Covid-19: sindromul inflamator multisistemic la copii. Ce trebuie să ştie părinţii

1 copil covid jpg jpeg

Identificat pentru prima oară în aprilie 2020 de medicii pediatri din SUA şi Marea Britanie, sindromul inflamator multisistemic la copii este o boală care poate apărea după o infecţie cu SARS-CoV-2 şi afectează mai ales copiii de vârstă şcolară. Este mai puţin frecvent, dar poate fi grav, de aceea trebuie să ştii mai multe despre el.

Este posibil să fi auzit despre o posibilă legătură între COVID-19 şi o afecţiune rară, dar serioasă, care apare la copii, numită sindrom inflamator multisistemic sau, pe scurt, MIS-C. Oamenii de ştiinţă din întreaga lume, inclusiv specialiştii pediatri, fac eforturi să înţeleagă mai bine acest sindom pentru a-l putea diagnostica la timp şi trata eficient. Legătura dintre COVID-19 şi MIS-C nu este înţeleasă încă pe deplin. Cu toate acestea, Academia Americană de Pediatrie îi linişteşte pe părinţi şi-i asigură că puţini copii se îmbolnăvesc grav ca urmare a contractării temutului virus care a creat pandemia. Până acum, cei mai mulţi copii diagnosticaţi cu sindromul inflamator multisistemic s-au recuperat.

Cum se manifestă

Copiii cu sindrom inflamator multisistemic sunt de obicei febrili timp de peste o zi sau mai mult, au inflamaţii şi le sunt afectate mai multe organe (inimă, creier, plămâni, rinichi, piele, intestine), de aici şi denumirea sindromului multisistemic. Pot avea şi cheaguri de sânge (tromboză). Sindromul are simptome asemănătoare afecţiunilor rare ale copilăriei, ca boala Kawasaki sau sindromul şocului toxic. Trebuie apelat serviciul de urgenţă sau medicul pediatru în cazul în care copilul are febră de peste 38°C care a depăşit 24 de ore, erupţie pe piele, dureri stomacale, diaree, vărsături, ameţeli.

La ce să fie atenţi părinţii

Este posibil ca la unii copii sindromul inflamator multisistemic să nu se manifeste prin febră, ci doar prin erupţie cutanată sau direct prin dificultăţi de respiraţie, confuzie, letargie, somnolenţă, durere sau presiune în piept. De aceea, la apariţia oricăruia dintre aceste semne, trebuie contactat imediat un medic sau apelat serviciul de urgenţă. Pentru diagnosticare, medicii folosesc analize de sânge şi urină, raze X, electrocardiogramă şi ecocardiogramă. Copiii depistaţi cu MIS-C trebuie să fie trataţi în spital. Unii chiar trebuie să primească îngrijiri în secţia de terapie intensivă pediatrică. În funcţie de simptomele şi vârsta copilului, precum şi de rezultatele testelor, tratamentul poate include steroizi, pentru reducerea inflamaţiei, imunoglobulină intravenoasă, care conţine anticorpi, perfuzii, tratamente medicamentoase pentru inimă sau aspirină în doză mică.

Este nevoie de monitorizare pe termen lung

Chiar şi după ce sunt externaţi, copiii care au trecut printr-un episod de sindrom inflamator multisistemic trebuie să fie consultaţi de un cardiolog pediatru la distanţă de 2-3 săptămâni după ce au ajuns acasă, pentru că sindromul inflamator multisistemic poate să provoace o inflamare a muşchiului inimii (miocardită). Copiii cu miocardită sunt restricţionaţi o perioadă de timp de la activităţi care presupun efort fizic, precum exerciţiile fizice. Şi cei care au fost trataţi cu steroizi ar putea avea nevoie şi de o vizită la un reumatolog pediatru.

Citeşte şi: Tot ce ai vrut să ştii despre vaccinarea anti-COVID-19 la copiii cu vârsta între 5 şi 11 ani

Poate fi prevenit prin vaccinare

Cel mai bun mod de a preveni apariţia acestui sindrom rămâne vaccinarea contra bolii COVI-19. Nu cu mult timp în urmă, medicul Mihai Craiu, pediatru la Institutul „Alessandrescu-Rusescu‟ din Bucureşti, atenţiona părinţii pe platforma sa „Spitalul Virtual pentru Copii‟: „Pe 25 noiembrie 2021, Agenţia Europeană a Medicamentului a avizat favorabil solicitarea de extindere a utilizării vaccinului Pfizer-BioNTech la copiii cu vârste între 5 şi 11 ani, după ce, în 29 octombrie 2021, FDA luase o decizie similară, pentru SUA. Unii copii pot face sindrom inflamator multisistemic ca o complicaţie a COVID-19, iar majoritatea celor care îl dezvoltă sunt incluşi în această grupă de vârstă!‟. Începând cu 26 ianuarie 2022, vaccinarea gratuită a copiilor cu vârste de peste 5 ani este disponibilă şi în România.

Citeşte şi: Vitamine şi remedii adjuvante în COVID-19. Iată ce te poate ajuta să înfrunţi mai bine boala!

Info

Copiii care au avut MIS-C pot fi vaccinaţi contra COVID-19 la 90 de zile după recuperare, pentru a evita o eventuală formă gravă de boală.

Reţine!

Pentru prevenirea sindromului, sunt valabile măsurile de prevenire a COVID-19: spălarea mâinilor 20 de secunde sau folosirea unui dezinfectant, evitarea persoanelor bolnave, distanţarea, purtarea corectă a unei măşti medicale.