Iată de ce este necesar triplul test în sarcină!

1 triplu test jpg jpeg

Un test de sânge numit triplu test se face în al doilea trimestru de sarcină pentru a oferi o estimare a riscului apariţiei sindromului Down la făt.

Triplul test oferă cele mai bune rezultate când este efectuat în trimestrul al doilea de sarcină, între săptămânile 16 şi 18, dar poate fi realizat oricând după săptămâna a cincisprezecea, până în cea de-a douăzeci şi doua săptămână. Medicul ginecolog care urmăreşte sarcina va stabili dacă este necesar un astfel de test sau nu. În general, se recomandă în cazul viitoarelor mămici la care riscul de defecte congenitale, în special trisomia 13, 18 şi 21 sau sindromul Down, este mai mare sau la cele cu antecedente personale sau familiale de copii cu defecte congenitale. De asemenea, este indicat gravidelor cu vârste peste 35 de ani, cu diabet zaharat, care au avut o infecţie virală în timpul sarcinii ori au fost expuse la niveluri ridicate de radiaţii.

Citeste si: Hepatita şi sarcina: ce precauţii se impun

Se procedează ca la testele de sânge

Ca oricare alt test de sânge, triplul test se face la o clinică sau la un laborator. Procesul este similar cu testele de sânge obişnuite. Triplul test măsoară cantităţile a 3 substanţe din sânge: alfa-fetoproteină, gonadotropină corionică umană şi estriol. Când se adaugă un test pentru inhibarea hormonului A, acesta se numeşte screening quad. Nivelurile acestor substanţe îl ajută pe medic să afle dacă există riscul ca bebeluşul să aibă anumite defecte congenitale, cum ar fi sindromul Down, spina bifida sau anencefalia.

Citeste si: Analize de sânge necesare gravidei

Ce urmări atrag rezultatele anormale

Dacă valorile parametrilor biochimici din sânge sunt anormale, medicul ginecolog va recomanda un test suplimentar, numit amniocenteză. În această situaţie, sunt extrase 15-20 ml de lichid amniotic. Cu toate că rezultatele anormale pot fi îngrijorătoare, acestea nu semnifică neapărat că există ceva de care să-şi facă griji. În schimb, acestea sunt un bun indiciu pentru a continua testarea sau pentru a-i face pe medici mai atenţi pe parcursul monitorizării sarcinii.

Riscuri în cazul sarcinii multiple

Testul triplu a fost realizat pentru prima dată în 1988. În prezent, este clar că nivelurile serice pot fi diferite în cazul sarcinilor individuale şi multiple, ceea ce ar putea duce la un număr mai mare de proceduri de amniocenteză inutile la femeile cu sarcini gemelare normale. Astfel, nivelurile de suspiciune pentru fiecare dintre componentele testului trebuie ajustate în funcţie de tipul de sarcină. Greutatea şi vârsta mamei influenţează estimarea riscului, independent de nivelurile serice reale ale substanţelor chimice. Modificările greutăţii materne sunt legate de mulţi factori, inclusiv de sarcina multiplă. Astfel, poate fi necesar un model separat pentru a face testul mai precis. În ultimele decenii au fost dezvoltate instrumente mai eficiente şi neinvazive, care ar putea fi adoptate pe scară mai largă în viitor.

Sfatul specialistului

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Acest test, indicat gravidelor cu vârsta sub 35 de ani, are „misiunea‟ de a verifica nivelul serului matern de alfa-fetoproteină, estradiol neconjugat şi gonadotropină corionică umană. În cazul în care aceste substanţe se găsesc în cantităţi prea mici sau, dimpotrivă, prea mari, se pune în discuţie riscul unor deficienţe de tub neural la făt, cum ar fi sindrom Down sau trisomia 18. Triplu test NU pune un diagnostic de sindrom Down, sindrom Edwards sau sindrom Patau, ci doar oferă o estimare a riscului de a dezvolta o sarcină cu anomalii cromozomiale. El este numai un punct de plecare pentru recomandări privind efectuarea unor investigaţii suplimentare.

INFO

Un rezultat negativ nu înseamnă întotdeauna că bebeluşul va fi complet normal, deoarece nu sunt detectate toate tipurile de defecte congenitale.