Alcoolul, un pericol de care e bine să-l fereşti

1 2 jpg jpeg

Adolescenţii nu mai sunt supravegheaţi îndeaproape de părinţi şi, de multe ori, sunt singuri acasă multă vreme. Pe mulţi, curiozitatea îi împinge în braţele alcoolului. Dorinţa de a afla cum se simt când se îmbată poate fi foarte puternică. Iar de aici până la un consum regulat de alcool nu mai este decât un pas.

De ce beau tinerii

Presiunea de grup este o forţă puternică în orice etapă a vieţii, dar este deosebit de influentă în timpul adolescenţei. Într-un moment când tinerii încearcă să-şi dea seama cine sunt şi vor să fie acceptaţi şi plăcuţi, să spună „nu“ li se pare dificil. Mai ales că un răspuns negativ poate avea consecinţe dureroase, variind de la râsete la tachinări, până la umiliri, respingeri şi chiar agresiuni.

„Însuşi felul în care alcoolul este procurat, persoanele implicate în furnizarea acestuia şi felul în care este consumat conferă, de fapt, o identitate aparte grupului în care tinerii sunt acceptaţi şi incluşi pentru aceste activităţi desfăşurate în comun. În acest sens, motivaţia principală a consumului de alcool în rândul tinerilor s-a demonstrat că este chiar dobândirea senzaţiei de euforie care încurajează şi susţine interacţiunile sociale prin influenţa directă pe care o are asupra stimei de sine (creşte încrederea în sine) sau a stării de tensiune (relaxează şi reduce inhibiţia)“, explică Livia Căciuloiu, psihoterapeut şi consilier psihologic.

Cum îi afectează pe termen scurt

După ce este ingerat, alcoolul ajunge repede în sânge, fiind distribuit la organe şi ţesuturi. Efectele sale durează câteva ore şi variază în funcţie de cantitatea de alcool consumată, cât şi de viteza cu care a fost ingerat. Pe lângă pierderea echilibrului, ameţeli, stări de greaţă şi vomă, adolescentul se mai poate confrunta cu tulburări de vedere şi de auz, reducerea capacităţii de coordonarea a mâinilor şi a picioarelor.

Info

Tinerii care încep să bea alcool înainte de vârsta de 15 ani sunt de 4 ori mai predispuşi la alcoolism decât cei care fac acest lucru de la 20 de ani.

Consecinţe pe termen lung

Consumul de alcool duce, în timp, la numeroase probleme de sănătate: ciroză, cancer de ficat, pancreatită, dureri de stomac, pierderi de memorie, impotenţă, intoxicaţie cu alcool. Acest viciu are însă şi consecinţe asupra vieţii de zi cu zi a adolescentului. „Pe termen scurt, consumul în cantitate moderată poate avea un efect revigorant sau relaxant. După ingerarea alcoolului, apar tendinţa de a continua cu alte substanţe ce provoacă dependenţă (tutun sau droguri), comportamente de risc cărora adolescentul nu le mai poate estima cu claritate consecinţele (agresivitate, autorănire, accidente, înecare, sex neprotejat). Pe termen lung, consumul de alcool reduce capacitatea de memorare şi alterează dezvoltarea sănătoasă a creierului adolescentului“, spune Livia Căciuloiu, psihoterapeut şi consilier psihologic.

Când beau prea mult, tinerii riscă să:

· devină violenţi;

· fie supuşi abuzului sexual;

· răspundă unor avansuri sexuale nepotrivite;

· încalce legea;

· aibă probleme comportamentale la şcoală.

Sfatul specialistului

Dr. Roxana Caragea

medic specialist psihiatria copilului şi adolescentului, MindCare, Bucureşti

Adolescenţii cei mai expuşi sunt cei care nu au atins o anumită maturitate cognitivă şi emoţională, astfel, ei experimentează sub influenţa socială atitudini, comportamente noi. Factorii de risc cei mai importanţi sunt reprezentaţi de vârstă, familie (lipsa implicării părinţilor în viaţa copiilor şi adolescenţilor, dezorganizarea familială, uneori consumul de alcool al membrilor familiei), anturajul, statutul socio-economic scăzut şi, nu în ultimul rând, mass-media, prin faptul că adolescenţii sunt sensibili la promovarea consumului de alcool.