Cum recunoşti dacă ai intoleranţă la gluten

2 produse cu gluten jpg jpeg

Potrivit statisticilor, circa 85% dintre cazuri nu ştiu că au intoleranţă la gluten sau boala celiacă (o afecţiune autoimună cu predispoziţie genetică). Aceasta poate apărea la orice vârstă, adică şi la bebeluşi după ce a început diversificarea şi au avut voie să pape şi pâine sau paste.

Conform specialiştilor, boala celiacă este cea mai severă formă de intoleranţă la gluten, notează authoritynutrition.com. Astfel că, dacă pacientul nu se duce din timp la medic pentru diagnosticare şi tratament, boala se poate agrava ajungându-se la următoarele probleme de sănătate: infertilitate, avorturi spontane repetate, anemie feriprivă (deficit de fier), osteoporoză sau cancer de anumite tipuri.

Atenţie! Este foarte important să se ştie cum se recunosc simptomele intoleranţei la gluten pentru ca bolnavul să meargă la doctor. Doar acesta va confirma sau infirma diagnosticul şi va prescrie tratament, dacă e cazul.

Cauze

Glutenul acţionează ca un stimulent al sistemului imunitar al persoanelor cu predispoziţie genetică la această formă de intoleranţă alimentară şi distruge mucoasa intestinală. Din acest motiv va fi impiedicată absorbţia corectă a substanţele nutritive din alimente, mai ales cea a calciului, fierului şi acidului folic.

Când să te alertezi

Nu este obligatoriu să ai toate simptomele, iar acestea variază de la caz la caz, în funcţie de particularităţile fiecăruia. De asemenea, unele persoane nu au boala celiacă, ci doar sensibilitate la alimente care conţin gluten.

Principalele simptome ale intoleranţei la gluten sunt acestea, ele întâmplându-se în mod regulat după consumul mâncărurilor şi lichidelor pe bază de gluten: balonarea imediat după masă şi flatulenţa; diareea, constipaţia şi fecalele care miros foarte urât; crampele abdominale; durerile de cap fără o cauză aparentă.

Alte semne că ai putea avea intoleranţă la gluten sunt acestea:

- te simţi obosit des după ce consumi produse care conţin gluten (paste, pâine, cereale, bere). Oboseala poate fi cauzată şi de deficitul de fier, în această situaţie, tot glutenul fiind de vină, provocând astfel anemia. Însă nu doar această proteină duce la lipsa fierului din organism.

- dermatita herpetiforma (boala Duhrin ) este o formă de afecţiune a pielii asociată cu boala celiacă. Se manifestă prin apariţia unor vezicule pline de lichid pe piele. I se mai spune şi eruptia „bolii celiace“

- scăderea subită în greutate din cauza problemelor digestive şi din cauza malabsorbţiei substanţelor nutritive.

Boala se mai manifestă şi astfe, prin scăderea nivelului de serotonină din creier (hormonul responsabil cu starea de fericire), ceea ce duce la apariţia stărilor de axietate sau depresie.