În ce constă monitorizarea Holter a tensiunii

1 2 jpg jpeg

Unul dintre factorii majori care determină boli severe ale inimii, vaselor de sânge şi ale rinichiului este hipertensiunea arterială (HTA). De obicei, HTA se diagnostichează prin măsurări repetate, cu un tensiometru obişnuit. Dar aceste măsurători, chiar şi atunci când sunt efectuate adecvat, sunt supuse mai multor erori, care ţin de situaţia pacientului, de afecţiunile acestuia şi de mediul în care se desfăşoară măsurătorile.

Mai mult, aceste măsurători nu oferă decât o estimare a tensiunii la un moment dat, fără să ofere date semnificative despre tensiunea reală, cea pe care pacientul o are pe întreaga durată zilei. De aceea este necesară o monitorizare ambulatorie pentru 24 sau chiar 48 de ore, care se efectuează cu ajutorul Holter-ului TA (tensiune arterială). Investigaţia îi oferă medicului informaţii preţioase despre valorile tensiunii arteriale ale pacientului şi despre împrejurările în care aceasta fluctuează.

Dispozitivul Holter TA este recomandat, în primul rând, pentru diagnosticarea şi evaluarea severităţii hipertensiunii. Cum funcţionează Aparatul pentru monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale funcţionează printr-o manşetă (precum cea de la tensiometrele clasice), care se prinde pe unul dintre braţe. Manşeta este ataşată, printr-un furtun subţire, de aparatul electronic care înregistrează tensiunea.

Acesta are dimensiunea unui telefon mobil şi este prins pe o curea, pe care pacientul o poartă în jurul taliei. Din oră în oră, noaptea, şi o dată la 30 de minute, ziua, manşeta se umflă, pentru a măsura tensiunea arterială. Acest proces durează doar 1-2 minute şi nu este deranjant pentru pacient. Ideal ar fi ca, în aceste momente, persoana care îl poartă să ţină braţul întins şi relaxat.

Citeşte şi: Sfaturi de urmat când ai tensiunea mărită

Aparatul se poartă 24 sau 48 ore, în funcţie de recomandarea medicului. După acest interval de timp, pacientul revine la clinică, iar medicul descarcă toate informaţiile în computer, pentru a fi analizate ulterior. Rezultatele investigaţiei îi pot fi puse la dispoziţie pacientului în aceeaşi zi.

Monitorizarea tensiunii arteriale prin dispozitivul Holter TA nu necesită o pregătire deosebită. Investigaţia se poate efectua în orice moment al zilei, iar bolnavul nu are nevoie să-şi întrerupă tratamentul antihipertensiv, în cazul în care urmează unul.

Monitorizarea tensiunii arteriale timp de 24 de ore este recomandată de către medic în următoarele situaţii:

- dacă tensiunea arterială este crescută, iar medicul trebuie să decidă ce tip de tratament este potrivit;

- dacă există o diferenţă mare între tensiunea arterială măsurată la domiciliu şi cea măsurată la cabinet;

- pentru a evalua eficacitatea tratamentului antihipertensiv;

- dacă în timpul tratamentului antihipertensiv, pacientul a avut ameţeli sau stări de leşin;

- în cazul gravidelor cu hipertensiune arterială;

- pentru a diagnostica hipotensiunea ortostatică (valori tensionale reduse la ridicarea în picioare sau la schimbarea poziţiei corpului, la pacienţii care au ameţeli).