Riscurile naşterii naturale pentru mamă şi copil
Copiii vin pe lume fie prin naştere naturală, fie prin cezariană, ambele proceduri având avantaje şi dezavantaje. Care sunt riscurile naşterii naturale?
Sunt femei care aleg să nască natural, pe cale vaginală, altele care, deşi îşi doresc, nu pot să apeleze la acest tip de naştere din diverse cauze şi altele care aleg din start operaţia de cezariană. Naşterea pe cale vaginală vine cu o serie de avantaje pentru mamă şi copil (spitalizare mai scurtă, recuperarea mai rapidă a mamei, evitarea complicaţiilor care pot surveni în timpul operaţiei de cezariană, începerea alăptării mai repede, primirea de către copil a unor bacterii bune în timpul trecerii prin canalul vaginal, care îi pot stimula sistemul imunitar şi scăderea riscului de astm la copil), dar şi cu dezavantaje pentru amândoi.
Care sunt riscurile naşterii naturale?
Naşterea naturală comportă anumite riscuri atât pentru mamă, cât şi pentru copil. În timpul unei naşteri naturale, există riscul ca, la ieşirea copilului prin canalul vaginal, pielea şi ţesutul din jurul vaginului mamei să se întindă şi să se rupă. Dacă ruptura este severă, femeia va avea nevoie de copci. În plus, această ruptură poate cauza slăbirea sau afectarea gravă a muşchilor pelvieni, care controlează procesul de urinare şi defecare. Studiile realizate pe această temă au arătat că femeile care nasc natural au un risc mai mare de incontinenţă urinară sau intestinală decât cele care au născut prin cezariană, fiind mai expuse la a avea scurgeri atunci când tuşesc, strănută sau râd. Medicii spun că naşterea naturală poate avea consecinţe nefaste pentru o femeie, pentru că cicatricile rămase în zona vaginală îi pot afecta permanent viaţa sexuală.
În ceea ce priveşte riscurile naşterii naturale pentru copil, acestea ţin mai ales de mărimea lui. Dacă o femeie are un travaliu lung, iar copilul este foarte mare, acesta ar putea fi rănit în timpul naşterii, fiind în pericol de a suferi fracturi sau de a avea probleme neurologice.
Cum se pot evita riscurile naşterii naturale?
În primul rând, e bine ca o femeie să ţină cont de faptul că naşterea naturală nu este pentru toată lumea. Dacă viitoarea mamă are peste 35 de ani, dacă suferă de preeclampsie (tensiune arterială crescută în sarcină) sau boli cronice, ori dacă sarcina este una cu probleme, nu se recomandă naşterea pe cale vaginală. De asemenea, dacă femeia s-a străduit mai mult de 5 ani să rămână însărcinată şi sarcina a fost realizată in vitro, medicii vor recomanda cezariana.
În al doilea rând, dacă femeia ştie că va avea o naştere naturală, îşi poate scădea riscul de incontinenţă ulterioară prin antrenarea muşchilor pelvieni. Practicarea exerciţiilor Kegel contribuie nu doar la o naştere mai uşoară, ci şi la scăderea riscului de hemoroizi.
Citeşte mai multe despre riscurile naşterii naturale:
Naşterea acasă este periculoasă atât pentru mamă cât şi pentru făt