Cum influen┼úeaz─â hormonii tiroidieni s─ân─âtatea f─âtului ┼či evolu┼úia sarcinii

1 shutterstock 707780656 jpg jpeg

Tiroida este o gland─â endocrin─â aflat─â la baza g├ótului ┼či care are form─â de fluture. ├Än ciuda dimensiunilor sale reduse, o greutate de 25-30 de grame ├«n cazul adul┼úilor, aceast─â gland─â joac─â un rol vital ├«n func┼úionarea optim─â a organismului uman.

Dr. Alina Rusu, medic specialist endocrinolog al clinicii DigestMed, explic─â faptul c─â fiecare organ din corpul uman are nevoie de hormonii produ┼či de glanda tiroid─â. Ace┼čti hormoni sunt necesari dezvolt─ârii ├«nc─â din stadiul intrauterin ┼či controleaz─â func┼úii biologice precum: 

  • Temperatura corpului;  
  • Activitatea cardiac─â (stimuleaz─â contractilitatea miocardului ┼či pulsul);  
  • Respira┼úia (regleaz─â rata ┼či amplitudinea respira┼úiilor);  
  • Tranzitul intestinal optim;  
  • Nivelul de calciu din s├ónge;  
  • Metabolismul colesterolului ┼či al trigliceridelor;  
  • Formarea celulelor ro┼čii (eritrocitele).  

ÔÇ×├Än timpul sarcinii, mai ales ├«n prima parte a acesteia, f─âtul depinde exclusiv de hormonii tiroidieni produ┼či de c─âtre organismul mamei. Pentru o dezvoltare intrauterin─â s─ân─âtoas─â a f─âtului este necesar─â asigurarea necesarului de hormoni tiroidieni. Astfel, chiar dac─â mama nu ┼čtie dac─â sufer─â de o boal─â care afecteaz─â aceast─â gland─â, este indicat ca ea s─â se adreseze unui medic endocrinolog ├«nainte de a r─âm├óne ├«ns─ârcinat─â sau imediat ce a aflat c─â este ├«ns─ârcinat─âÔÇŁ, explic─â dr. Alina Rusu. 

Femeile au un risc mai crescut de a suferi de o boală tiroidiană  

Tiroida ┼či s─ân─âtatea bebelu┼čilor ┬á

Sarcina ┼či deficien┼úele tiroidiene ┬á

2 dr alina rusu digestmed jpg jpeg
stanga
dreapta
2 dr alina rusu digestmed jpg jpeg