Sfaturi pentru o recuperare mai rapidă în perioada postnatală

Fără îndoială, perioada maternități este cea mai frumoasă și mai incitantă din viața unei femei. A fi mamă nu este o sarcină ușoară. Proaspăta mămică este foarte fericită să-și țină bebelușul în brațe, dar în același timp trece printr-o perioadă plină de momente deosebite și de numeroase provocări simultane. Ea se confruntă cu probleme legate de propria sănătate, dar și cu probleme legate de hrănirea și creșterea micuțului.

image

În perioada postnatală, mama poate avea anumite dificultăți în ceea ce privește starea de sănătate, care ține cam 6-8 săptămâni. Medicii spun că acum au loc procese fiziologice și anumite schimbări în corpul femeii. După naștere se formează așa-numitul instinct matern și comportamentul proaspetei mămici se schimbă puțin.

Organismul ei revine la starea de dinainte de sarcină și are loc stabilirea funcției glandelor mamare. Acestea suferă anumite modificări în perioada sarcinii și alăptării. Secreția de colostru are loc cam la 2-3 zile după nașterea bebelușului. Secreția de lapte este reglată de sistemul nervos și cel hormonal.

image

Multe femei au probleme cu podeaua pelvină, care este așa numitul perineu – un grup de mușchi care au rol în susținerea organelor abdomenului inferior. După naștere, podeaua pelvină este afectată, pentru că nașterea vaginală face ca țesuturile să se întindă cu până la 245% din lungimea lor din repaus, iar asta duce la slăbiciune musculară. Proaspăta mămică va trece printr-o perioadă destul de stresantă (poate avea și probleme de incontinență urinară), iar uneori pentru a se vindeca mai repede ar putea apela și la ajutorul unui specialist. În cazul nașterii prin cezariană riscul de disfuncție a podelei pelvine este mai mic.

În concluzie, mama are nevoie de o perioadă de recuperare, în care sfaturile medicilor o pot ajuta să-și restabilească mai repede sănătatea. De exemplu, medicii recomandă anumite produse ce ajută în tratamentul constipației, cum ar fi: anumite uleiuri esențiale, balsamuri de scaun sau laxative, consumul de lichide pentru a preveni deshidratarea, alimentația cu fructe, legume și cereale ce au fibre pentru normalizarea mișcărilor intestinale.

image

De asemenea, medicii specialiști pot oferi recomandări femeilor și în cazul în care apar diferite probleme de sănătate, ca de exemplu:

· Durere în vagin, durere la urinare, senzație de dificultate la urinare

· Umflătură la rect sau vagin, spasme musculare

· Infecții ale tractului urinar

· Slăbiciune în zona abdomenului la anumite activități

· Scurgeri la aplecare, strănut, ridicare, etc.

În perioada postnatală este importantă hidratarea organismului, pentru a preveni constipația, oboseala, umflarea, crampele și durerile de cap.

În această perioadă, mama ar putea folosi anumite produse de recuperare care i-ar face viața mai ușoară. Produsele de recuperare postnatale sunt numeroase și includ și tampoane medicinale, absorbante postnatale și multe altele. Sunt necesare și articole de îmbrăcăminte adecvată, dar și elemente pentru alăptare, ca de exemplu:

· Suzete, tetină pentru biberon, scutece

· Cremă de îngrijire specială pentru cicatrice și vergeturi

· Lapte de corp pentru masaj și altele.

Mama trebuie să aibă grijă de ea însăși, să facă tot posibilul să-și restabilească sănătatea. Pentru asta trebuie să doarmă suficient și să aibă o alimentație adecvată. Somnul o ajută în recuperare, îi îmbunătățește starea de dispoziție și energia.

image

Și postura ei este importantă. Aceasta trebuie să fie corectă mai ales în momentul ținerii bebelușului, pentru a nu-i afecta postura și a nu-i produce dureri de spate. Folosirea unei marsupiu pentru bebeluș o va ajuta în distribuirea sarcinii micuțului pe corpul ei. Acesta se poate folosi încă de a naștere, este confortabil, ergonomic, se adaptează bine fiecărui copil.

Dieta trebuie să fie echilibrată și bogată în nutrienți pentru a se simți mai bine și plină de vitalitate.

Nu trebuie să lipsească nici produsele de tip mama și copilul care includ și o serie de accesorii pentru schimbat scutece, accesorii pentru hrănire, biberoane, aspirator nazal, termometru pentru copii, cosmetice pentru copii, suzete, monitoare pentru bebeluși, jucării, etc.

Mama are nevoie și de plimbări în aer curat, dar și de exerciții foarte ușoare pentru șolduri, picioare, gât și spate. Starea de dispoziție contează foarte mult în această perioadă, mai ales că unele femei pot suferi și de depresie și trebuie ajutate.