Alături de copii, fizic și emoțional, pentru dezvoltarea lor corectă

Copilăria este considerată de multe persoane drept cea mai frumoasă perioadă din viață, motivându-se că nu trebuie să muncești, ai doar timp liber să te joci și să te bucuri de fiecare clipă. Poate fi adevărat, însă, din anumite perspective, să fii copil nu este atât de simplu precum pare!

image

Când ești copil, este mereu necesar să înveți (inevitabil chiar și prin greșeli asociate uneori cu durere și plâns), ai nevoie aproape întotdeauna de suportul adulților pentru a realiza anumite acțiuni, depinzi de celelalte persoane din jurul tău, ești mai vulnerabil în general. În plus, unele studii au demonstrat că lumea noastră modernă este concepută pentru dimensiunile adulților de înălțime medie, iar a fi mult mai mic este frustrant, căci nu poți face foarte multe lucruri.

Așadar, să fii copil nu este o bucurie permanentă. Ca adulți, ne aducem aminte cu nostalgie de copilărie și evident avem tendința de a idealiza acele vremuri în care - credem acum - ne simțeam mai liberi, fără griji, fără responsabilități. De asemenea, aveam alături persoanele dragi, în variantele lor tinere, în mijlocul vieții lor active.

Copiii trebuie înțeleși și sprijiniți mereu

Copiii învață, evoluează, se dezvoltă fizic și psihic prin joacă. Ar trebui astfel să fim mereu alături de ei, să le permitem joaca, îndrumându-i pe calea cea bună. Suportul nostru fizic și emoțional este esențial. Trebuie să îi înțelegem pe copii, să nu considerăm lumea lor a fi una ideală, absolut fără griji. A face unele lucruri corect, a învăța și a te dezvolta spre normalitate poate fi obositor, complicat, frustrant uneori.

Mai multă sau mai puțină tehnologie în copilărie

La partea de joacă, trebuie să alegem cu atenție jucăriile pentru fiecare vârstă. Când sunt mici, deși avem tentația de a ne folosi de gadgeturi pentru a ne câștiga timp și liniște, este important să nu exagerăm cu implicarea tehnologiei în viața copiilor. Mult mai inspirat este să alegem jucarii educative, jucarii de lemn concepute în spiritul dezvoltării corecte a copiilor de la vârste fragede.

Fiecare părinte este liber să decidă modul de educare a copiilor, evident în anumite limite etice și legale. Implicarea tehnologiei în viața copiilor este un subiect sensibil, care creează polemici în spațiul public. Desigur, există argumente pro și contra. Cel mai bine este probabil să cauți o cale de mijloc, căci nu poți ignora complet gadgeturile - ele fac parte din viața noastră modernă (și mai ales din viitorul copiilor noștri), indiferent că situația ne este sau nu pe plac.

Jucăriile educative, foarte importante pentru copii

Când alegem jucăriile, evident că cei mici au un cuvânt greu de spus. Anumite produse pe care le văd promovate la TV sau care sunt legate de personaje din desene animate îi vor captiva cu siguranță.

Dincolo de a le îndeplini unele dintre dorințe, este important ca noi, adulții, să analizăm toate variantele și să introducem în jocurile copiilor inclusiv jucării educative. Din fericire, online (iată, tot cu ajutorul tehnologiei!) avem acces la fel de fel de jucării și jocuri, inclusiv jucării din lemn și din alte materiale prietenoase cu cei mici.