţele. În jurul acestui subiect există însă o întreagă mitologie, care nu are mereu legătură cu realitatea.

Afectează doar persoanele în vârstă

Aproximativ 25% din persoanele afectate de AVC au mai puţin de 65 de ani. Nu există o vârstă minimă pentru un accident vascular cerebral. Când afectează o persoană tânără, consecinţele sunt deseori mai grave - pentru că nimeni nu se aşteaptă la asta şi simptomele sunt ignorate mai des decât la cei vârstnici.

Are simptome uşor de recunoscut

Nu trebuie să fii medic specialist ca să îţi dai seama când cineva suferă un accident vascular cerebral. Dacă observi la o persoană o cădere a feţei, dacă nu poate ridica un braţ sau este confuză, sunt semne evidente că e cazul să fie văzută cât mai repede de un medic.

Nu poate fi prevenit

Există o serie de factori de risc pe care fiecare dintre noi îi putem influenţa sau schimba. De exemplu, stilul de viaţă - dieta şi exerciţiile fizice, mişcarea - pot diminua considerabil riscul unui accident vascular cerebral. Există, de asemenea, aspecte medicale care pot fi tratate din timp, cum sunt hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat şi problemele de circulaţie. Factorii de risc pe care nu-i putem controla, într-adevăr, sunt cei genetici şi vârsta înaintată.

Dacă simptomele au dispărut, a trecut şi pericolul

În cazul unui accident vascular uşor sau al unui atac ischemic tranzitoriu, simptomele pot să dispară rapid. Dar leziunile rămân şi, în timp, devin periculoase. De aceea este important să fie consultat un medic, care poate interveni prin tratament medicamentos sau chiar chirurgical. O amorţeală uşoară sau o stare de slăbiciune prelungită nu trebuie ignorate.

Recuperarea după un AVC este de durată

E greu de spus cât timp durează recuperarea completă după un accident vascular cerebral. În unele cazuri, simptomele persistă mult timp după producerea accidentului şi pot să nu dispară complet niciodată. Chiar dacă terapiile şi medicaţia ajută la dispariţia problemelor şi la prevenirea unei recidive, recuperarea după un accident cerebral nu se întâmplă doar în primele câteva luni - ci este un proces care durează o viaţă.

Se manifestă prin durere

Spre deosebire de atacul de cord, este posibil ca persoana care suferă un AVC să nu simtă nicio durere. Este adevărat că o durere de cap severă poate fi un semn al unui accident vascular cerebral, dar simptomele cele mai frecvente sunt amorţeală sau slăbiciune a feţei şi a braţului /piciorului pe o parte a corpului. Acestea sunt deseori însoţite de confuzie şi probleme de vorbire, vedere înceţoşată sau dificultăţi de mers.

Are mereu semne prevestitoare

În timp ce în cazul atacurilor de cord apar deseori unele semnale înainte de a se petrece episodul propriu-zis, accidentele vasculare cerebrale se pot produce brusc, din senin, fără niciun avertisment prealabil.

Un atac vascular cerebral poate fi recunoscut de orice persoană care cunoaşte metoda numită FAST (Face, Arm, Speech, Time/Faţă, Braţ, Vorbire, Timp).

1. F: Roagă persoana afectată să zâmbească. Dacă observi o asimetrie a feţei sau dacă gura îi cade într-o parte, probabil a suferit un AVC.

2. A: Spune-i să ridice braţele. Dacă unul dintre ele rămâne mai jos sau îi este greu să îl ridice, cheamă un medic. 3. S: Roag-o să îţi spună ceva. Fii atent dacă are probleme de pronunţie sau nu îşi aminteşte anumite cuvinte. 4. T: În caz de AVC, rapiditatea intervenţiei unui medic este esenţială. Fiecare secundă contează. Aşadar sună imediat la 112 sau asigură-te că pacientul ajunge de urgenţă la un spital.