Medicii susţin măsurile luate de autorităţi. Dr. Gabriel Diaconu „Sunt neplăcute, dar necesare. Copiii, prin definiţie, sunt super-contaminanţi”

1 scolaa inchisa jpg jpeg

În zilele de 8 şi 9 martie, autorităţile au luat serie de măsuri cu rolul de a limita extinderea cazurilor de infecţie cu noul coronavirus în randul populaţiei generale. Printre cele mai discutate au fost cele cu privire la închiderea tuturor instituţiilor de învăţământ, anularea evenimentelor publice cu mulţi participanţi şi necesitatea obtinerii acordului Direcţiei de Săntate Publică pentru organizarea de evenimente publice la care se aşteaptă participarea a mai puţin de 1000 de oameni.

Iată cum explică medicul psihiatru Gabriel Diaconu, măsurile autorităţilor şi care sunt argumentele sale pentru prevenţie, într-o scrisoare deschisă adresată celor care ar fi preferat o intervenţie doar după ce situaţia devenea grava şi mult mai greu de controlat.

“Măsurile luate de autorităţi în privinţa limitării extinderii cazurilor de Covid-19 în populaţie sunt neplăcute, dar necesare, şi luate nu mai devreme de ceasul al 12-lea.

Sunt părinte, ca mulţi dintre voi. Pe bună dreptate, multe persoane au întrebat de ce sunt întrerupte toate formele de învăţământ, preuniversitar.

La care eu adaug sugestia închiderii sistemelor/ firmelor ”şcoală după şcoală” sau after-school pentru aceeaşi petrioadă, dar şi a activităţilor extra-curiculare, de la sport, balet, lecţii de pian, teatru etc. Şi recomandarea către părinţi de-a-şi ţine copiii acasă, şi în casă, cel puţin în următoarele 7 – 10 zile.

Dintre toate categoriile de vârstă, copiii sunt cei mai feriţi de complicaţiile pe care le dă virusul SARS-Cov2, şi pentru ei pneumonia dată de Covid-19, de mortalitate semnificativă, este o complicaţie extrem de rară.

Pe de altă parte populaţia pediatrică este cel mai rapid vehicul de contaminare în comunitate. Calculul contagiozităţii la adult pentru virus, de 2.5, este o estimare conservatoare. În rândul copiilor transferul de fluide (salivă, secreţii nazale) în comunitate este semnificativ mai mare. Copilul, indiferent dacă este simptomatic, ori ba, devine potenţial transmiţător al bolii atât la alt copil, dar şi cu siguranţă, familiei acestuia. Copiii, prin definiţie, sunt super-contaminanţi.

Orice epidemie are o curbă de apariţie a cazurilor. La început par puţine, izolate, dar după un prag critic rata creşte exponenţial, şi cu rapiditate, pe măsură ce noi cazuri sunt diagnosticate, şi unele persoane dezvoltă simptome severe.

Orice serviciu medical are un ”punct de răspuns”, la care poate face faţă, şi un ”punct de colaps” la care nu mai poate face faţă cererilor. La acel moment războiul cu o epidemie este, practic, pierdut.

Soluţia este să netezeşti curba de apariţie a cazurilor noi, încât să tratezi – să zicem – 1000 de cazuri în câteva săptămâni, nu în 48 de ore.

Aceste decizii, supărătoare pentru mulţi, enervante pentru populaţie, sunt ca sacii pe care îi pui pe malul apei când se anunţă viitura. Nu vor opri daunele, dar previn dezastrul.

Nu contează dacă eşti într-un oraş mare, sau într-unul mic. Nu te gândi că dacă trăieşti într-un târg mic, sau într-o comună mare, e mai puţin important ce faci.

Vreau să înţelegeţi ceva crucial. De câteva săptămâni, pe lângă propria noastră persoană, în faţa ameninţării ne-am asumat, că ne convine sau nu, şi alte două-trei vieţi. Dilema morală e următoarea: să fii egoist, individualist, şi să crezi că dacă tu eşti verde, tânăr, sănătos, o să ”dai piept bărbăteşte” cu gripa. S-ar putea să omori câţiva în proces. Poate că nu-ţi pasă, poate că sunt doar trecători pe stradă, sau oamenii lângă care aştepţi rata, autobuzul, metroul.

Dar poate că-ţi pasă. Poate că sunt părinţii tăi. Poate că e bunica ta cu hipertensiune şi diabet. Poate că e tatăl tău fumător care mai şi bea din când în când, şi care nu ia pastile că el duce ”răceala pe picioare”. Poate că e cineva care ţi-e drag. Poate că e preotul din parohia ta care crede că ”biserica e a lui Hristos” şi ca n-o poţi pune în carantină. Dar eu îţi zic:

Astăzi, şi în zilele care vin, poţi face diferenţa. Fără altceva decât nişte decizii bune, chiar dacă sunt grele, vei salva vieţi. Nu, nimeni nu-ţi va mulţumi. Ba chiar, o vreme, mai mulţi curcani de români s-ar putea chiar să te înjure că te-ai dat cu istericii care răspândesc panica.

Bunul simţ, în ţări ca România, dintotdeauna a fost minoritar. Dar avem această responsabilitate pe umeri, şi n-o putem da pe umerii nimănui. Nimeni nu este pe lume să ne ajute. Nimeni nu ne va salva. Ajută medicii. Dă-le timpul de care au nevoie, pentru când timpul va veni”, a scris medical Gabriel Diaconu.

Ca urmare a creşterii numprului de cayuri confirmate cu noul coronavirus, începând cu data de 8 martie, s-au luat o serie de măsuri printre care: 

-       Interzicerea manifestărilor publice sau private, în spaţii deschise sau închise, cu un număr de participanţi mai mare de 1.000 de persoane. Această măsură este obligatorie, la nivel naţional, pentru toţi agenţii publici şi privaţi şi nu este supusă negocierii, excepţiilor, neputând fi amânată.

-       De asemenea, evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obţinerea aprobării de la direcţiile de sănătate publică locale. Acceptul sau refuzul organizării va fi transmis în baza unei analize care ţine cont de natura evenimentului, grupa de vârstă a participanţilor, modalitatea în care participanţii ajung la eveniment şi durata deplasării către eveniment, dacă există posibilitatea ca la eveniment să participe persoane pentru care există posibilitatea să fi fost în zone de risc sau să fi intrat în contact cu persoane contaminate.

Aceste decizii sunt valabile până la data de 31 martie 2020 pe întreg teritoriul naţional al României şi există posibilitatea prelungirii în funcţie de evoluţia situaţiei.

În data de 9 martie s-a luat şi decizia închiderii tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar, în perioada 11-22 martie, cu posibilitatea de prelungire.

Cetăţenii care doresc informaţii despre situaţiile legate de COVID – 19, despre modul în care se manifestă virusul, modalităţile de prevenire a îmbolnăvirii şi alte detalii legate de conduita preventivă pot apela numărul TelVerde 0800 800 358 sau la +4021.320.20.20, număr valabil pentru cetăţenii români aflaţi în străinătate.