Înțelegerea tehnicii de fertilizare in vitro (FIV) și histeroscopia pentru managementul fertilității
În prezent, foarte multe cupluri își manifestă dorința de a avea copii însă, uneori descoperă că pot avea anumite probleme de fertilitate. Cuplurile decid să meargă la o clinică de specialitate, să discute cu un medic ginecolog-endocrinolog despre un plan de tratament în funcție de starea lor de sănătate.
În timpul conversației, femeile primesc informații importante despre sarcină și află lucruri despre avantajele unui tratament de fertilizare in vitro (FIV) care poate ajuta în obținerea unei sarcinii.
Femeile care nu reușesc să aibă o sarcină în mod natural într-o relație de un an, în ciuda actului sexual regulat neprotejat, pot avea anumite probleme de fertilitate. La femeile cu vârsta mai mare de 35 de ani, medicii recomandă controale de fertilitate după 6 luni în care au încercat să rămână gravide. De asemenea, ele ar trebui să aibă un stil de viață echilibrat și sănătos, să facă mișcare zilnic, să aibă o alimentație echilibrată și bogată în nutrienți, să evite stresul, fumatul și alcoolul. Toate acestea sunt importante pentru fertilitate și sarcină.
Pentru a identifica problemele din uterul unei femei, care pot duce la infertilitate, în clinicile medicale de specialitate se aplică procedura de histerescopie. Aceasta oferă o serie de avantaje:
· Ajută în examinarea uterului pentru a determina dacă acesta are o formă anormală, sau dacă prezintă pe suprafața lui țesut cicatricial
· Poate depista cauzele sângerării anormale și ale crampelor severe
· Ajută în depistarea cauzelor avorturilor spontane recurente
· Permite vizualizarea trompelor uterine blocate, a polipilor și fibroamelor.
Prin histeroscopia operativă se pot debloca trompele uterine și se pot îndepărta polipii și fibroamele. De asemenea, în clinicile de specialitate se utilizează și laparoscopia, care este o altă procedură chirurgicală minim invazivă, care ajută în determinarea cauzelor infertilității la femei, alături de histeroscopie.
Multe cupluri, din dorința de a avea un copil, iau în considerare tehnicile de reproducere asistată. Una dintre acestea este FIV – o tehnică recomandată în diferite probleme de infertilitate, cum ar fi: probleme cu trompele uterine blocate, tulburări de ovulație, tulburări genetice, insuficiența ovariană prematură, infertilitatea inexplicabilă, infertilitate masculină.
La clinici, cuplurile fac un test de diagnostic genetic preimplantare (PGD), sau o testare genetică preimplantare. Prin screening embrionar se testează embrionii pentru orice tip de probleme cromozomiale; procedura se face la producția normală de ovule și spermatozoizi, în timpul dezvoltării embrionului. În acest mod se poate depista prezența cromozomilor anormali la sarcina normală, care pot duce la avort spontan, sau chiar la eșecul implantării ovulului fertilizat în uter. Prin urmare, screening-ul genetic preimplantare este esențial și se aplică și în cazuri precum: fertilizarea in vitro (FIV), injecția intracitoplasmatică de spermă (ICSI).
Prin FIV, șansele de a obține o sarcină sunt mari. Studiile arată că după procesul de fertilizare in vitro este bine ca femeia să aibă o alimentație sănătoasă și să se mențină bine hidratată. Corpul ei are nevoie de nutrienți, deoarece aceștia sprijină implantarea embrionilor. Se spune că organismul are nevoie de o hidratare optimă, deoarece deshidratarea scade șansele ca implantarea să fie realizată cu succes. Perioada de așteptare după procesul de FIV este uneori dificilă chiar și din punct de vedere emoțional, deoarece poate duce la apariția unor manifestări fizice, a unor simptome și schimbări de dispoziție, despre care se poate discuta cu medicul specialist în fertilitate.
După procesul de FIV, medicii recomandă pacientelor să aibă doar emoții pozitive, să evite gândurile tulburătoare, care nu le fac bine niciodată. Pentru a reuși asta, ele au nevoie de sprijinul celor dragi de acasă, de atenția și grija lor, astfel stresul scade și vor depăși emoțiile negative mult mai ușor.
În cadrul unui program FIV, succesul obținerii sarcinii depinde și de caracteristicile individuale ale corpului mamei, nu doar de calitatea echipamentului clinicii. De aceea, medicii examinează cu atenție cuplul, iar apoi stabilesc un program de FIV individualizat.