Cum recunoşti bolile pneumococice la cei mici

1 2 jpg jpeg

Adesesa, bacteria numită în popor pneumococ (streptococcus pneumonia), cea care cauzează bolile pneumococie, se află în stare latentă în organimul uman, în unele ţări de pe Glob numărul de purtători sănătoşi în rândul copiilor ajungând la peste 85%. Totuşi, sunt cazuri în care pneumococul duce la boli infecţioase, copiii fiind cei mai susceptibili de îmbolnăvire în acest caz.

Între infecţiile pneumococice cele mai grave, de formă invazivă, se numără pneumonia, meningita, septicemia, iar între cele noninvazive amintim otita medie acută, sinuzita sau bronşita.

Se pot preveni prin vaccinare

Există 91 de serotipuri diferite de pneumococi, dar numai 20 dintre ele sunt periculoase. Prevalenţa acestor serotipuri diferă în funcţie de vârsta purtătorilor şi a celor expuşi, dar şi de aria geografică în care se află aceştia. În România există 3 tipuri de vaccinuri antipneumococice disponibile. Schema de imunizare trebuie să se bazeze pe recomandările oficiale, prima doză putându-se administra din primele luni de viaţă. Febra, printre cele mai comune simptome

Fiecare copil este unic, ca şi răspunsul organismului său în faţa infecţiei pneumococice, dar, de cele mai multe ori simptomele care ar trebui să te pună în alertă sunt: febră ridicată (peste 39°C, uneori chiar peste 40°C), frisoane, vărsături, cefalee, ameţeli, tuse seacă, cu expectoraţie de culoare roşie-ruginie, herpes nazo-labial (la nivelul nasului şi al buzelor), junghiuri în piept, iritabilitate, otoree (scurgere de lichid din ureche). Copilul nu prezintă toate simptomele odată, ci doar o parte dintre ele, în funcţie de localizarea infecţiei şi gravitatea ei.

Atenţie la meningită!

Meningita poate fi de două feluri, virală sau bacteriană - mai rar întâlnită, dar foarte periculoasă. De obicei, cele cauzate de pneumococ nu dau complicaţii, decât când ajung în lichidul cefalorahidian sau la meninge. Între simptome se numără plans necontrolat, somnolenţă, confuzie, agitaţie, vărsături, convulsii, sensibilitate la lumină, durere când duce bărbia în piept.

Dacă observe şi doar câteva din aceste simptome, apelează la ajutor de specialitate. Depistată la timp, meningita bacteriană necesită spitalizare şi tratament cu antibiotice prescrise de medic. Nedepistată, aceasta poate duce la complicaţii grave sau chiar la deces.

Se tratează cu antibiotice

Cel mai adesea, prezenţa pneumococului se depistează prin evaluarea periodică a colectivităţilor de copii, dar, mai ales, prin efectuarea exudatului nazofaringian. Încă de la primele semne de îmbolnăvire este necesar să mergeţi cu cel mic la medic. Automedicaţia este complet contraindicată.

Până la stabilirea unui diagnostic, este recomandat să se evite frecventarea colectivităţilor, a spaţiilor închise, aglomerate, unde există riscul crescut de transmitere a bacteriei. Totodată, copilul trebuie să primească o alimentaţie echilibrată, care să ajute la refacerea organismului. Chiar dacă simptomele dispar mai rapid, trebuie urmate întocmai indicaţiile medicului.

În general, în cazul în care copilul are vreo boală pneumococică, tratamentul constă în administrarea de antibiotice: „Penicilină, ampicilină, amoxicilină, augmentin, tetraciclină, eritomicină, şi chiar Biseptol sunt cel mai des recomandate de medici. Streptomicina este de evitat. De obicei, febra scade după începerea tratamentului cu anibiotic. Pentru scăderea febrei se mai pot pune comprese umede alcoolizate, iar pentru junghiul toracic se pot administra (în funcţie de vârsta copilului) ibuprofen, paracetamol, algocalmin“, spune dr. Luminiţa Alexandrescu.

Info

Vaccinul este cea mai eficientă metodă de prevenire şi de tratare a infecţiilor pneumococice. Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că există o rezistenţă alarmantă a bacteriei la antibiotice.

2 jpg jpeg

Sfatul specialistului

Dr. Luminiţa Alexandrescu, medic primar medicină generală, e-mail: cmi.dr.luminitaalexandrescu@gmail.com, tel: 0722665988

Pneumococul (Streptococus pneumoniae) este un microb care se găseşte în mod normal pe piele şi la nivelul mucoasei buco-faringiene.

În anumite situaţii (scăderea imunităţii, alte boli virale) pneumococul ajunge la nivelul plămânilor, unde determină apariţia pneumoniei segmentare sau lobare, mai frecvent de partea dreaptă şi spre bază.

Aceasta este cea mai frecventă şi cea mai tipică formă de pneumonie bacteriană. Deşi, cu tratament antibiotic, febra şi simptomele dispar după 1-2 zile, vindecarea completă durează în jur de 3 săptămâni, aşa că este indicat să se urmeze întocmai recomandărilor medicului.

Este indicat repaus la pat, încă o săptămână după dispariţia febrei, camera să fie frecvent aerisită, copilul să bea cât mai multe lichide, sucuri de fructe, ceaiuri etc. Vaccinarea antipneumococică (Prevenar 13, Synflorix) este deocamdată opţională, dar se doreşte includerea vaccinului în schema naţională de vaccinare şi asigură protecţia pe viaţă.