Cum scazi trigliceridele prin dietă

1 shutterstock 1098354248 jpg jpeg

O alimentaţie dezechilibrată, bogată în grăsimi, dar şi consumul excesiv de alcool şi zahăr, duc la creşterea nivelului de trigliceride. Acestea sunt molecule lipidice alcătuite din diferite tipuri de acizi şi sunt prezente în celulele grase (adipocite) şi în sânge. Ele devin periculoase dacă au valori prea mari.

Grăsimi provenite din alimentaţie sau fabricate de organism, trigliceridele reprezintă una dintre cele mai importante rezerve energetice ale corpului. Cu toate acestea, este bine să ne facem analize periodic pentru a afla nivelul lor, iar dacă sunt crescute, să adoptăm o dietă corespunzătoare, pentru a le ţine sub control.

Valori de referinţă pentru trigliceride

<150 mg /dL =  nivel optim

150 până la 199 mg / dL = la limită

 200 până la 499 mg / dL = mare

> 500 mg / dL = foarte mare

Hipertrigliceridemia creşte foarte mult riscul de boli cardiovasculare, cum ar fi angina pectorala, ateroscleroza, bolile coronariene, accidentul vascular cerebral şi tromboza. Pe lângă tratamentul medicamentos, de obicei, se indică o dietă sănătoasă şi echilibrată, dar şi multă mişcare fizică.

Redu cantitatea de zahăr

Alimentele care conţin cel mai mult zahăr includ băuturi carbogazoase, fursecuri, cereale dulci pentru micul dejun, iaurt îndulcit, lapte îndulcit, îngheţată, bomboane. Asociaţia Americană a Inimii (AHA) recomandă limitarea zahărului adăugat în alimente sau băuturi la 6 linguriţe pe zi pentru femei şi la 9 linguriţe pe zi pentru bărbaţi. Un consum mai mare de zahăr creşte nivelul trigliceridelor cu 10-15 % . Chiar dacă nu mai adăugaţi zahăr în ceai sau în cafea, acordaţi o atenţie deosebită fructozei, un tip de zahăr despre care se ştie că provoacă niveluri mari de trigliceride. Fructoza se găseşte, în cantităţi mari, în băuturile răcoritoare, bomboane şi prăjituri din comerţ, plăcinte şi brioşe. De obicei, puteţi limita cantitatea de fructoză doar prin reducerea cantităţii totale de zahăr adăugat în alimente. Nectarul şi mierea de agave sunt şi acestea surse de fructoză. De asemenea, se mai găseşte în mod natural în toate tipurile de fructe proaspete, congelate sau din conserve, dar într-o cantitate mai mică.

Adoptă dieta mediteraneană

Un regim alimentar mediteranean, care include multe legume, fructe, cereale integrale, surse slabe de proteine, cum ar fi puiul şi fructele de mare, ulei de măsline, s-a dovedit că scade nivelul de trigliceride cu 10-15% . Ideal ar fi să includeţi în meniul zilnic cel puţin cinci porţii de legume şi fructe la alegere, pentru mai multe fibre şi mai puţin zahăr adăugat.

Alege surse de grăsimi sănătoase

Consumaţi alimente care au un conţinut ridicat de acizi graşi mono-nesaturaţi, precum uleiul de măsline, uleiul de rapiţă sau uleiul de şofrănel  în locul celor bogate în acizi graşi saturaţi precum untul. Mâncaţi porţii mai mici de alimente care conţin grăsimi saturate: brânză, carne de vită grasă, carne de porc, miel, piele de pasăre. Eliminaţi acizii graşi trans, un tip de grăsime care se găseşte în alimentele prăjite precum gogoşii şi cartofii prăjiţi, alimentele coapte din comerţ: prăjituri, biscuiţi, pizza congelată şi rulouri dulci.

Consumă mai multe fibre

Alege alimente cu conţinut mai mare de fibre, cum ar fi orez brun, ovăz, grâu, quinoa, mere, seminţe de in, mazăre ş.a. Fibrele ajută la reglarea şi funcţionarea corectă a tranzitului intestinal. Rolul acestora este de a ajuta organismul în procesul digestiv şi de a preveni instalarea constipaţiei. Fibrele oferă o senzaţie rapidă de saţietate, fiind de un real ajutor în  dietele de slăbit. S-a stabilit că pierderea a 5-10% din greutatea corpului, la persoanele supraponderale scade nivelul de trigliceride cu 20%.

Include în dietă produse bogate în acizi graşi Omega-3

Acizii graşi Omega-3, care sunt prezenţi în fructele de mare, sau anumite suplimente alimentare pe bază de alge marine sau ulei de peşte, dacă sunt recomandate de către medic pot scădea nivelul trigliceridelor cu 25-30%. Acizii graşi omega-3 care se găsesc în uleiul de rapiţă, seminţele de in, soia sau nuci nu scad trigliceridele, deoarece sunt chimic diferiţi de acizii graşi omega-3 din fructele de mare, de aceea nu sunt metabolizaţi eficient în corpul nostru.