Cum ne protejăm de gripă

2 pexels photo 269141 jpg jpeg

Un episod gripal are impact asupra întregului organism şi te poate ţine la pat câteva zile. În alte cazuri, mai ales la persoanele în vârstă şi la cele cu boli cronice, gripa este ameninţătoare de viaţă.

Cum te protejezi de gripa si care sunt categoriile de persoane cele mai expuse:

Gripa este o boala care afecteaza anual intre 5% si 15% din populatie. Pentru majoritatea oamenilor, gripa este doar o experienta usoara sau neplacuta, dar pentru unii poate duce la complicatii, in special pentru persoanele din grupele la risc.

Potrivit specialistilor Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile , grupele cu risc includ femeile insarcinate, persoanele in varsta si cele cu afectiuni medicale cronice, cum ar fi: astmul bronsic si alte boli respiratorii; diabetul zaharat si alte boli endocrine; boli de inima; boli de rinichi; boli de ficat; boli metabolice; boli neurologice; obezitate.

Cum se raspandeste gripa de la o persoana la alta:

- Prin contactul direct prin picaturile de la o persoana infectata, imprastiate prin tuse sau stranut.

- Prin contactul indirect, atunci cand picaturi sau secretiile din nas sau gat se depun pe suprafete, cum ar fi mainile. De acolo, virusul poate fi transferat catre alte persoane careapoi isi ating fata.

- Sistemul imunitar slabit (din cauza bolii sau de tratamentului).

Care sunt simptomele gripei?

Gripa sezoniera este cauzata de virusurile gripale umane care infecteaza caile respiratorii (nas, gat, bronhii si uneori plamani). Cu toate ca unele infectii pot fi foarte usoare, persoanele bolnave de gripa au unele sau toate dintre urmatoarele simptome: febra, durere de gat, secretii nazale, tuse seaca, oboseala, durere de cap, dureri musculare.

Puteti recunoaste o viroza respiratorie alta decat gripa, dupa debutul mai lent al bolii (incepe usor cu usturimi in gat, nas infundat, dureri de cap) cat si dupa evolutia mai usoara a bolii.

Aceste forme de viroze respiratorii (raceala) sunt cauzate de alte virusuri respiratorii (adenovirus, virus sincitial re spirator, virusuri paragripale etc.).

Complicatiile gripei pot include pneumonie, infectii ale urechii, infectii ale sinusurilor, deshidratare si agravarea afectiunilor medicale cronice existente, cum ar fi insuficienta cardiaca congestiva, astm sau diabet. La persoanele in varsta, gripa poate provoca, uneori, si/sau agrava anumite afectiuni cardiace, care ar putea duce apoi la atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale.

Potrivit specialistilor, gripa poate fi prevenita prin vaccinare inainte de inceperea sezonului de gripa, adica toamna, spalarea pe maini in mod regulat cu apa si sapun, acoperirea gurii si a nasului cu un servetel atunci cand stranutati, servetel care trebuie aruncat dupa utilizare, deoarece virusul poate supravietui temporar si in afara corpului, iar alte persoane se pot infecta in cazul in care ating batiste si servetele utilizate. Pacientilor cu gripa li se recomanda sa stea acasa atunci cand sunt bolnavi, iar in cazul in care se simt din ce in ce mai rau, sa ceara ajutor medical.