Ficatul doare: ce sa stii despre cauze si investigatii

1 ficatul doare jpg jpeg

Stresul, oboseala, alimentatia dezechilibrata si virusurile hepatice au consecinte nefaste asupra acestui organ. Cand ficatul doare inseamna ca boala a evoluat prea mult.

De la inceput trebuie stiut ca ficatul nu are terminatii nervoase care sa transmita la creier semnale privind durerea. Cand, insa, ficatul doare, mai precis cand o persoana se plange de dureri in zona ficatului, medicul ia in calcul doua situatii:

1. tensiune la nivelul canalelor biliare sau a vezicii biliare; 2. tensiune la nivelul membranei care inveleste ficatul. In situatia a doua tensiunea poate fi generata de insuficienta cardiaca sau de o formatiune tumorala.

De ce ficatul doare

Obiceiurile nesanatoase, cum sunt dieta bogata in grasimi si alimentele care se digera greu, noptile albe si stresul afecteaza activitatea ficatului. Acesta secreta bila pentru digestie, filtreaza substantele nutritive de toxine, neutralizeaza si elimina reziduurile din organism.

Un ficat suprasolicitat incepe sa dea semne de imbolnavire prin oboseala inexplicabila, limba incarcată, greata, dureri in partea dreapta, lipsa poftei de mancare, miros neplacut al gurii.

Principala cauza care determina aparitia durerilor hepatice este colica hepatica – apare frecvent din cauza calculilor prezenti in vezica biliara sau in canalele biliare.

Stiai ca 15% din populatia activa sufera de litiaza biliara, adica de pietre la fiere. Durerea apare cand exista tensiuni puternice in caile biliare, pe unde circula bila de la ficat la intestin. Disconfortul se manifesta in special cand calculii migreaza, altfel spus se deplaseaza din pozitia initiala in alta.

In cele mai multe cazuri, colica hepatica survine la cateva ore dupa masa, cand vezica biliara se contracta pentru a varsa bila in intestin. Durerile se resimt sub stern, dar si sub coastele din partea dreapta, iradiind spre umarul drept.

Investigatii necesare cand ficatul doare

Pentru a detecta cauzele care au dus la disconfortul resimtit in zona ficatului, se recomanda efectuarea examenului clinic, respectiv palparea regiunii ficatului, ecografie abdominală (pentru a depista calculii biliari) si teste de sange specifice.

Citeste mai multe despre situatiile cand ficatul doare:

Simptomele unui ficat marit - cum prevenim steatoza hepatica

Semnele unui ficat bolnav. Cele mai clare simptome