Cum recuno┼čti bolile pneumococice la cei mici

1 2 jpg jpeg

Adesesa, bacteria numit─â ├«n popor pneumococ (streptococcus pneumonia), cea care cauzeaz─â bolile pneumococie, se afl─â ├«n stare latent─â ├«n organimul uman, ├«n unele ┼ú─âri de pe Glob num─ârul de purt─âtori s─ân─âto┼či ├«n r├óndul copiilor ajung├ónd la peste 85%. Totu┼či, sunt cazuri ├«n care pneumococul duce la boli infec┼úioase, copiii fiind cei mai susceptibili de ├«mboln─âvire ├«n acest caz.

├Äntre infec┼úiile pneumococice cele mai grave, de form─â invaziv─â, se num─âr─â pneumonia, meningita, septicemia, iar ├«ntre cele noninvazive amintim otita medie acut─â, sinuzita sau bron┼čita.

Se pot preveni prin vaccinare

Exist─â 91 de serotipuri diferite de pneumococi, dar numai 20 dintre ele sunt periculoase. Prevalen┼úa acestor serotipuri difer─â ├«n func┼úie de v├órsta purt─âtorilor ┼či a celor expu┼či, dar ┼či de aria geografic─â ├«n care se afl─â ace┼čtia. ├Än Rom├ónia exist─â 3 tipuri de vaccinuri antipneumococice disponibile. Schema de imunizare trebuie s─â se bazeze pe recomand─ârile oficiale, prima doz─â put├óndu-se administra din primele luni de via┼ú─â. Febra, printre cele mai comune simptome

Fiecare copil este unic, ca ┼či r─âspunsul organismului s─âu ├«n fa┼úa infec┼úiei pneumococice, dar, de cele mai multe ori simptomele care ar trebui s─â te pun─â ├«n alert─â sunt: febr─â ridicat─â (peste 39┬░C, uneori chiar peste 40┬░C), frisoane, v─ârs─âturi, cefalee, ame┼úeli, tuse seac─â, cu expectora┼úie de culoare ro┼čie-ruginie, herpes nazo-labial (la nivelul nasului ┼či al buzelor), junghiuri ├«n piept, iritabilitate, otoree (scurgere de lichid din ureche). Copilul nu prezint─â toate simptomele odat─â, ci doar o parte dintre ele, ├«n func┼úie de localizarea infec┼úiei ┼či gravitatea ei.

Atenţie la meningită!

Meningita poate fi de două feluri, virală sau bacteriană - mai rar întâlnită, dar foarte periculoasă. De obicei, cele cauzate de pneumococ nu dau complicaţii, decât când ajung în lichidul cefalorahidian sau la meninge. Între simptome se numără plans necontrolat, somnolenţă, confuzie, agitaţie, vărsături, convulsii, sensibilitate la lumină, durere când duce bărbia în piept.

Dac─â observe ┼či doar c├óteva din aceste simptome, apeleaz─â la ajutor de specialitate. Depistat─â la timp, meningita bacterian─â necesit─â spitalizare ┼či tratament cu antibiotice prescrise de medic. Nedepistat─â, aceasta poate duce la complica┼úii grave sau chiar la deces.

Se trateaz─â cu antibiotice

Cel mai adesea, prezenţa pneumococului se depistează prin evaluarea periodică a colectivităţilor de copii, dar, mai ales, prin efectuarea exudatului nazofaringian. Încă de la primele semne de îmbolnăvire este necesar să mergeţi cu cel mic la medic. Automedicaţia este complet contraindicată.

Până la stabilirea unui diagnostic, este recomandat să se evite frecventarea colectivităţilor, a spaţiilor închise, aglomerate, unde există riscul crescut de transmitere a bacteriei. Totodată, copilul trebuie să primească o alimentaţie echilibrată, care să ajute la refacerea organismului. Chiar dacă simptomele dispar mai rapid, trebuie urmate întocmai indicaţiile medicului.

├Än general, ├«n cazul ├«n care copilul are vreo boal─â pneumococic─â, tratamentul const─â ├«n administrarea de antibiotice: ÔÇ×Penicilin─â, ampicilin─â, amoxicilin─â, augmentin, tetraciclin─â, eritomicin─â, ┼či chiar Biseptol sunt cel mai des recomandate de medici. Streptomicina este de evitat. De obicei, febra scade dup─â ├«nceperea tratamentului cu anibiotic. Pentru sc─âderea febrei se mai pot pune comprese umede alcoolizate, iar pentru junghiul toracic se pot administra (├«n func┼úie de v├órsta copilului) ibuprofen, paracetamol, algocalminÔÇť, spune dr. Lumini┼úa Alexandrescu.

Info

Vaccinul este cea mai eficient─â metod─â de prevenire ┼či de tratare a infec┼úiilor pneumococice. Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii atrage aten┼úia c─â exist─â o rezisten┼ú─â alarmant─â a bacteriei la antibiotice.

2 jpg jpeg

Sfatul specialistului

Dr. Luminiţa Alexandrescu, medic primar medicină generală, e-mail: cmi.dr.luminitaalexandrescu@gmail.com, tel: 0722665988

Pneumococul (Streptococus pneumoniae) este un microb care se g─âse┼čte ├«n mod normal pe piele ┼či la nivelul mucoasei buco-faringiene.

├Än anumite situa┼úii (sc─âderea imunit─â┼úii, alte boli virale) pneumococul ajunge la nivelul pl─âm├ónilor, unde determin─â apari┼úia pneumoniei segmentare sau lobare, mai frecvent de partea dreapt─â ┼či spre baz─â.

Aceasta este cea mai frecvent─â ┼či cea mai tipic─â form─â de pneumonie bacterian─â. De┼či, cu tratament antibiotic, febra ┼či simptomele dispar dup─â 1-2 zile, vindecarea complet─â dureaz─â ├«n jur de 3 s─âpt─âm├óni, a┼ča c─â este indicat s─â se urmeze ├«ntocmai recomand─ârilor medicului.

Este indicat repaus la pat, ├«nc─â o s─âpt─âm├ón─â dup─â dispari┼úia febrei, camera s─â fie frecvent aerisit─â, copilul s─â bea c├ót mai multe lichide, sucuri de fructe, ceaiuri etc. Vaccinarea antipneumococic─â (Prevenar 13, Synflorix) este deocamdat─â op┼úional─â, dar se dore┼čte includerea vaccinului ├«n schema na┼úional─â de vaccinare ┼či asigur─â protec┼úia pe via┼ú─â.