Herpangina, viroza sezonului

1 2 jpg jpeg

Herpangina se caracterizeaza prin vezicule si ulceratii la nivelul gurii si gatului si afecteaza copiii cu varsta cuprinsa intre 1-10 ani, vara si toamna.

Infectie virala, herpangina este determinata in cele mai multe cazuri de virusul Coxsackie tip A din familia enterovirusurilor, dar poate fi produsa si de virusul Cosackie tip B sau echovirusuri. Boala este foarte contagioasa si se poate raspandi usor de la un copil la altul. In cele mai multe dintre cazuri, herpangina trece repede. Exista riscul sa apara si deshidratarea, din cauza refuzului de lichide si de alimente, meningita virala si convulsiile febrile.

Apare la copiii cu varsta cuprinsa intre 1-10 ani

Copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 10 ani prezinta cel mai mare risc de a contracta afectiunea.  Herpangina se transmite pe cale aeriana prin stranut sau tuse si prin obiectele infectate. Virusul poate supravietui cateva zile pe obiecte cum sunt manerele usilor, jucarii si robineti.

Care este simptomatologia bolii 

Simptomele herpanginei variaza de la o persoana la alta. Cu toate acestea, cele mai frecvente simptome includ:

  • febra mare
  • durere de gat
  • vezicule si ulceratii in gat si gura
  • refuzul de a manca
  • dificultati la inghitire
  • pierderea poftei de mancare
  • dureri de cap
  • umflarea ganglionilor limfatici
  • oboseala
  • varsaturi

Deoarece unii copii pot refuza mancarea si lichidele din cauza durerii, exista riscul de a se deshidrata. Copilul este contagios in prima saptamana dupa contactarea virusului. Perioada de incubatie (de la momentul infectarii pana la aparitia simptomelor ) este de 3-5 zile. 

Ce optiuni de tratament exista

Infectia nu se trateaza cu antibiotice. Prin urmare, scopul tratamentului este reducerea disconfortului si atenuarea simptomelor bolii pana la disparitia acestora, care se intampla de obicei in 7-10 zile.

Pentru ameliorarea durerii, medicul poate recomanda ibuprofen sau acetaminofen. 

Este important sa respecti indicatiile medicului si sa-i administrezi copilului doar medicamente care sunt potrivite lui. De exemplu, aspirina nu trebuie administrata niciodata copiilor deoarece a fost asociata cu sindromul Reye, o afectiune rara, dar care pune viata in pericol.

Clatirea gurii cu o solutie obtinuta din apa calda si sare poate ajuta la ameliorarea durerii. Procedeul poate fi repetat ori de cate ori este necesar.

Deoarece deshidratarea este o complicatie potentiala a herpanginei, este important sa-i oferi copilului cat mai multe lichide. Bauturile calde si sucurile de fructe nu sunt recomandate, deoarece pot provoca dureri la nivelul gurii si gatului. 

Din dieta copilului trebuie sa faca parte alimentele de consistenta moale (piureuri, supe ) si sa se evite consumul celor care irita vezicule si ulceratii cum sunt alimentele calde, prajite, picante, sarate sau citricele. Bananele, legumele, produsele lactate sunt optiuni bune in timpul unei infectii cu herpangina.

Daca simptomele nu se imbunatatesc in decurs de o saptamana, daca se inrautatesc sau daca apar simptome noi, este important sa ajungi cat mai repede la medic. 

Citeste si: