Cum să mănânci corect în Postul Crăciunului

2 jpg jpeg

Corpul uman este asemeni unei maşinării, ce potrivit cercetătorilor americani de la Universitatea Southern California, acesta se transformă după numai trei zile de post.

Profesorul coordonator al acestui studiu, Valter Longo scoate la iveală faptul că postul este eficient mai ales pentru regenerarea organismului.

Postul, metodă de vindecare spirituală

2 jpg jpeg

Dacă unele persoane în perioada postului sunt mai evlavioase, fiind de părere că postul este o tradiţie spirituală prin intermediul căreia se pot regăsi, pentru cealaltă tabără, postul este o modalitate de a se abţine de la anumite activităţi şi diferite feluri de mâncare.

Nutriţioniştii sunt de părere că postul alimentar nu trebuie ţinut sub forma sa strictă foarte mult timp, în timp ce cercetătorii americani afirmă că postul contribuie substanţial la stimularea de celule stem care la rândul lor produc celule albe, deci practic postind luptăm împotriva infecţiilor mult mai eficient.

Află cât de sănătos este cartoful în post AICI

Ce greşeli de nutriţie poţi face în post

Biblia susţine că postind Dumnezeu te ajută să te cureţi atât fizic cât şi sufleteşte, astfel că începând cu data de 15 noiembrie până în ziua de Crăciun, credincioşii se axează doar pe mâncarea de post excluzând carnea, ouăle şi lactatele.

Însă postul ar trebui să fie un moment de cumpătare din toate punctele de vedere, o perioadă de meditare şi regăsire.

Ţine cont de faptul că alimentaţia nu trebuie să fie cantitativ mai mare ci bazează-te pe calitaea ei, puţin şi bun.

Echilibrul alimentar trebuie menţinut mai ales în această perioadă când ai tendinţa să consumi o cantitate mai mare de alimente.

Nu te lăsa păcălit de valorile nutriţionale ale produselor semi-preparate din comerţ şi alege să consmi în locul cărnii ciuperci proaspete făcute la grătar sau fasole, linte, năut, mazăre, soia.

Înlocuieşte lactatele cu brânza de tofu, nu îţi priva organismul de porţia alimentară, ai nevoie de micro şi macro nutrimenţi mai ales pe perioada postului.

Citeşte cu atenţie etichetele produselor

Nutrimenţii ce îi furnizezi organismului tău sunt practic indicii sănătăţii tale, astfel că este necesar să citeşti cu atenţie şi să eviţi pe cât posibil alimentele ce conţin aditivi alimentari precum cazeina, lactoza sau proteina animală, de asemenea verifică cantitatea de zaharuri.

Ideal ar fi să eviţi semipreparatele, să te axezi pe a consuma cât mai multe legume, fructe.

Fereşte-te de carbohidraţi

1 2 jpg jpeg

Unul dintre alimentele de bază în post este cartoful, însă asta nu înseamnă că trebuie să faci abuz de cantitatea de cartofi prăjiţi consumată. Poţi să îi consumi fierţi sau copţi la cuptor, încearcă să nu îi combini cu orez sau cu pîine ori să le adaugi sosuri grele.

Profită în schimb din plin de zilele în care este dezlegare la peşte şi oferă-i organismului tău sursa cea mai bună de Omega-3 şi toţi ceilalţi nutrimeţi de calitate regăsiţi în peşte. Cea mai bună variantă de a prepara peştele fiind la cuptor sau pe grătar.

Cum arată un meniul de post ideal

Dacă nu ştii cu ce să înlocuieşti iaurtul cu cereale de dimineaţă, încearcă cu o salată de vinete sau cu o porţie de humus, un sandwich cu legume, o cana de ceai sau de cafea.

Prânzul este momentul ideal pentru a savura o ciorbă de legume sau o supă cremă d elegume, o tocăniţă sau un ghiveci de legume, spanac cu usturoi sau păstăi cu sos de roşii,legume la cuptor sau chiar paste cu legume.

Pentru cină alege întotdeauna o salată de legume proaspete, adaugă şi o mână de seminţe crude şi astfel îi vei oferi corpului tău toţi nutrimenţii de care are nevoie.