De ce pubertatea apare mai devreme în zilele noastre?

Vârsta la care se instalează pubertarea este în continuă scădere. Există diverşi factori implicaţi în acest proces.

image

Specialiștii sunt de acord că nu toți copiii ajung la pubertate la aceeaşi vârstă. Fetele pot intra la pubertate în jurul vârstei de 8 ani, iar băieții, în medie, la 10 ani.

Pubertatea precoce este cauzată de hormoni care generează dezvoltarea sexuală a copiilor mai devreme decât este de așteptat ținând cont de majoritatea statistică. Totuși, este o afecțiune destul de rară, deși la nivel modial vârsta atingerii pubertății și adolescenției este în continua scădere. Semnele pubertății precoce, manifestate înainte de 8 ani la fete și de 10 ani la băieți, includ: creșterea testiculelor la băieţi și înmugurirea sânilor la fete, creșterea părului pubian sau axilar, puseu de creștere în înălțime, ten cu acnee sau coșuri.

În cazul băieților, pot fi probleme de sănătate

În general, în cazul fetelor, pubertatea instalată înaintea vârstei de 8 ani nu este un semn de boală. Cele mai multe sunt săntoase, dar se dezvololtă mai devreme și nu au nevoie de tratament specific. Însă, în cazul băieților, din punct de vedere statistic s-a constatat că doar 50% au aceste manifestări fără să fie implicate boli sau probleme de sănătate a căror consecință vizibilă este pubertatea precoce.  În aceste situații, tratamentul este determinat de tipul de problemă medicală care stă la baza tulburării hormonale.  

Traumatismele pot fi o cauză

Tumorile cerebrale, traumatismele cerebrale și hidrocefalia, care constă în acumularea în exces de lichid cefalorahidian la nivelul creierului, iradierea craniană și sindromul McCune-Albright, o boală genetică rară care afectează oasele și culoarea pielii, împreună cu tulburări hormonale, hiperplazia suprarenală congenitală (tulburare genetică la nivelul glandelor suprarenale care constă în producția anormală de hormoni) pot fi cauze ale declanșării pubertății precoce. Toate aceste probleme de sănătate tulbură producția de hormoni sexuali. De asemenea, chisturile ovariene în cazul fetelor și tumorile testiculare în cazul băieților pot genera precocitate. Mutațiile genetice care comandă producția timpurie de testosteron, în cazul băieților, pot genera pubertate timpurie chiar și în intervalul de 1-4 ani.

Şi alimentaţia poate fi implicată

Scăderea generalizată a vârstei la care copiii sănătoși ajung la pubertate este pusă în legătură cu câțiva factori de mediu, obezitatea fiind una dintre cauzele frecvent observate de către medici. Numărul mare de calorii consumat în fiecare zi duce automat la creşterea în greutate şi la declanşarea pubertăţii precoce. Fenomenul are loc deoarece grăsimile asimilate stimulează producţia de estrogen şi insulină, hormoni care influenţează dezvoltarea sexuală înainte de vreme.

Poluarea cu plastic are efecte negatiove înclusiv prin grăbirea maturizării sexuale a copiilor, arată cercetătorii de la Universitatea Rochester. Aceștia susțin că substanțele chimice din plasticul folosit, de exemplu, la realizarea cutiilor pentru mâncare şi la ambalarea produsele cosmetice (ftalați) au efecte negative asupra organismului, deoarece pătrund în corp și generează dereglări hormonale. Este bine de ştiut că fetele sunt de 10 ori mai expuse la a dezvolta o astfel de tulburare.

Ce teste sunt indicate 

Pentru a afla dacă ai un copil cu pubertate precoce, medicul va cere istoricul medical, va efectua un control fizic, teste de sânge pentru a verifica nivelul hormonal și radiografii pentru a vedea vârsta osoasă. Dacă după efectuarea acestor teste există în continuare suspiciunea de pubertate precoce, se vor face analize hormonale mai complexe. Tipul de tratament pe care îl sugerează medicul va depinde de motivul care a generat pubertatea precoce a copilului.

Ce complicații dă pubertatea precoce 

Problemele fizice și emoționale ale copiilor cu pubertate timpurie includ tulburări de comportament, mai ales dacă sunt asociate și cu retard, activitate sexuală la o vârstă mai fragedă și niveluri ridicate de stres. Chiar și atunci când se întâmplă la vreme, pubertatea poate fi o perioadă dificilă, de aceea este cu atât mai solicitantă cu cât copii sunt mai mici. Gestionarea menstruației, de exemplu, la fetele mai mici de 8 ani este o responsabilitate care generează multă tensiune.

INFO

Pubertatea apare la vârste tot mai mici, dar pubertatea precoce ca diagnostic medical este o afecțiune rară.