5 întrebări despre sforăitul la copii

1 2 jpg jpeg

De ce sfor─âie cel mic?

Este posibil ca sfor─âitul s─â apar─â dac─â micu┼úul t─âu ┬şeste r─âcit sau are sinuzit─â, disp─âr├ónd dup─â tratarea acestor probleme.

Atunci când copilul sforăie mai multe de trei nopţi la rând fără să aibă însă vreo infecţie respiratorie, vizita la medicul ORL nu trebuie amânată.

Poate fi vorba despre amigdalele crescute sau despre vegeta┼úiile adenoi┬şde (polipii) inflamate, care ├«i ├«ngreuneaz─â respira┼úia.

Copilul poate sfor─âi ┼či din ┬şcauza sindromului de apnee ├«n somn, care duce la ├«ntreruperea respira┼úiei pentru c├óteva secunde.

┼×i malforma┼úiile cranio-faciale, fumul de ┼úigar─â ┼či alergenii din cas─â sau din exterior (praf, p─âr de animale, polen) ├«l pot face pe copil s─â sfor─âie.

Cum îl poate afecta?

Un somn de calitate este foarte important pentru copil, ajut├óndu-l s─â se dezvolte armonios din punct de vedere fizic ┼či psihic.

Creierul unui copil care sfor─âie poate fi mai pu┼úin oxigenat (dac─â i se opre┼čte respira┼úia ├«n somn).

În plus, micuţul se poate trezi de mai multe ori pe parcursul nopţii, prin urmare, va fi mai obosit.

Dificult─â┼úile de concentrare, hiperactivitatea, agresivitatea, deficitul de cre┼čtere ┼či episoadele de ┬şpipi ├«n pat sunt alte consecin┼úe ale sfor─âitului.

Poate fi tratat cu medicamente?

Desigur c─â nu vrei s─â ajungi la ÔÇ×cu┼úitÔÇŁ cu cel mic, ┬ş├«ns─â dac─â amigdalele m─ârite sau vegeta┼úiile adenoi┬şde sunt cele care ├«i tulbur─â somnul, medicul poate recomanda ├«ndep─ârtarea lor chirurgical─â.

Pic─âturile nazale ┼či antiinflamatoarele sunt o solu┼úie de tratament ├«n cazul ├«n care sfor─âitul este cauzat de infec┼úiile respiratorii.

Antihistaminicele pot fi recomandate în caz de alergii, iar antibioticele pot fi luate dacă apare o infecţie bacteriană.

De asemenea, în cazul în care malformaţiile locale sunt cele care cauzează sforăit, acestea pot fi corectate chirurgical.

Este nevoie de operaţie dacă are polipi?

Amigdalele ┼či vegeta┼úiile adenoide joac─â un rol important ├«n imunitate, fiind un scut pentru praf, bacterii ┼či virusuri.

Aceste formaţiuni nu pot fi îndepărtate decât chirurgical sau prin tehnici moderne (radiofrecvenţă), însă înainte de a recurge la una dintre aceste intervenţii, medicul ia în considerare mai mulţi factori.

├Äntr-o prim─â faz─â, se va ├«ncerca tratamentul cu pic─âturi nazale ┼či cu antiinflamatoare.

Opera┼úia se impune dac─â vegeta┼úiile adenoide sunt at├ót de mari ├«nc├ót blocheaz─â trecerea aerului prin n─âri, dac─â episoadele de amigdalit─â se ┬şrepet─â de mai mult de patru ori pe an.

Se recurge la opera┼úie ┼či atunci c├ónd amigdalita ┼či polipii favorizeaz─â afec┼úiuni precum otita, sinuzita sau bron┼čita.

Ce presupune operaţia?

Amigdalele sau polipii pot fi ├«ndep─ârta┼úi prin metoda chirurgical─â clasic─â sau prin opera┼úii mai u┼čoare, precum cobla┼úia.

├Än acest ultim caz, interven┼úia dureaz─â 20 de minute, se face sub anestezie general─â ┼či presupune ÔÇ×topireaÔÇŁ forma┼úiunilor care trebuie ├«ndep─ârtate.

Printre avantajele acestei proceduri se num─âr─â recuperarea mai rapid─â (┬şdou─â zile) ┼či absen┼úa hemoragiei.

Interven┼úia se ┬şpoate ┬şface ┼či la stat, cum ar fi la spitalul ÔÇ×Grigore AlexandrescuÔÇŁ din Capital─â.

Doctor Click! S─ân─âtate v─â sf─âtuie┼čte

Dr. Corina Mella, medic primar ORL, Regina Maria, Bucure┼čti

2 jpg jpeg

Tratamentul, dup─â consult ORL

În general, copiii sforăie din cauza obstrucţiei nazale.

Acest simptom poate ap─ârea ├«n afec┼úiuni acute (viroze respiratorii) sau ├«n afec┼úiuni cronice, anume hipertrofia vegeta┼úiilor adenoi┬şde ┼či/sau a amigdalelor palatine.

├Än cazul adenoiditei sau a adenoamigdalitei cronice hipertrofice, tratamentul indicat este cel chirurgical, respectiv adenoidectomia ┼či eventual amigdalectomia.

Decizia se ia în urma unui consult ORL.