Tot ce ai vrut s─â ┼čtii despre sarcina toxic─â. Recomand─ârile dr. Silviu Istoc

1 shutterstock 707780656 jpg jpeg

├Än timp ce pentru majoritatea viitoarelor m─âmici gre┼úurile ┼či v─ârs─âturile sunt simptome obi┼čnuite care anun┼ú─â prezen┼úa unui bebe ├«n p├óntece, pentru cele cu sarcin─â toxic─â acestea se transform─â ├«ntr-o problem─â de s─ân─âtate.

Nepl─âcere care apare ├«n primul trimestru, sarcina toxic─â afecteaz─â 2-3 femei din 100 de gravide. Unul dintre cele mai clare semne c─â suferi de sarcin─â toxic─â este pierderea vizibil─â ├«n greutate, ├«ns─â cel mai sigur mod de a confirma diagnosticul este prin testele de s├ónge care arat─â dezechilibrele din organism. De┼či simptomele ar putea s─â induc─â ├«n eroare multe gravide, cele care au avut sarcin─â toxic─â pot s─â afirme c─â, ├«n realitate, grea┼úa ┼či v─ârs─âturile sunt mult mai intense dec├ót nivelul de suportabilitate. Acestea duc la deshidratare, de multe ori ajung├óndu-se la internarea ├«n spital, la supraveghere medical─â pe perioade mai lungi ┼či la urmarea unui tratament pe durata primului trimestru al sarcinii. Unele gravide au zile ├«n care nu reu┼česc nici s─â bea ap─â, de m├óncare nemaifiind vorba.

Produce dezechilibre în corp

Cel mai frecvent, femeia se confrunt─â cu st─âri specifice perioadei, ├«ntre a 4 ┼či a 16 s─âpt─âm├ón─â de sarcin─â. ├Än disgravidie - cum mai este numit─â sarcina toxic─â, uneori se ajunge ┼či la 30-40 de episoade de v─ârs─âturi ├«ntr-o singur─â zi. Alte simptome includ oboseal─â, insomnie, dureri abdominale ┼či oligurie (mic┼čorarea volumului de urin─â eliminat─â ├«n 24 de ore). Netratat─â, boala duce la pierderea de kilograme, tensiune arterial─â sc─âzut─â, dezechilibre metabolice, tahicardie ┼či, ├«n cazurile cele mai grave, la halucina┼úii. Gravidele cu aceast─â problem─â se tem permanent s─â nu piard─â sarcina, iar riscul este real ├«n multe cazuri.

De ce apare

Cauzele exacte ale sarcinii toxice nu sunt cunoscute complet, ├«ns─â medicii sunt de p─ârere c─â aceasta ar putea fi cauzat─â de schimb─ârile produse ├«n organism de hormonii sarcinii. Al┼úi factori pot fi at├ót de ordin intern, c├ót ┼či extern:

  • V├órsta femeii - c├ónd sarcina apare dup─â 35 de ani, riscul este mult mai ridicat;
  • Sarcin─â multipl─â - dac─â mama a┼čteapt─â gemeni sau triple┼úi, este mai probabil s─â aib─â sarcin─â toxic─â;
  •  Disfunc┼úii hepatice ┼či digestive;
  • Rh-ul negativ al gravidei;
  • Alimenta┼úia necorespunz─âtoare sau bogat─â ├«n gr─âsimi;
  • Predispozi┼úie familial─â - dac─â mama sau bunica au avut sarcin─â toxic─â, riscul ca aceasta s─â fie mo┼čtenit─â de gravid─â cresc sim┼úitor.
  • Bolile de ficat;
  • R─âul de ma┼čin─â sau de mi┼čcare, ├«n general.

Faptul că viitoarea mămică a trecut cu bine prin sarcini anterioare nu exclude posibilitatea complicaţiei în sarcina actuală.

┼×i f─âtul are de suferit

Cel mai problematic este faptul c─â f─âtul risc─â s─â nu se dezvolte corespunz─âtor, pentru c─â nu prime┼čte elemente nutritive conform nevoilor lui. Mai mult, ├«n aceste condi┼úii, exist─â pericolul de na┼čtere prematur─â. Func┼úional, organele sufer─â modific─âri importante, iar ├«n cazuri excep┼úionale ele pot fi fatale. ├Än anii ÔÇÖ40 disgravidia reprezenta una dintre cauzele decesului maternal. De aceea, este esen┼úial ca gravida s─â se afle sub supraveghere medical─â ┼či sub tratament medicamentos. Hidratarea intravenoas─â a sc─âzut la maximum rata mortalit─â┼úii cauzate de sarcina toxic─â.

E nevoie de supraveghere medical─â

Doctorul care urm─âre┼čte sarcina poate prescrie o serie de medicamente care nu afecteaz─â f─âtul, dar care ajut─â la combaterea v─ârs─âturilor. Modificarea dietei este ┼či ea parte din tratament. Speciali┼čtii recomand─â consumul de alimente c├ót mai proaspete ┼či naturale, f─âr─â gr─âsimi ┼či condimente. beneficii adduce ┼či ghimbirul.

Sfatul Specialistului

Dr. Silviu Istoc

medic primar obstetric─â-ginecologie, Spitalul Medicover, Bucure┼čti, www.dristoc.ro

Sarcina toxic─â este o afec┼úiune de care pot suferi femeile ├«ns─ârcinate ├«n primele luni dup─â concep┼úie. Multe dintre acestea se confrunt─â cu o astfel de problem─â ├«nc─â din primele s─âpt─âm├óni de sarcin─â ┼či continu─â p├ón─â ├«n luna a doua sau a treia, dup─â care simptomele dispar. Poate s─â apar─â ├«n cazul oric─ârei femei ├«ns─ârcinate care nu respect─â anumite reguli de odihn─â, diet─â ┼či, mai ales evitarea substan┼úelor precum nicotina ┼či cofeina. Deregl─ârile hormonale, afec┼úiunile glandei tiroide, infec┼úia cu Helicobacter pylori, supraponderalitatea sau problemele de natur─â psihologic─â sunt factori care pot contribui la crearea unei sarcini toxice.

├Än cazul ├«n care se stabile┼čte diagnosticul de sarcin─â toxic─â, tratamentul trebuie s─â fie instituit c├ót mai rapid, deoarece, neglijat─â, aceasta poate produce deregl─âri metabolice majore, ├«n cazuri extreme chiar ireversibile, pun├ónd ├«n pericol starea de s─ân─âtate a mamei. Este foarte important ca de la primele simptome pacienta s─â apeleze la un consult de specialitate. Astfel, sarcina va fi ├«n siguran┼ú─â.

Citeste si: Mamă după 35 de ani. Care sunt posibilele complicaţii?