Aşa tratezi acneea la adolescenţi!

Există un tratament naturist pentru acnee şi coşuri jpeg

Pe lângă faptul că este o problemă medicală, netratată, acneea poate avea şi un impact psihologic, deoarece scade stima de sine şi-i face pe adolescenţi să se simtă nesiguri şi ruşinaţi de înfăţişarea lor. Mai mult, în unele cazuri, acneea este şi dureroasă.

Primele semne ale acneei se manifestă la pubertate, când gonadele, adică ovarele şi testiculele, produc mai mulţi hormoni androgeni, care stimulează glandele sebacee din pori să producă sebum în exces. Din acest motiv, porii şi foliculii de păr sunt obturaţi cu piele moartă şi exces de sebum, ceea ce duce la inflamarea lor.

Cantitatea crescută de sebum stimulează şi înmulţirea bacteriei Cutibacterium acnes, ceea ce duce la agravarea problemei. „De asemenea, este foarte important să spălaţi părul, dacă este gras, şi să evitaţi produsele de coafare. În plus, este nevoie să aveţi grijă ca atunci când practicaţi sport să vă spălaţi imediat după exerciţii, pe faţă şi pe corp. Orice menţine transpiraţia la nivelul pielii poate agrava acneea“, recomandă Rodica Şotcan, medic primar dermatolog.

Factori agravanţi

Pe lângă cantitatea crescută de sebum, există şi alţi factori care agravează această afecţiune. Modificările hormonale din timpul ciclului menstrual pot declanşa apariţia mai rapidă a coşurilor. Şi produsele cosmetice care au în componenţa lor uleiuri pot agrava probema, întrucât încarcă tenul şi pielea nu mai poate să respire. Stresul şi anumite medicamente, precum litiul, iodul, unele antiepileptice pot, de asemenea, să provoace apariţia acneei, deoarece cresc producţia de sebum.

Îngrijirea tenului, esenţială

Cea mai simplă metodă de prevenire a acneei este curăţarea pielii şi astfel sebumul în exces, praful şi pielea moartă sunt îndepărtate, iar porii nu vor mai fi astupaţi. „Spălaţi blând faţa de 2 ori pe zi. Folosiţi vârfurile degetelor (nu cu un burete) şi clătiţi cu apă călduţă. Utilizaţi un gel de spălare fără săpun o dată şi un gel cu peroxid brevoxyl 2 % pentru cealaltă spălare“, recomandă medicul Rodica Şotcan. După spălare, este recomandat tratamentul leziunilor inflamatorii cu o soluţie cu acid salicilic în concentraţie de 2%. La final, se aplică o cremă emolientă, fără uleiuri şi antiacneică.

Citeşte şi: Află cum scapi de urmele lăsate de acnee!

Metode de tratament

Pentru formele uşoare sau medii de acnee, medicul poate recomanda tratamente locale sub formă de soluţii, geluri sau creme. Acestea pot conţine antibiotice topice, care acţionează împotriva bacteriilor, reducând în acelaşi timp eritemul şi inflamaţia. În componenţa acestor tratamente mai pot fi întâlniţi şi retinoizi topici, substanţe derivate din vitamina A, care eliberează porii.În cazurile grave, sunt folosite antibiotice sistemice, precum şi alte substanţe derivate din vitamina A, care au rolul de a scădea inflamaţia şi a reduce obturarea foliculilor piloşi.

Bine de ştiut

Acneea adolescenţilor, numită şi acnee vulgară, este diferită de acneea mecanică, provocată de fricţiunea repetată a obiectelor vestimentare pe piele.

Sfatul specialistului

Dr. Rodica Şotcan, medic primar dermatologie, clinica Sanador, Bucureşti

Feriţi-vă de tratamentele miraculoase! Nu există tratamente la minut pentru acnee. Dacă auziţi pe cineva la TV sau la radio promiţând un tratament rapid, garantat este doar o reclamă pentru produsul respectiv. Aveţi răbdare şi urmaţi tratamentele indicate de medic, respectând cu stricteţe indicaţiile şi daţi-le timp să acţioneze. Poate dura până la 3-6 săptămâni până să observaţi o schimbare şi până la 12 săptămâni pentru îmbunătăţiri majore. Cu un tratament corect, aprope fiecare caz de acnee poate fi vindecat.