Metastazele cerebrale, tratate cu echipamente de top la Centrul Oncologic SANADOR

1 stereotaxie sanador jpg jpeg

Radioterapia stereotaxică este o tehnică de tratament cu radiaţii al cancerului, prin care se administrează doze mari, semnificative de radiaţie, cu o precizie extremă, într-o singură şedinţă sau într-un număr limitat de fracţii, la nivelul tumorilor de mici dimensiuni, obţinând distrugerea acestora prin necroza celulelor neoplazice.

Tratamentul metastazelor cerebrale este una din indicaţiile importante ale stereotaxiei. Aceastăformă de tratament oferă precizie şi acurateţe maxime prin iradierea ţintită a tumorii cu doze foarte mari, reducând totodată iradierea organelor învecinate.

Tratamentul stereotaxic este cel mai frecvent indicatca tratament adjuvant, după intervenţia chirurgicală, şi este constituit din 3 până la 5 şedinţe. Decizia asupra planului de tratament este luată în cadrul comisiei oncologice multidisciplinare (Tumor Board), unde medicii iau în considerare mai mulţi factori, cum ar fi numărul metastazelor, dimensiunea şi localizarea lor, tipul histologic al tumorii primitive, statusul de performanţă al pacientului.

Tratamentul stereotaxic poate fi început la aproximativ o lună după intervenţia chirurgicală. Pentru a evalua şi controla performanţa tratamentului, pacienţii vor fi urmăriţi succesiv prin controale imagistice (precum RMN cerebral) la intervale apropiate de timp (cu o periodicitate de aproximativ 3 luni).

Centrul Oncologic SANADOR, centru integrat pentru diagnosticul şi tratamentul cancerului, este cel mai mare centru specializat în diagnosticarea şi tratarea cancerului din sistemul medical privat românesc din punctul de vedere al complexităţii serviciilor medicale.

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienţii au acces la două acceleratoare liniare de ultimă generaţiepentru radioterapie, respectiv stereotaxie: acceleratoareleTrueBeamSTXşi TrueBeam, produse de Varian, lider mondial în domeniu. Aceste echipamente oferă pacienţilor un tratament rapid, cu precizie ridicată a iradierii şi doze scăzute de radiaţii administrate ţesuturilor sănătoase.

Planul de tratament stereotaxic este stabilit de o comisie multidisciplinară din care fac parte medici cu vastă experienţă şi rezultate de succes, din domenii complementare: oncologie medicală, radioterapie, chirurgie oncologică, neurochirurgie, radiologie-imagistică medicală, anatomie patologică etc., după caz. Tratamentul este personalizat şi optimizat pentru necesităţile pacientului şi are la bază o planificare de specialitate, pe baza datelor medicale de ultimă oră şi a celor mai recente ghiduri şi protocoale terapeutice.

Află mai mult despre stereotaxie şi tratamentul integrat al cancerului dintr-un material realizat de Dr. Cristina Iftode, medic primar Radioterapie, cu competenţe în radiochirurgie şi stereotaxie, coordonator pentru stereotaxie la Centrul Oncologic SANADOR.

2 dr cristina iftode jpg jpeg