Cele mai frecvente infecţii ginecologice

1 2 jpg jpeg

Flora vaginal─â este format─â, ├«n mod normal, din bacterii protectoare. O dereglare a pH-ului vaginal normal duce la alterarea echilibrului microbian la acest nivel. Printre factorii care pot altera flora vaginal─â, se num─âr─â produsele inadecvate de igien─â intim─â, anticoncep┼úionalele, antibioticele, infec┼úia cu HIV, precum ┼či dezechilibrele hormonale. Un astfel de dezechilibru duce la apri┼úia infec┼úiilor tractului genital.

Exist─â mai multe clasific─âri ale infec┼úiilor tractului genital. Astfel, ├«n func┼úie de regiunea anatomic─â, infec┼úiile pot fi: joase (vaginit─â, cervicit─â, vulvit─â) sau ├«nalte (boala inflamatoare pelvian─â, endometrit─â, salpingit─â). ├Än func┼úie de microbii implica┼úi, exist─â infec┼úii bacteriene (cum sunt cea cu gonococ ┼či cea cu Chlamydia trachomatis, transmise pe cale sexual─â), parazitare (Trichomonal vaginalis, Toxoplasma gondii), fungice (Candida albicans) ┼či virale (papilomavirus, virusul herpetic). Candidoza, cea mai ├«nt├ólnit─â micoz─â vaginal─â Printre cele mai frecvente infec┼úii ginecologice sunt micozele vaginale. Sunt cauzate de ciuperci (fungi), cum sunt cele din familia Candida, cea mai frecvent─â fiind Candida albicans. Infec┼úia provocat─â de aceast─â ciuperc─â poart─â numele candidoz─â ┼či este prezent─â la aproximativ 75% din femei, cel pu┼úin o dat─â ├«n via┼ú─â.

Principalele simptome ale candidozei sunt m├ónc─ârimile ┼či arsurile locale ┼či apari┼úia unui lichid alb, br├ónzos.

Tratamentul indicat ├«n micozele vaginale este cel pe baz─â de antifungice locale sub form─â de gel, ovule sau creme. Se poate recomanda ┼či tratament oral cu antifungice.

Produse de proliferarea anormal─â a bacteriilor existente ├«n vagin ├«n condi┼úiile sc─âderii num─ârului de lactobacili protectori, infec┼úiile bacteriene se manifest─â prin secre┼úie galben─â abundent─â, cu miros nepl─âcut (de pe┼čte stricat), m├ónc─ârime ┼či usturime.

Vaginozele bacteriene sunt favorizate de administrarea de antibiotice, de purtarea unui sterilet, de sc─âderea nivelului de estogenul, de du┼čurile intravaginale ┼či de folosirea produselor nepotrivite de igien─â intim─â. Tratamentul const─â ├«n antibiotice administrate oral.

Produs─â de microbul Neisseria gonorrheae, gonoreea se manifest─â, la femei, prin durere la urinare, leucoree ┼či dureri pelviene sau ├«n timpul contactului sexual.

Clamidioza

Este produs─â de bacteria Chlamydia Trachomatis transmis─â prin contacte sexuale neprotejate. Se manifest─â prin dureri abdominale, secre┼úii vaginale anormale ┼či poate duce la cervicit─â (inflama┼úie a colului uterin), infec┼úii urinare ┼či boal─â inflamatoare pelvian─â (infec┼úie a uterului, ovarelor sau trompelor uterine), care poate avea complica┼úii precum infertilitatea.

Infecţiile cu papilomavirusuri (HPV)

Există peste 100 de virusuri papiloma umane, ele putând afecta fie pielea, fie mucoasele. Unele virusuri dau leziuni benigne (precum verucile), altele evoluează spre cancer.

Herpesul genital

Infec┼úia cu virusul Herpes simplex 2 se transmite prin contact sexual sau ├«n timpul na┼čterii, de la mam─â la f─ât. Se manifest─â prin apari┼úia de vezicule cu lichid limpede, uneori ┼či prin scurgeri vaginale ┼či usturime la urinare, febr─â, dureri musculare. Virusul herpetic r─âm├óne ├«n corp, av├ónd episoade de recuren┼ú─â. Se trateaz─â cu medicamente antivirale antiherpetice.

Infecţia cu Mycoplasma

Duce la apariţia unor boli ale tractului urogenital, putând cauza infertilitate.

Tricomonaza

Este provocat─â de parazitul Trichomonas vaginalis ┼či are ca principale simptome m├ónc─ârimile ├«n zona vaginal─â, irita┼úii ┼či secre┼úii. Se trateaz─â cu medicamente antiprotozoare.

Sifilisul

Este produs de o bacterie, iar simptomele se manifestă în etape. Treptat, duce la apariţia unor complicaţii grave la nivelul creierului, nervilor, ochilor sau al oaselor.

Dac─â ai simptome precum senza┼úiile de arsur─â sau m├ónc─ârime la nivel vaginal, precum ┼či scurgeri vaginale anormale ┼či mirositoare, este cazul s─â mergi la medic. Pentru a afla ce microb a provocat infec┼úia, se recurge la analiza secre┼úiei vaginale. Aceasta presupune recoltarea unei mostre de secre┼úie, care este examinat─â la microscop. ├Änainte cu 3 zile de recoltare, se recomand─â repausul sexual. De asemenea, nu trebuie f─âcut─â toaleta intern─â ├«n prealabil.