Cele mai comune cauze ale avortului spontan

1 avort spontan jpg jpeg

Un avort natural sau spontan presupune pierderea f─âtului ├«nainte de cea de-a 20-a s─âpt─âm├ón─â de gesta┼úie. Cele mai multe dintre avorturile spontane au loc ├«n primele 3 luni de sarcin─â, dar exist─â ┼či situa┼úii rare c├ónd acestea se ├«nt├ómpl─â mai t├órziu. Afl─â care sunt cele mai comune cauze ale unui avort natural ┼či cum po┼úi preveni anumi┼úi factori de risc!

Semne la care s─â fii atent─â

Semnele unui avort spontan includ s├ónger─âri vaginale de la u┼čoare la severe, scurgerea de ┼úesut sau fluide din vagin, dureri abdominale severe, dureri de spate de la u┼čoare la severe, pierdere ├«n greutate, mucus alb spre rozaliu. C├óteva pete s├ónger├ónde ┼či o stare u┼čoar─â de disconfort sunt simptome frecvente dup─â un avort spontan. Dac─â te confrun┼úi cu s├ónger─âri abundente, st─âri febrile, frisoane, scurgeri vaginale ur├ót mirositoare ┼či/sau dureri, cere imediat sfatul medicului, deoarece acestea pot fi semnele unei infec┼úii, denumite ┼či avort cu ┼čoc septic.

Defectele genetice sau cromozomiale

Cromozomii sunt purt─âtori de gene. La un f─ât ├«n curs de dezvoltare, un set de 23 de cromozomi este mo┼čtenit de la mam─â ┼či un alt set de 23 de cromozomi - de la tat─â. Uneori, f─âtul poate primi prea mul┼úi sau nu suficient de mul┼úi cromozomi. Motivele pentru care se ├«nt├ómpl─â acest lucru sunt adesea neclare, iar f─âtul nu se va putea dezvolta normal, duc├ónd astfel la un avort spontan.

Probleme cu placenta

Placenta este un organ care se dezvolt─â ├«n uter ├«n timpul sarcinii ┼či are rol de respira┼úie ┼či de nutri┼úie al embrionului ┼či f─âtului. Dac─â exist─â o problem─â cu dezvoltarea placentei, aceasta poate duce chiar ┼či la un avort spontan.

Bolile cronice

C├óteva dintre bolile cronice ale mamei pot cre┼čte riscurile de apari┼úie a avortului spontan ├«n cel de-al doilea trimestru de sarcin─â, mai ales dac─â acestea nu sunt tratate sau monitorizate suficient: diabet, hipertensiune arterial─â sever─â, afec┼úiuni renale, hipertiroidism, hipotiroidism, sindrom antifosfolipidic, lupus.

Infecţiile

Urm─âtoarele infec┼úii sau boli cu transmitere sexual─â pot favoriza riscul de a face avort spontan, ┼či anume: rubeola (├«n cazul gravidelor nevaccinate), infec┼úia cu Citomegalovirus (CMV), vaginoza bacterian─â, HIV, chlamydia, gonoreea, sifilisul sau malaria.

Toxiinfecţia alimentară

Consumul de alimente contaminate cu bacterii poate duce la apari┼úia unui avort spontan. Listerioza, toxoplasmoza ┼či salmoneloza sunt infec┼úii alimentare cauzate de bacterii sau parazi┼úi ┼či care apar, de obicei, ├«n urma consumului de lactate nepasteurizate, carne g─âtit─â necorespunz─âtor ┼či ou─â crude ori semi-crude.

Col uterin sl─âbit

├Än unele cazuri, mu┼čchii colului uterin pot deveni mai slabi dec├ót de obicei ┼či astfel pot determina colul uterin s─â se deschid─â prea devreme ├«n timpul sarcinii, duc├ónd la un avort spontan. Acest lucru se mai nume┼čte ┼či insuficien┼ú─â cervical─â. Cauzele pot fi de natur─â congenital─â (├«nn─âscut─â) sau pot ap─ârea ├«n urma unor proceduri obstetricale/ginecologice.

Sindromul ovarelor polichistice (SOP)

Este o tulburare hormonală care afectează modul în care funcţionează ovarele. Atunci când SOP nu este tratat, se poate produce un avort spontan.

Alţi factori de risc

 • Femeile trecute de 35 de ani au un risc mai mare de a face avort spontan
 • Fumatul, alcoolul ┼či consumul de droguri ├«n timpul sarcinii
 • Un indice de mas─â corporal─â (IMC) prea mic sau prea mare
 • Istoricul de avort spontan.

Ce poţi face pentru a-l preveni

Chiar dacă nu poţi preveni întotdeauna apariţia unui avort spontan, ceea ce poţi face este să-ţi asiguri, în continuare, îngrijirea de care ai nevoie în timpul sarcinii. Cu alte cuvinte:

 • Respect─â-┼úi program─ârile la controalele de rutin─â.
 • Cere sfatul medicului t─âu ├«n ceea ce prive┼čte analizele ┼či investiga┼úiile medicale pe care trebuie s─â le faci ├«n func┼úie de cauzele amintite mai sus ┼či nu numai.
 • Elimin─â factorii de risc.
 • Limiteaz─â consumul de cofein─â urm├ónd recomand─ârile speciali┼čtilor: nu mai mult de 200 mg, indiferent de sursa alimentar─â.

Ce NU poate cauza un avort spontan

 • Exerci┼úiile fizice. Totu┼či, discut─â ├«n prealabil cu medicul t─âu despre tipurile de activit─â┼úi fizice care ┼úi se potrivesc ┼či timpul pe care le po┼úi acorda. 
 • Actul sexual
 • Locul de munc─â
 • Starea emo┼úional─â
 • C─âl─âtoria cu avionul
 • M├óncarea picant─â.