Dinţii copiilor sunt mai sănătoşi dacă iei suplimente cu vitamina D în sarcină
Aflarea nivelului de vitamina D al gravidei ar trebui să facă parte dintre analizele specifice primului trimestru de sarcină, pentru că în funcţie de rezultat se pot lua măsuri care să protejeze dantura copilului de probleme precum demineralizările şi defectele de smalţ, atât la dinţii de lapte cât şi la cei permanenţi.
Această concluzie apare ca urmare a unui studiu publicat pe 27 februarie 2020 în JAMA Pediatrics, care a demonstrat că suplimentarea cu vitamina D în trimpul sarcinii protejează dinţii copiilor de demineralizare, una dintre cauzele majore ale cariilor, până la vârsta de 6 ani, cel puţin.
Deminieralizările şi defectele de smalţ favorizează cariile
Descoperirea este foarte importantă pentru că demineralizările la vârste foarte mici, respectiv la dinţii de lapte sunt extrem de greu de tratat, iar punctele de demineralizare pot să evolueze rapid în carii dureroase.
Singura sursă de vitamina D a fătului este mama lui, iar dacă gravida are deficit de vitamin D, nici copilul nu are de unde să-şi procure această vitamină care este implicată în construcţia sistemului osos, dar care joacă şi alte funcţii importante în organism. Acelaşi studiu arată că deficitul de vitamina D ar putea fi asociat cu un risc crescut de preeclampsie, diabet zaharat gestational şi vaginoză bacteriană în sarcină.
Cum obţin gravidele vitamina D?
Principalele surse de vitamina D pentru femeile însărcinate sunt sinteza din expunerea la lumina solară, peştele gras şi suplimentele alimentare. În general, suplimentele de vitamina D se iau în perioada iernii, atunci când expunerea la razele soarelui nu este suficientă.
Dar analizele care dozează nivelul de vitamina D sunt în măsură să pună în evidenţă deficitele şi nevoia de a utiliza suplimente alimentare, chiar şi în perioadele cu soare, până când se echiibrează deficitul din organism.