De Ziua Interna┼úional─â, consultan┼úii ├«n lacta┼úie doresc recunoa┼čterea meseriei lor ├«n Rom├ónia

1 6085222534 71fafffbb3 c jpg jpeg

Recunoa┼čterea meseriei de consultant ├«n lacta┼úie ┼či o strategie na┼úional─â ├«n privin┼úa al─âpt─ârii sunt priorit─â┼úi pentru reprezentan┼úii consultan┼úilor ├«n lacta┼úie rom├óni, care au certific─âri interna┼úionale, dar care nu pot fi angaja┼úi conform preg─âtirii lor, pentru c─â meseria nu este recunoscut─â ├«n Codul Muncii.

Medicii pediatri, consultan┼úi ├«n al─âptare acredita┼úi interna┼úional  Mihaela Ni┼ú─â ┼či Ilinca Tranulis, reprezentantele  Asocia┼úiei  Consultan┼úilor ├«n Lacta┼úie din Rom├ónia au atas aten┼úia asupra faptului c─â la nivel national exist─â 66 de consultan┼úi ├«n al─âptare care au toate competen┼úele ┼či certific─ârile necesare pentru a-┼či face meseria, dar ei nu pot fi angaja┼úi ca atare

ÔÇ×Este o problem─â important─â pentru c─â aceast─â meserie de consultant ├«n lacta┼úie este una de sine st─ât─âtoare, nu ar trebui s─â fie asimilat─â celei de moa┼č─â, sau de asistent de neonatologie, fiindc─â aceste cadre medicaleau ┼či alte atribu┼úii, de aceea nu au timpul necesar s─â se ocupe ├«n mod riguros ┼či de al─âptareÔÇŁ, a explicat Ilinca Tranulis, vicepre┼čedintele Asocia┼úiei  Consultan┼úilor ├«n Lacta┼úie din Rom├ónia

Potrivit pre┼čedintei Asocia┼úiei  Consultan┼úilor ├«n Lacta┼úie, dr. Mihaela Ni┼ú─â (Medic specialist pediatru, Consultant in lactatie certificat international IBCLC),  s-au f─âcut mai mul┼úi pa┼či ├«n privin┼úa recunoa┼čterei meseriei de c─âtre Asocia┼úia pe care o conduce ÔÇ×Dosarul meseriei de consultant ├«n al─âptare a trecut de Ministerul Muncii, dar este blocat ├«n acest moment la Ministerul S─ân─ât─â┼úiiÔÇŁ.

Printre efectele imdiate ale recunoa┼čterii meseriei, se num─âr─â cre┼čterea ratei al─âpt─ârii, deoarece consultan┼úii ┼či-ar putea face meseria ├«n toate maternit─â┼úile, acolo unde este nevie de ei. ├Än acest moment aceste meserii se practic─â ├«n mediul privat.   

ÔÇ×Exist─â ┼či nevoie, exist─â ┼či creri din partea femeilor, dar maternit─â┼úile sunt departe de a fi baby friendly, nu avem o strategie na┼úional─â pentru al─âptare ┼či doar o banc─â de lapte matern (la Spitalul Marie Curie din Bucure┼čti), de┼či el ear trebui s─â existe ├«n orice spital de nivel III pentru a asigura laptele prematurilor ┼či celor de pe sec┼úiile de terapie intensiv─â, explic─â Mihaela Ni┼ú─â, medic pediatru specialist, consultant ├«n al─âptare acreditat interna┼úional (IBCLC).

ÔÇ×├Än ┼ú─âri precum Brazilia, unde s-au dorit solu┼úii ieftine pentru a cre┼čte ┼či speran┼úa de via┼ú─â infantil─â ┼či reducerea num─ârului de boli care afecteaz─â  copiii ├«n primii ani de via┼ú─â s-a ajuns la dispari┼úia enterocolitei ulceronecrotice, datorit─â al─âpt─ârii ┼či ├«nfiin┼ú─ârii b─âncilor de lapte maternÔÇŁ, explic─â Ilinca Tranulis.

Enterocolita ulcero-necrotic─â este cea mai frecvent─â boal─â gastrointestinal─â ┼či urgen┼ú─â chirurgical─â la nou-n─âscu┼úi. Este o boal─â inflamatorie acut─â, caracterizat─â prin leziuni la nivelul tractului gastro-intestinal al nou-n─âscutului care variaz─â de la mici leziuni mucosale p├ón─â la necroz─â pe toat─â grosimea peretelui digestiv asociat─â cu perfora┼úie ┼či peritonit─â.

Cel mai frecvent sunt afecta┼úi nou-n─âscu┼úii la termen cu greutate mic─â la na┼čtere  ┼či prematurii, cel mai sever afecta┼úi fiind cei cu greutate mai mic─â de 1.500g. Rata mortalit─â┼úii este 50%.