Cazul unui sportiv tratat cu succes în Spitalul Regina Maria Brașov: grefa atipică montată la a doua intervenție
Cazul special al unui pacient de 22 de ani de reconstrucție a ligamentelor încrucișate ale genunchiului a fost tratat cu succes în Spitalul Regina Maria Brașov. Pacientul suferise o intervenție chirurgicală de reconstrucție a articulației la o clinică din Germania, în cursul căreia se utilizase reconstrucția artroscopică a ligamentului încrucișat anterior prin transplant de autogrefă. Ulterior pacientul a avut nevoie de o a doua intervenție din cauza rupturilor grefelor anterioare. Cazul a fost tratat de echipa medicala de ortopedie din Spitalul Brașov - Dr. George Ovidiu Muntean, medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă, doctor în științe medicale, coordonatorul secției și Dr. Tudor Dumitrescu, medic specialist.
Articulația genunchiului este esențială pentru mobilitate, iar afectarea acesteia generează probleme locomotorii și de postură. Orice leziune ligamentară generează un nivel de instabilitate, fiind un factor favorizant pentru instalarea uzuri articulare premature. Cele mai grave traumatisme sunt rupturile ligamentului încrucișat anterior. Cele mai frecvente cauze ale rupturilor de ligament sunt depasirea limitelor fiziologice ale amplitudinii de mișcare a articulației. Dintre mișcările nefiziologice, hiperflexia și hiperextensia combinate cu o mișcare rotatorie sunt cel mai frecvent implicate în producerea leziunilor ligamentare. Alegerea celei mai bune terapii depinde de stilul de viață al pacientului și de vârsta acestuia. De exemplu, în cazul sportivilor de performanță sau al persoanelor care practică recurent activități de mare intensitate fizică, este recomandată soluția chirurgicală pentru a reconstitui anatomia normală a articulației și pentru a susține nivelul de efort anterior accidentului. În același timp, tratamentele conservatoare, nechirurgicale, sunt soluția optimă deseori pentru pacienții care nu fac muncă fizică sau efort intens, pentru a le permite să ducă o viață aproape normală, fără excese fizice. La acesti pacienți, însă, instabilitatea predispune la uzură prematură.
Pacientul de 22 de ani locuiește în Germania, joacă fotbal și are o viață foarte activă. În urmă cu trei ani a suferit prima ruptură de ligamente, moment în care a fost operat la un spital din Löningen. După intervenție însă, problema s-a rezolvat parțial, pacientul plângându-se de senzația de blocaj a genunchiului la unele mișcări, dar și de episoade dureroase. Recent, pacientul a mai suferit un accident care a dus la ruptura grefelor inițiale.
În lipsa unei alte noi intervenții, pacientul și-ar fi pierdut funcția genunchiului. Investigațiile clinice au confirmat rupturile grefelor anterioare, iar la RMN-ul a evidențiat leziunile ligamentului încrucișat reconstruit anterior prin intervenția chirugicală precedentă.
Soluția ideală a fost grefa cu tendon cvadricipital cu pastilă osoasă rotuliană. Din cauza faptului că la prima intervenție au fost folosite șuruburi biocompatibile ce nu au putut fi complet resorbite de organism, cea de-a doua intervenție a presupus și scoaterea acestora și montarea unora cu un diametru mai mare pentru a oferi susținerea optimă.
„De ce am venit la domnul doctor George Muntean? Pentru că un prieten a trecut prin mâinile domnului doctor cu o problema severă și s-a refăcut complet și foarte repede. M-am simțit foarte confortabil cu domnul doctor. A analizat problema, mi-a explicat tot și mi-a spus că operația este singura alternativă. Mi-a explicat ce și cum va face, ca să înțeleg. Am decis să merg pe mâna dumnealui și mă bucur că am făcut asta. Dovadă este faptul că, a doua zi după operație, nu mă mai durea deloc. Pot compara cum a fost la prima operație, în Löningen, cu tratamentul din Spitalul Regina Maria, din Brașov. Am avut tot confortul și toată atenția necesară, toți au fost amabili și prietenoși, iar doctorul Muntean mi-a dat încredere, așa că am știut că operația va fi un succes. Și așa a și fost.” – povestește pacientul.
Deși intervenția a fost una extrem de complicată, aceasta s-a efectuat minim-invaziv și repararea ligamentului încrucișat a fost un succes.
Funcția articulației a fost reluată imediat după intervenția chirurgicală, durerea a dispărut, pacientul a putut să meargă de a doua zi, cu sprijin parțial pe membrul operat, iar durata spitalizarii a fost minimă.
Recuperarea definitivă este estimată în decurs de minim șase luni și implică kinetoterapia și mobilizarea membrului. După acest timp, tânarul care a trecut prin cele două reconstrucții de articulație a genunchiului se va putea reapuca de sport, într-un ritm moderat.