Cum poţi trata uşor alergia la frig

1 2 jpg jpeg

Cum se declanşează urticaria?

Erupţia cutanată e însoţită de mâncărimi intense. Poate fi cauzată de numeroşi factori, cum ar fi alimentele, medicamentele, polenul, praful de casă, înţepăturile de insecte, anumite afecţiuni interne sau uneori, chiar de efortul fizic.

Printre factorii care pot declanşa urticaria se numără şi frigul, prin aceasta înţelegând atât aerul rece (expunerea la vânt în zilele friguroase), contactul cu obiecte şi suprafeţe cu temperatură scăzută sau contactul cu zăpada sau apa rece.

Cine este afectat?

Fiind vorba despre o afecţiune de hipersensibilizare, urticaria declanşată de frig nu se manifestă la toate persoanele, ci doar la acelea care prezintă o predispoziţie genetică în acest sens, caz în care se poate manifesta încă din timpul copilăriei.

Urticaria la frig poate debuta însă şi la vârsta adultă, la persoane care prezintă anomalii ale proteinelor din sânge (crioproteine) sau boli ale sângelui.

Mai poţi citi şi:

- 5 alimente care ne pot apăra de frig

- Iată cum poţi trata alergia la frig!

- Bolile frigului? Aşa le vii de hac!

Cum se manifestă?

Persoanele care fac urticarie la frig pot prezenta manifestări nu numai în timpul iernii, ci şi vara, atunci când consumă băuturi reci.

În acest caz, erupţia poate apărea la nivelul mucoaselor digestive şi respiratorii, putând duce la complicaţii severe. De aceea erupţiile cutanate care apar iarna şi par a fi declanşate de frig trebuie adresate medicului dermatolog în vederea stabilirii unui diagnostic de certitudine şi a unei terapii adecvate.

Cum se tratează?

Tratamentul urticariei la frig presupune administrarea de medicamente antihistaminice şi măsuri profilactice precum evitarea frigului, evitarea contactului cu obiectele şi suprafeţele reci sau cu zăpada şi a consumului de băuturi reci.

Întrucât urticaria declanşată de frig poate semnala diverse afecţiuni interne, se recomandă consultul medical dermatologic sau alergologic în cazul urticariilor care apar iarna şi care nu pot fi legate cauzal de consumul unor alimente sau medicamente.

Ce este urticaria?

Urticaria este o afecţiune de tip alergic, care se manifestă prin apariţia la nivelul pielii de plăci roz-pal, asemănătoare celor provocate de contactul cu urzica, cu diametru între câţiva milimetri şi un pod de palmă. Elementele urticariene îşi modifică deseori forma şi poziţia la interval de câteva minute sau ore, dispărând dintr-o regiune şi apărând în alta.