Cum şi când să vorbeşti cu copilul despre sexualitate

1 copil parinte jpg jpeg

„Mami, de unde vin bebeluşii?‟, „De ce băieţii sunt diferiţi de fetiţe?‟ - sunt doar câteva dintre întrebările la care nu eşti întotdeauna pregătit să răspunzi. Oricât de delicat ar fi subiectul, o discuţie deschisă despre sexualitate cu copilul vă va apropia mai mult şi-l va face să-şi înţeleagă mai bine propriul corp.

O bună conştientizare a sexualităţii este mai importantă decât am crede. Le creşte copiilor capacitatea de a lua decizii bune pentru sănătatea lor şi-i vor face să se simtă bine în propria piele. Sunt copii care n-au avut nicio conversaţie cu părinţii despre schimbările lor corporale, menstruaţie, contracepţie şi protecţia împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală, ceea ce-i poate afecta pe termen lung.

Răspunde-i pe măsura vârstei

A vorbi sincer despre sexualitate nu înseamnă să intri în detalii, ci doar dacă apar întrebări din partea copilului. Toate etapele de dezvoltare au limite, ceea ce înseamnă că atunci când un copil de 3 ani te întreabă cum se fac bebeluşii, poţi răspunde că este atunci când doi oameni se iubesc foarte mult. Când un copil de 7 ani pune aceeaşi întrebare, poţi intra puţin în detalii, cum ar fi: este ceva care se întâmplă atunci când un bărbat şi o femeie sunt goi împreună şi se iubesc cu adevărat. Cu toate acestea, atunci când un copil de 12 ani pune aceeaşi întrebare, este important să nu i se ascundă detalii. La această vârstă, are nevoie să-i înveţi despre anatomia lui şi să-i explici cum se schimbă corpul lui. Dacă nu o facem, va căuta informaţii în altă parte, din locuri sau de la persoane care nu-i vor transmite valorile pe care doreşti să i le transmiţi.

Citeşte şi: Cele 7 afirmatii cu impact emotional puternic pe care sa le auda copiii de la parinti

Abordează subiectul de la vârste mici

Ceva a atras interesul copilului tău şi l-a determinat să-ţi pună întrebări. Urmăreşte întotdeauna acest lucru şi bucură-te că se simte suficient de confortabil pentru a te întreba. Întâmpină-i curiozitatea cu atenţie şi onestitate şi răspunde-i. Adesea, avem tendinţa de spune mult mai mult decât este cu adevărat necesar. Păstrează-ţi naturaleţea, citeşte-i de la o vârstă mică despre diferenţele dintre fete şi băieţi şi despre dezvoltarea lor. Apoi, oferă-i explicaţii doar dacă se arată interesat. Acesta este un mod minunat de a acoperi subiectul fără a-l confrunta direct.

Citeşte şi: Cum rezolvi conflictele cu adolescentul tău

Sfatul specialistului

Minola Iuliana Bratoveanu

psihoterapeut, consilier psihologic, psiholog clinician

Ar fi bine ca familia să înţeleagă faptul că, odată cu înaintarea în vârstă, copiii manifestă curiozitate din ce în ce mai crescută prin raportare la acest subiect, iar mesajele din mass-media sau din plan social pot fi percepute de copii ca fiind confuze sau chiar la antipodul celor furnizate de familie. Recomandările unui psihoterapeut pot fi de ajutor, întrucât părintele poate înţelege mai bine cum funcţionează copilul său în diferite etape de vârstă şi îl poate direcţiona înspre oferirea de sfaturi cât mai adaptate realităţii acestuia. Să nu uităm că, odată cu copiii, creştem şi noi, ca părinţi, ne transformăm şi reînvăţăm să comunicăm, să ne dezvoltăm inteligenţa emoţională în raport cu propriii copii. Este nevoie de timp, răbdare şi conştientizarea faptului că, în calitate de părinţi, încercăm că facem tot ce considerăm noi că este mai bine pentru copiii noştri.