Cum influenţează hormonii tiroidieni sănătatea fătului şi evoluţia sarcinii
Tiroida este o glandă endocrină aflată la baza gâtului şi care are formă de fluture. În ciuda dimensiunilor sale reduse, o greutate de 25-30 de grame în cazul adulţilor, această glandă joacă un rol vital în funcţionarea optimă a organismului uman.
Dr. Alina Rusu, medic specialist endocrinolog al clinicii DigestMed, explică faptul că fiecare organ din corpul uman are nevoie de hormonii produşi de glanda tiroidă. Aceşti hormoni sunt necesari dezvoltării încă din stadiul intrauterin şi controlează funcţii biologice precum:
- Temperatura corpului;
- Activitatea cardiacă (stimulează contractilitatea miocardului şi pulsul);
- Respiraţia (reglează rata şi amplitudinea respiraţiilor);
- Tranzitul intestinal optim;
- Nivelul de calciu din sânge;
- Metabolismul colesterolului şi al trigliceridelor;
- Formarea celulelor roşii (eritrocitele).
„În timpul sarcinii, mai ales în prima parte a acesteia, fătul depinde exclusiv de hormonii tiroidieni produşi de către organismul mamei. Pentru o dezvoltare intrauterină sănătoasă a fătului este necesară asigurarea necesarului de hormoni tiroidieni. Astfel, chiar dacă mama nu ştie dacă suferă de o boală care afectează această glandă, este indicat ca ea să se adreseze unui medic endocrinolog înainte de a rămâne însărcinată sau imediat ce a aflat că este însărcinată”, explică dr. Alina Rusu.