E oficial! Epidemie de gripă în România

1 vaccin gripal 2 jpg jpeg

Autorităţile au anunţat epidemie de gripă în România. Institutul Naţional de Sănătate Publică a decretat această stare ca urmare a creşterii numărului cazurilor de gripă.

"Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a raportat astăzi Ministerului Sănătăţii că, în ultima săptămână de supraveghere şi monitorizare, s-a înregistrat o creştere foarte mare a numărului de îmbolnăviri prin infecţii respiratorii acute faţă de nivelul aşteptat, iar activitatea gripală a evoluat cu intensitate înaltă, cu extindere naţională, raportându-se un număr aproape dublu de gripe clinice comparativ cu săptămâna precedentă. În aceste condiţii, specialiştii epidemiologi au constatat o evoluţie epidemică a gripei", a precizat Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat remis presei.

Potrivit ministerului, toate măsurile luate până în prezent, precum şi recomandările către populaţie, către unităţile sanitare, de îngrijire sau colectivităţile şcolare rămân aceleaşi.

Ministerul Sănătăţii reaminteşte că măsurile de igienă personală - spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos - alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare - sunt "esenţiale" pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi, în special, prin gripă.

De asemenea, se recomandă evitarea automedicaţiei şi consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa.

"Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenţie şi se recomandă, în continuare, vaccinarea antigripală", a adăugat sursa citată.

În această perioadă, a completat Ministerul Sănătăţii, este recomandată limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secţiile cu risc. De asemenea, trebuie realizat triajul epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie, purtarea echipamentului de protecţie adecvat - măşti, mănuşi, halate - de către vizitatori şi personalul medical, purtarea măştii de către pacienţi în UPU, pe traseul de la UPU la salon şi când părăseşte salonul de izolare/grupare.

Până pe 2 februarie au fost vaccinate antigripal 1.486.486 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.