Cazul unui sportiv tratat cu succes ├«n Spitalul Regina Maria Bra╚Öov: grefa atipic─â montat─â la a doua interven╚Ťie

Cazul special al unui pacient de 22 de ani de reconstruc╚Ťie a ligamentelor ├«ncruci╚Öate ale genunchiului a fost tratat cu succes ├«n Spitalul Regina Maria Bra╚Öov. Pacientul suferise o interven╚Ťie chirurgical─â de reconstruc╚Ťie a articula╚Ťiei la o clinic─â din Germania, ├«n cursul c─âreia se utilizase reconstruc╚Ťia artroscopic─â a ligamentului ├«ncruci╚Öat anterior prin transplant de autogref─â. Ulterior pacientul a avut nevoie de o a doua interven╚Ťie din cauza rupturilor grefelor anterioare. Cazul a fost tratat de echipa medicala de ortopedie din Spitalul Bra╚Öov -  Dr. George Ovidiu Muntean, medic primar Ortopedie, Traumatologie ╚Öi Medicin─â Sportiv─â, doctor ├«n ╚Ötiin╚Ťe medicale, coordonatorul sec╚Ťiei ╚Öi Dr. Tudor Dumitrescu, medic specialist.

image

Articula╚Ťia genunchiului este esen╚Ťial─â pentru mobilitate, iar afectarea acesteia genereaz─â probleme locomotorii ╚Öi de postur─â. Orice leziune ligamentar─â genereaz─â un nivel de instabilitate, fiind un factor favorizant pentru instalarea uzuri articulare premature. Cele mai grave traumatisme sunt rupturile ligamentului ├«ncruci╚Öat anterior. Cele mai frecvente cauze ale rupturilor de ligament sunt depasirea limitelor fiziologice ale amplitudinii de mi╚Öcare a articula╚Ťiei. Dintre mi╚Öc─ârile nefiziologice, hiperflexia ╚Öi hiperextensia combinate cu o mi╚Öcare rotatorie sunt cel mai frecvent implicate ├«n producerea leziunilor ligamentare. Alegerea celei mai bune terapii depinde de stilul de via╚Ť─â al pacientului ╚Öi de v├órsta acestuia. De exemplu, ├«n cazul sportivilor de performan╚Ť─â sau al persoanelor care practic─â recurent activit─â╚Ťi de mare intensitate fizic─â, este recomandat─â solu╚Ťia chirurgical─â pentru a reconstitui anatomia normal─â a articula╚Ťiei ╚Öi pentru a sus╚Ťine nivelul de efort anterior accidentului. ├Än acela╚Öi timp, tratamentele conservatoare, nechirurgicale, sunt solu╚Ťia optim─â deseori pentru pacien╚Ťii care nu fac munc─â fizic─â sau efort intens, pentru a le permite s─â duc─â o via╚Ť─â aproape normal─â, f─âr─â excese fizice. La acesti pacien╚Ťi, ├«ns─â, instabilitatea predispune la uzur─â prematur─â.

Pacientul de 22 de ani locuie╚Öte ├«n Germania, joac─â fotbal ╚Öi are o via╚Ť─â foarte activ─â. ├Än urm─â cu trei ani a suferit prima ruptur─â de ligamente, moment ├«n care a fost operat la un spital din L├Âningen. Dup─â interven╚Ťie ├«ns─â, problema s-a rezolvat par╚Ťial, pacientul pl├óng├óndu-se de senza╚Ťia de blocaj a genunchiului la unele mi╚Öc─âri, dar ╚Öi de episoade dureroase. Recent, pacientul a mai suferit un accident care a dus la ruptura grefelor ini╚Ťiale.

├Än lipsa unei alte noi interven╚Ťii, pacientul ╚Öi-ar fi pierdut func╚Ťia genunchiului. Investiga╚Ťiile clinice au confirmat rupturile grefelor anterioare, iar la RMN-ul a eviden╚Ťiat leziunile ligamentului ├«ncruci╚Öat reconstruit anterior prin interven╚Ťia chirugical─â precedent─â.

Solu╚Ťia ideal─â a fost grefa cu tendon cvadricipital cu pastil─â osoas─â rotulian─â. Din cauza faptului c─â la prima interven╚Ťie au fost folosite ╚Öuruburi biocompatibile ce nu au putut fi complet resorbite de organism, cea de-a doua interven╚Ťie a presupus ╚Öi scoaterea acestora ╚Öi montarea unora cu un diametru mai mare pentru a oferi sus╚Ťinerea optim─â.  

ÔÇ×De ce am venit la domnul doctor George Muntean? Pentru c─â un prieten a trecut prin m├óinile domnului doctor cu o problema sever─â ╚Öi s-a ref─âcut complet ╚Öi foarte repede. M-am sim╚Ťit foarte confortabil cu domnul doctor. A analizat problema, mi-a explicat tot ╚Öi mi-a spus c─â opera╚Ťia este singura alternativ─â. Mi-a explicat ce ╚Öi cum va face, ca s─â ├«n╚Ťeleg. Am decis s─â merg pe m├óna dumnealui ╚Öi m─â bucur c─â am f─âcut asta. Dovad─â este faptul c─â, a doua zi dup─â opera╚Ťie, nu m─â mai durea deloc. Pot compara cum a fost la prima opera╚Ťie, ├«n L├Âningen, cu tratamentul din Spitalul Regina Maria, din Bra╚Öov. Am avut tot confortul ╚Öi toat─â aten╚Ťia necesar─â, to╚Ťi au fost amabili ╚Öi prieteno╚Öi, iar doctorul Muntean mi-a dat ├«ncredere, a╚Öa c─â am ╚Ötiut c─â opera╚Ťia va fi un succes. ╚śi a╚Öa a ╚Öi fost.ÔÇŁ ÔÇô poveste╚Öte pacientul.  

De╚Öi interven╚Ťia a fost una extrem de complicat─â, aceasta s-a efectuat minim-invaziv ╚Öi repararea ligamentului ├«ncruci╚Öat a fost un succes.

Func╚Ťia articula╚Ťiei a fost reluat─â imediat dup─â interven╚Ťia chirurgical─â, durerea a disp─ârut, pacientul a putut s─â mearg─â de a doua zi, cu sprijin par╚Ťial pe membrul operat, iar durata spitalizarii a fost minim─â.

Recuperarea definitiv─â este estimat─â ├«n decurs de minim ╚Öase luni ╚Öi implic─â kinetoterapia ╚Öi mobilizarea membrului. Dup─â acest timp, t├ónarul care a trecut prin cele dou─â reconstruc╚Ťii de articula╚Ťie a genunchiului se va putea reapuca de sport, ├«ntr-un ritm moderat.