Cum îi ajută pe copii cura la salină

Aerosoli și apa sărată sun inamici de temut pentru cele mai răspândite afecțiuni respiratorii în cazul copiilor. 

image

Copiii sunt expuși la un număr alarmant de afecțiuni respiratorii: rinofaringite, sinuzite, traheobronșite, viroze respiratorii, pneumonii, alergii respiratorii (rinită alergică, astm bronșic, predispoziție pentru astm), bronșită cronică, fibroză pulmonară, dificultăți respiratorii provocate de traumatisme toracice (fracturi costale, fractură de claviculă etc.) sau de deformări ale toracelui (scolioze, cifoze, torace înfundat etc). Toate aceste boli pot fi tratate la salină și cu ajutorul curelor cu apă sărată hiperconcentrată.

De la ce vârstă poate fi urmat tratamentul și cât durează?

 „O metodă excelentă de tratament este salinoterapia. Începând de la vârsta de un an (cu condiția să fie excluse anumite contraindicații), orice copil poate fi dus la salină. Durata expunerii la aerosolii salini este individualizată în funcție de vârstă, constituție și gravitatea bolii.”, punctează medicul balneolog.

În principiu, durata de expunere este între 1 și 4 ore, astfel:

· 1 oră pentru copiii de peste 1 an

· 2 ore pentru copiii cu vârsta de la 2 ani în sus

· 3 ore pentru copiii cu vârsta între 3 și 5 ani

· 4 ore pentru copiii cu vârsta între 6 și 8 ani

Atenție însă: „În cazul în care există afecțiuni de altă natură (de exemplu operații pe cord în antecedente, deformații ale toracelui), este necesar sfatul medicului specialist înaintea expunerii la aerosolii salini.”, atenționează specialistul.

Care sunt efectele în cazul alergiilor

Curele antialergice în salină se adresează atât alergiilor respiratorii, cât și infecțiilor respiratorii repetate, inclusiv (și mai ales) la copii. Aceste cure de una sau două săptămâni includ aerosoli și inhalații cu apa sărată, masaj medical, gimnastică respiratorie și de readaptare la efort, oxigenoterapie forte, și, la nevoie, electroterapie și împachetări cu nămol (în caz de asociere a unor afecțiuni ale cutiei toracice)”, mai explică medicul.

Foarte important, de asemenea: lăsarea copiilor să se joace în aer liber devine o armă excelentă pentru combaterea bolilor sezoniere și nu numai. În plus, timpul petrecut afară, sub razele soarelui de toamnă-iarna ajută la stocarea vitaminei D, care este prețioasă pentru întărirea sistemului imunitar și, în consecință, pentru apărarea împotriva bolilor. Practicarea activității fizice, jocul, săriturile și alergarea, îi ajută pe copii să-și dezvolte abilitățile motorii și coordonarea, contribuie la întărirea oaselor și a mușchilor, în timp ce greutatea este ținută sub control, deoarece prin astfel de activități se ard mai multe calorii decât în ​​după-amiezele petrecute acasă.