Când este nevoie de serclaj

1 2 jpg jpeg

La un control de rutină în timpul sarcinii, mai ales în cel de-al doilea trimestru, medicul îţi poate spune că ai nevoie de serclaj. Această intervenţie este indicată dacă ai ceea ce doctorii numesc insuficienţă sau incompetenţă cervicală.

Prin aceasta se ├«n┼úelege scurtarea ┼či/sau dilatarea colului uterin, ceea ce ├«nseamn─â c─â sunt riscuri mai mari de avort, de travaliu prematur sau de rupere de membrane. Incomepeten┼úa cervical─â are diverse cauze, printre acestea num─âr├óndu-se unele proceduri efectuate ├«nainte de sarcin─â (chiuretaje).

De asemenea, preventiv, medicul recomand─â serclajul femeilor care au pierdut una sau mai multe sarcini sau celor care avut na┼čteri premature ├«n trecut. Se face cu anestezie Serclajul se efectueaz─â ├«n s─âpt─âm├ónile 12 ┼či 24 de sarcin─â ┼či presupune ├«nchiderea (coaserea) colului uterin cu ajutorul unor suturi concentrice. Interven┼úia se face cu anestezie general─â sau local─â, pe cale transvaginal─â (foarte rar se poate realiza ┼či printr-o incizie abdominal─â).

├Äntreaga procedur─â nu dureaz─â dec├ót cel mult 15 minute, iar gravida va mai sta sub observa┼úie c├óteva ore sau, cel mult, p├ón─â a doua zi. Medicul mai recomand─â odihn─â la pat, repaus sexual ┼či, eventual, unele medicamente (antispatice, antibiotice). Firele folosite la serclaj se scot la 37 de s─âpt─âm├óni sau mai devreme, ├«n cazul ├«n care apar contrac┼úii sau dac─â ├«ncepe travaliul ori se rupe apa ├«nainte de termen.

Mai poţi citi:

- Sunt normale scurgerile vaginale în sarcină?

- Cât de mult dăunează fumatul în sarcină

- Cum se modifică sânii în sarcină

├Än general, serclajul nu este ├«nso┼úit de complica┼úii. Totu┼či, destul de rar, pot ap─ârea infec┼úii sau ruptura de col (├«n cazul ├«n care firul nu este scos ├«nainte de travaliu).

De asemenea, pot ap─ârea v─ârs─âturile ┼či grea┼úa, ca efecte secundare ale anesteziei. ├Än cazul ├«n care apar s├ónger─âri sau febr─â, trebuie mers de urgen┼ú─â la medic. Serclajul nu se poate face dac─â exist─â o infec┼úie local─â, s├ónger─âri vaginale, dac─â a ├«nceput travaliul sau dac─â s-a rupt apa.

Dr. Roxana Chiril─â

medic specialist obstetric─â-ginecologie

1. paciente care au ├«n antecedente avorturi spontane survenite ├«n trimestrul doi, precum ┼či cele cu na┼čteri premature ├«n trecut, prezent├ónd ┼či factori de risc cervicali (rupturi obstetricale ale colului uterin, traumatisme secundare unor interven┼úii chirurgicale pe col);

2. gravide la care se evidenţiază ecografic scurtarea colului uterin (sub 25 mm), în trimestrul doi de sarcină;

3. paciente la care se evidenţiază, prin examenul ginecologic, modificări ale colului uterin.

2 jpg jpeg

Adev─ârat ÔÇ×lac─âtÔÇŁ al uterului, colul uterin (cervixul) joac─â un rol important ├«n timpul sarcinii ┼či al na┼čterii. ├Än mod normal, pe parcursul celor 9 luni, el trebuie s─â fie ├«nchis, pentru a proteja f─âtul, urm├ónd ca ├«n apropierea na┼čterii s─â se dilate treptat, sub ac┼úiunea contrac┼úiilor. ├Än general, ├«n prima faz─â a travaliului, colul se dilat─â la 4 cm, deschiderea complet─â ┼či optim─â pentru na┼čtere fiind de 10 cm.