Ce trebuie să ştie femeile care vor să rămână însărcinate
Fie că abia ai început de curând să cochetezi cu ideea de a deveni mamă, fie că lucrezi de mult timp la conceperea unui copil, aceste sfaturi îţi pot fi de folos pentru îndeplinirea acestui vis.
Dacă te numeri printre cei care îşi doresc cu disperare un bebeluş, este probabil să încerci aproape orice pentru a grăbi lucrurile. Există o mulţime sfaturi pe care le poţi face pune în aplicare, iar unele dintre ele sunt chiar simple. Probabil că ai renunţat deja la pilulele contraceptive, în caz că le foloseai. Trebuie să ştii că aceste contraceptive hormonale conţin, de obicei, o combinaţie de estrogen şi progesteron care te împiedică să rămâi gravidă prin suprimarea ovulaţiei sau prevenirea implantării. Poate dura câteva luni după oprirea lor pentru ca hormonii să revină la nivelul normal şi menstruaţia să redevină regulată. Discută cu medicul ginecolog despre efectele pe termen lung asupra unei viitoare sarcini pe care le produce metoda de contracepţie alesă de tine. În plus, fă tot ce ţine de tine pentru a avea un stil de viaţă sănătos.
Încearcă să te relaxezi
Stresul provocat de dorinţa de a concepe poate reduce şansele de reuşită, determinând scăderea nivelului de hormoni şi inhibarea secreţiei de mucus cervical. Alături de stres, anxietatea şi acumularea de frustrări pe termen lung cauzate de un alt copil mic în familie sau de un loc de muncă solicitant perturbă ciclul menstrual la femei şi afectează calitatea spermei la bărbaţi. Câteva zile de concediu, în care vă bucuraţi unul de celălalt vă pot ajuta să vă împliniţi dorinţa de a avea un copil. Evită să te suprasoliciţi şi rezervă timp pentru relaxare sau activităţi deconectante.
Mai multă mişcare
O formă fizică mai bună îţi asigură mai multe şanse de a rămâne însărcinată. Nu numai că exerciţiile fizice te ajută să eviţi îngrăşarea, care reduce fertilitatea, ci şi să-ţi normalizezi tensiunea arterială, să scazi nivelul hormonului de stres cortizol şi să creşti fluxul de sânge către organele de reproducere. Activitatea fizică moderată, practicată 5 ore pe săptămână creşte fertilitatea cu circa 20%. La bărbaţi, practicarea sportului îmbunătăţeşte şi calitatea spermei. Pentru a găsi un echilibru şi a evita suprasolicitatea, discută cu medicul ginecolog. Între timp, alege exerciţii cu impact redus, cum ar fi mersul pe jos.
Alege cele mai bune grăsimi
Alimentaţia echilibrată joacă un rol important în reuşita concepţiei. Hrana sănătoasă asigură fertilitatea şi buna dezvoltare a embrionului. Grăsimile bune, ca acizi graşi Omega-3, sporesc numărul şi motilitatea spermatozoizilor, în timp ce grăsimile saturate, cum sunt cele aflate în produsele de tip fast-food, pot sabota dimensiunea şi forma spermatozoizilor, făcându-i mai puţin rezistenţi. Mâncaţi mai des sardine, somon, verdeţuri şi nuci! Nu uita să incluzi în meniul zilnic şi o porţie de lactate cu conţinut mare de grăsimi pentru a avea parte de mai mult calciu. De asemenea, ai grijă să ai şi 2 porţii de alimente bogate în fier (carne de vită, spanac, broccoli, gălbenuş, ficat de pasăre), deoarece unele cercetări arată că femeile anemice pot avea cicluri neregulate.
Ce rol au vitaminele prenatale
Suplimentele de vitamine şi minerale luate zilnic te feresc de riscul de a naşte prematur. Un studiu a evidenţiat faptul că femeile care au urmat tratamente de fertilitate şi au luat multivitamine prenatale au avut de două ori mai multe şanse de a rămâne însărcinate decât cele care au luat doar acid folic. Deşi această constatare nu este o garanţie că vei rămâne gravidă mai repede, merită să îţi asiguri necesarul de elemente nutritive zilnice.
Citeste si: Mamă după 35 de ani. Care sunt posibilele complicaţii?
Fără exces de cofeină
Cofeina în exces îţi sabotează planurile de a concepe. Prin urmare, dacă doreşti cu adevărat să devii părinte curând, limitează aportul de cofeină la aproximativ 200 mg pe zi, echivalentul a circa 2 ceşti de cafea. Dacă urmezi tratamente de fertilitate, este posibil ca medicul ginecolog să reducă şi mai mult această limită.
Info
Anumite poziţii sexuale, ca aceea a misionarului, favorizează o sarcină, deoarece ejacularea are loc mai aproape de colul uterin.
INFO
Vitamina C îmbunătăţeşte calitatea spermei, care se poate deplasa şi fertiliza ovulul mai uşor
Sfatul specialistului
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate
Pentru a concepe sunt necesare, în medie, 2 până la 6 luni. Dacă, după 12 luni de de încercări, cu raporturi sexuale regulate şi neprotejate, nu ai obţinut o sarcină, ai nevoie de o consultaţie de specialitate. După 2 sau mai multe avorturi este recomandat ca specialistul în infertilitate să investigheze cauzele care le provoacă. Este important să consulţi un specialist în infertilitate dacă nu ai putut concepe şi totodată suferi de diabet, hipertensiune, boli genetice, renale, de inimă, endocrine sau menopauză precoce. La femei, primele analize pentru depistarea motivului pentru care nu apare o sarcină pe cale naturală sunt cele care alcătuiesc profilul hormonal complet. Aceste analize sunt: LH, FSH, estradiol, progesteron, prolactină, TSH, T3, free T4.