Aşa pot fi reduse durerile din timpul travaliului!
Durerile în timpul travaliului sunt cauzate de contracțiile uterine și de modificările care au loc în corpul viitoarei mame. Anumite tehnici, precum respirația profundă și masajul, ajută la gestionarea lor!
Intensitatea durerii în timpul travaliului diferă de la caz la caz - în timp ce unele gravide se confruntă cu dureri intense și epuizante, altele au disconfort mai ușor de suportat. Ele pot debuta cu crampe, asemănătoare cu cele apărute în timpul menstruației, apoi să se intensifice, pe măsură ce contracțiile devin regulate și frecvente. Durerile pot fi amplificate de factori emoționali, precum frică și experiențe trecute, dar și de durata acestora. Și tipul de naștere contează, deoarece nașterea naturală implică, de regulă, contracții uterine intense, în timp ce nașterea prin cezariană un disconfort specific intervenției chirurgicale. Pentru gestionarea durerilor, mersul pe jos, legănatul pe o minge și chiar dansul lent pot ajuta. La fel și tehnicile următoare!
Respirație profundă
În gestionarea durerilor apărute în timpul nașterii, respirația corectă și conștientă menține oxigenarea, reduce tensiunea și astfel ajută la relaxare. Inspiră lent și profund, umflând abdomenul timp de 6 secunde. Menține respirația 3 secunde, expiră în același ritm, în timp ce încerci să eliberezi tot aerul din plămâni, apoi repetă procedura. Pentru a te pregăti pentru naștere, poți să exersezi această tehnică de respirație în avans.
Masajul
O altă modalitate eficientă pentru gestionarea durerii este masajul. Contribuie la eliberarea de endorfine, substanțe care ajută la reducerea disconfortului, reglează nivelul de stres și îmbunătățeşte starea de spirit. Discută cu o moașă sau cu partenerul tău despre preferințele pentru masaj. Este indicat ca masajul să fie făcut cu presiune ușoară și mișcări circulare, pe cele mai tensionate sau dureroase regiuni, precum: zonă lombară, picioare, umeri și gât. Pe piață există uleiuri speciale pentru masajul în timpul sarcinii, sigure pentru mamă și bebeluș.
Vezi şi: Acest tip de masaj ajută în recuperarea după operațiile de cancer
Folosirea apei calde
Hidroterapia sau folosirea apei calde în timpul travaliului poate să reducă semnificativ durerile și să amelioreze anxietatea. Aceasta implică statul într-o cadă cu apă caldă sau la un duș cald, cu apa orientată spre partea inferioară a spatelui. Băile oferă confort, relaxează și o ajută pe viitoarea mamă să facă față contracțiilor, iar dușul cu apă caldă ajută la gestionarea durerilor de spate. În plus, hidroterapia grăbește procesul de dilatare al colului uterin și face travaliul mai scurt. Dacă folosești hidroterapia, vei fi monitorizată constant. A nu se confunda cu nașterea în apă!
Ce efecte are anestezia epidurală
Dacă durerile sunt prea intense, poţi opta pentru o anestezie epidurală, care presupune injectarea unui analgezic local în spațiul epidural al coloanei vertebrale. În multe cazuri, epidurala ameliorează complet durerea și le este recomandată femeilor care au un travaliu lung și foarte dureros. De reținut că epidurala poate duce la senzații de amorțeală și slăbiciune temporară.