Dieta daneză, eficientă sau nu?

3 2 jpg jpeg

Una dintre metodele de a pierde repede în greutate este dieta daneză. Problema apare după terminarea dietei, când kilogramele date jos se pot întoarce la fel de repede.

Deşi există mai multe variante pentru dieta daneză, principiul de bază este acelaşi: se consumă doar anumite proteine şi legume şi este interzis consumul de fructe, cereale şi lactate. Dieta presupune să iei 3 mese pe zi, la ore fixe, fără alte gustări. Dacă ţi se face foame, se recomandă să bei apă. Practic, un meniu tipic include: la micul dejun (ora 08:00), se beau o cafea neagră şi un pahar cu apă, la prânz (ora 13:00), se consumă 200 g de carne slabă de vită, miel sau pui şi 1 ceaşcă de legume sau 2 ouă fierte şi 1 ceaşcă de legume,iar pentru cină (ora 18:00) sunt aceleaşi variante ca la prânz. Dieta se urmează 13 zile.

Dieta daneză: fadă şi nerecomandată pe termen lung

Cu dieta daneză, kilogramele se topesc repede, având în vedere că nu consumi decât aproxiamtiv 600 de calorii pe zi. Medicii recomandă să nu se ţină diete atât de restrictive, un program de slăbit sănătos cuprinzând aproximativ 1200 de calorii pe zi. Dacă nu îi oferi organismului suficiente calorii, metabolismul şi sănătatea îţi vor fi afectate: funcţionarea adecvată a creierului, pulsul normal, digestia şi alte sisteme ale corpului au nevoie de energia furnizată de mâncare. Dacă ţii dieta daneză sau alte diete restrictive, nu vei furniza corpului toate vitaminele, mineralele şi alte nutrimente de care are nevoie pentru a funcţiona corespunzător. Durerile de cap, constipaţia, oboseala şi dificultăţile de concentrare sunt câteva semne pe care le observi atunci când ţii astfel de diete.

Dieta daneză te ajută să pierzi kilograme pe termen scurt, dar medicii spun că, atunci când slăbeşti repede, pierzi de fapt apă şi masă musculară, nu ceea ce ai nevoie de fapt şi anume grăsime. Dacă, după dietă, te întorci la un stil alimentar obişnuit, chiar dacă fără excese, cel mai probabil vei pune la loc kilogramele pierdute.

Specialiştii recomandă ca, în loc să ţii diete care să ofere rezultate rapide, dar care nu se menţin, să îţi faci un plan alimentar de lungă durată, cu ajutorul căruia să slăbeşti treptat. Dacă ai multe kilograme de dat jos, e indicat să discuţi cu un nutriţionist care să te ajute să-ţi construieşti meniurile şi să stabiliţi împreună ce tip de mişcare ţi se potriveşte. Dacă ai doar câteva kilograme în plus, e foarte posibil ca acestea să fie cauzate de lipsa de mişcare şi să fie nevoie doar de mici ajustări în alimentaţia ta obişnuită (de exemplu, să mănânci un mic dejun mai consistent şi o cină mai uşoară, să reduci zahărul, grăsimile animale şi prăjelile).

Citeşte mai multe despre dieta daneză:

Dieta daneză cu bune şi cu rele