Vicii? A┼ča ├«l ┼úii departe de ele!

1 2 jpg jpeg

Primul pas este s─â afl─âm ce se ├«nt├ómpl─â ├«n mintea lui. ÔÇ×Pentru a ├«n┼úelege comportamentul unui adolescent, este bine s─â ┼čtim c─â ei sunt nevoi┼úi s─â fac─â fa┼ú─â unor schimb─âri hormonale, concomitent cu provocarea psihologic─â de a ├«nv─â┼úa autonomia ┼či de a-┼či defini identitateaÔÇŁ, explic─â Mihail Ion Militaru, psiholog ┼či psihoterapeut. ÔÇ×De la v├órsta de 12 ani p├ón─â spre 20 de ani, num─ârul de sinapse se reduce la jum─âtate ┼či afecteaz─â chiar controlul impulsurilor, pentru c─â dezvoltarea, maturizarea creierului ├«ncepe din zona bazal─â. Comportamentul greu de ├«n┼úeles al adolescen┼úilor are o justificare prin schimb─ârile din creierul lor, modific─ârile hormonale ┼či nevoia de a-┼či cre┼čte autonomia. Se ┼čtie c─â adolescen┼úii sunt predispu┼či s─â ├«┼či asume riscuri, mai ales c├ónd sunt ├«n grup, c─â ├«┼či bazeaz─â deciziile pe emo┼úii ┼či c─â sunt ├«n c─âutarea unor activit─â┼úi facile, care le ofer─â o recompens─â imediat─â.ÔÇŁ Ne├«n┼úelegerea, o cauz─â posibil─â Multe studii bazate pe imagistic─â privind maturizarea creierului ├«ntre 12 ┼či 24 de ani explic─â transform─ârile care stau la baza reac┼úiilor adolescentine nedorite de p─ârin┼úi. Ei pot interpreta gre┼čit emo┼úiile altora - frica drept furie, de exemplu - ┼či pot riposta la ceea ce percep.

ÔÇ×Este o perioad─â ├«n care p─ârintele are nevoie de ├«n┼úelepciune ┼či de deta┼čare, ├«n care poate ├«nv─â┼úa s─â-i arate copilului s─âu ├«ncredere ┼či respectÔÇŁ, spune Mihail Ion Militaru. ÔÇ×Copilul bl├ónd ┼či iubitor ├«ncepe s─â se distan┼úeze emo┼úional, s─â devin─â altcineva, nu o prelungire a p─ârintelui. Din cauza schimb─ârilor din creier, se simte ne├«n┼úeles, se irit─â u┼čor, ├«┼či ├«nfr├óneaz─â mai greu impulsurile. Iar consumul de substan┼úe care dau dependen┼ú─â este modalitatea ├«n care poate ob┼úine o recompens─â ├«ntr-un timp scurt.ÔÇŁ

Cite┼čte ┼či: Dependen┼úa de alcool, problem─â ce are rezolvare

Potrivit unor studii recente, adolescen┼úii nu anticipeaz─â ├«n mod real efectele unei ac┼úiuni ├«n care se implic─â ┼či ├«┼či asum─â riscuri mari. Practic, ei ├«n┼úeleg c─â exist─â un risc, dar ├«l subevalueaz─â, explic─â psihoterapeutul. Iar riscul de a dezvolta o dependen┼ú─â dup─â un consum minim de substan┼úe este maxim ├«n adolescen┼ú─â.

Drogul devine o cale u┼čoar─â de a ob┼úine satisfac┼úie, mul┼úumire, tr─âiri extatice. Astfel, adolescentul nu mai face eforturile necesare pentru a se integra ├«n lumea adul┼úilor, cu to┼úi pa┼čii care trebuie parcur┼či ┼či cu dificult─â┼úile ei. P├ón─â la urm─â, este un mod de a r─âm├óne copil. Iar aceast─â alegere este, deseori, consecin┼úa lipsei de aten┼úie ┼či de ├«ncurajare pe care a sim┼úit-o ├«n copil─ârie. ├Än astfel de cazuri, a sosit momentul ca p─ârintele s─â ├«n┼úeleag─â acest lucru ┼či s─â i le ofere acum.

2 jpg jpeg

A┼ča cum ziua bun─â se preg─âte┼čte de diminea┼ú─â o bun─â comunicare ├«ntre p─ârinte ┼či adolescent se preg─âte┼čte ├«n copil─ârie.

Dac─â v─â trata┼úi copiii cu respect, dac─â le acorda┼úi aten┼úie, dac─â discuta┼úi despre evenimentele zilei ┼či dac─â le antrena┼úi capacitatea de analiz─â ra┼úional─â a reac┼úiilor emo┼úionale, ei vor fi mult mai pu┼úin afecta┼úi de manipul─ârile emo┼úionale ale celor din anturaj. De asemenea, vor avea mijloace de gestionare a momentelor dificile, vor ┼čti s─â se relaxeze, vor avea o baz─â sigur─â pentru a-┼či dezvolta autonomia ┼či identitatea de sine. ├Äncercarea de a face asta cu un adolescent are ┼čanse mici de reu┼čit─â.

Practic, adolescen┼úa scoate la lumin─â ceea a┼úi cl─âdit ├«n copil─ârie. Tot ├«n adolescen┼ú─â, se verific─â ┼či se ├«nt─âresc comportamental metode de relaxare, de gestiune a situa┼úiilor stresante ┼či de ob┼úinere a satisfac┼úiei. ├Änv─â┼úa┼úi-l s─â fac─â sport, s─â stabileasc─â o conexiune cu natura, s─â se relaxeze, s─â participe la activit─â┼úi folositoare pentru societate ┼či s─â aib─â valori care construiesc. Altminteri, anturajul poate propune alte mijloace care, ├«n timp, pot deveni vicii. Noi construim obiceiurile ┼či e important ca ele s─â fie s─ân─âtoase. Atunci c├ónd dependen┼úa ├«ncepe s─â fie vizibil─â, este necesar ajutor specializat ┼či tratament.