Despre ce vorbim de fapt? Răspunsul vine de la Unversitatea din Reading, "Este vorba de experienţa inabilităţii de a îndepărta o melodie din minte şi tendinţa acesteia de a se repeta continuu în memorie." conform unei lucrări din 2010.

În ultimii cinci ani, aceste melodii au devenit subiect de studiu pentru cercetători. În 2006, în "Jurnalul de Studii ale Conştiinţei" s-a scris că acestea pot fi folosite pentru a înţelege mai bine experienţele conştiente. În 2008 s-a ţinut chiar un studiu online pe acest subiect, care lua în calcul vârsta, sexul, pesonalitatea şi gusturile muzicale şi lingvistice ale peste 12000 de subiecţi care au avut de-a face cu aceste nesfâşite bucle muzicale.

În acest proaspăt domeniu de studiu, cercetători ai Universităţii din Londra au lansat un studiu despre felul în care iau naştere aceste bucle. Colaborând cu postul de radio al BBC, folosindu-se de chestionare online completate de ascultători, aceşti au ajuns la concluzia conform căreia aproape orice gând sau percepţie senzorială poate porni butonul de "repeat" pentru o melodie anume sau alta.

Aceste studii pot fi un pas important pentru cercetările începute de Hermann Ebbinghaus in secolul 19 despre memoria involuntară, care acum pot avea o nouă perspectivă.

Cum putem scăpa de aceste melodii? Acest subiect nu a fost cercetat prea mult, dar vă putem da câteva sfaturi:

Gândiţi-vă la altă melodie sau instrument care să vă distragă atenţia.

Încercaţi o activitate care să vă ţină în priză, cum ar fi antrenamentele fizice.

Poate funcţiona ascultarea melodiei respective în intregime.

Deschideţi radio-ul sau TV-ul pentru a distrage atenţia dumneavoastră auditivă.